Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
specialism
Specialisme

Neurologie

Onze neurologen behandelen vooral patiënten met complexe neurologische aandoeningen zoals een beroerte, ziekte van Alzheimer, multipele sclerose, hersentumoren en spierziekten. Ook behandelen onze neurologen spoedeisende neurologische problemen.

Neurologie: Over dit specialisme

Wat doen we bij het specialisme neurologie?

Wat is neurologie?

Neurologie is het medisch specialisme dat zich bezighoudt met de diagnostiek en behandeling van aandoeningen van het zenuwstelsel (hersenen, ruggenmerg en perifere zenuwen) en de spieren. Wij behandelen zowel kinderen als volwassenen. 

De afgelopen periode hebben we de diagnostische mogelijkheden sterk verbeterd. Dit komt onder andere door de ontwikkelingen op het gebied van het radiologisch (CT-scan, MRI-scan) en neurofysiologisch (EEG, EMG, neuromonitoring) onderzoek. Daarnaast zijn er voor veel neurologische aandoeningen nu mogelijkheden voor behandeling.

Wat willen we bereiken?

Wij willen bijdragen aan de ontwikkelingen door diagnostiek en behandeling van alle neurologische aandoeningen volgens de meest recente inzichten.

Naast patiëntenzorg en onderzoek verzorgen wij ook onderwijs voor studenten en co-assistenten en leiden wij artsen op tot neurologen.

Waarom naar de afdeling neurologie in het Erasmus MC?

Veel ernstige neurologische aandoeningen vereisen expertise van een gespecialiseerd neuroloog. De Neurologie van het Erasmus MC heeft expertise centra die zich bezighouden met een apart gebied binnen het specialisme neurologie. Hierdoor hebben onze neurologen zich kunnen specialiseren in bepaalde complexe neurologische aandoeningen. Op deze manier kunnen wij u de beste zorg bieden. De expertise centra van neurologie van het Erasmus MC zijn:

Aandoeningen en ziektebeelden

Wetenschappelijk onderzoek

Binnen het specialisme Neurologie lopen veel onderzoeken waar patiënten aan deel kunnen nemen. Deze onderzoeken zijn te vinden bij de expertise centra voor de verschillende neurologische aandoeningen.

Onze polikliniek(en)

Operatie

Behandelingen

Klinieken

Werken bij de afdeling Neurologie

Neuroverpleegkundigen

Als neuroverpleegkundige ga je aan de slag op de afdeling Neurologie of de afdeling Neurochirurgie. Veel van de zorg bij Neurochirurgie is gepland, terwijl je bij Neurologie eigenlijk alleen acute opnames ziet. Bij beide afdelingen zijn de turnover en de complexiteit hoog. Je hebt patiënten gemiddeld een dag of 5 onder je hoede, maar soms zijn ze maanden afhankelijk van jouw zorg. Kom jij ons team versterken? 

Bekijk onze huidige vacatures voor neuroverpleegkundigen.

Op zoek naar een andere vacature?

Wil jij graag werken bij het Erasmus MC? Misschien wel bij de afdeling Neurologie? 

Bekijk onze vacaturewebsite voor een overzicht van alle vacatures.

 

Heeft u vragen?

Gebruik ons contactformulier.

Contactformulier
Meer nieuws over neurologie
  • Mooie subsidies KWF voor 9 Erasmus MC’ers

    Mooie subsidies KWF voor 9 Erasmus MC’ers

    Het KWF heeft ruim 43,7 miljoen euro toegekend aan een groot aantal nieuwe studieprojecten verspreid over het hele land. In totaal zijn 9 projecten van het Erasmus MC Kanker Instituut beloond met mooie subsidies.

    Lees meer
  • ‘Stiff-person-syndroom komt vaker voor dan gedacht’

    ‘Stiff-person-syndroom komt vaker voor dan gedacht’

    Zangeres Céline Dion heeft de zeldzame neurologische ziekte stiff-person-syndroom. Patiënten krijgen stijve ledematen, pijnlijke spierkrampen en spasmen. Vaak is de ziekte invaliderend. Maar bestaande behandelingen geven patiënten een veel beter leven. ‘Helaas duurt het nu nog vaak te lang voor zij de diagnose krijgen’, zegt neuroloog Maarten Titulaer van het Erasmus MC.

    Lees meer
  • Zebravis wijst boosdoener aan bij zeldzame hersenziekte ALSP

    Zebravis wijst boosdoener aan bij zeldzame hersenziekte ALSP

    Bij mensen met de zeldzame ziekte ALSP verschrompelt de witte stof in de hersenen, met de dood tot gevolg. Nieuw zebravis-onderzoek van het Erasmus MC laat zien wat er aan de hand is: verlies van microglia, de ‘opruimcellen’ van de hersenen.

    Lees meer
  • Onderzoek naar hoofdpijn door zenuwbeklemming

    Onderzoek naar hoofdpijn door zenuwbeklemming

    Het Erasmus MC gaat onderzoeken of een operatie soelaas biedt aan patiënten met chronische hoofdpijn die wordt veroorzaakt door een beknelde zenuw.

    Lees meer
  • ‘Vroege diagnose belangrijk voor auto-immuun hersenziekte’

    ‘Vroege diagnose belangrijk voor auto-immuun hersenziekte’

    Onverklaarbare epilepsieaanvallen, plotselinge dementie of gedragsveranderingen: op het eerste gezicht heeft de ziekte auto-immuun encefalitis alle kenmerken van een medisch mysterie. Neurologen Maarten Titulaer en Juna de Vries van het Erasmus MC leiden het expertisecentrum voor de diagnostiek en behandeling van deze bijzondere groep patiënten.

    Lees meer
  • Hoe de kleine hersenen de grote hersenen beïnvloeden

    Hoe de kleine hersenen de grote hersenen beïnvloeden

    Het traditionele idee van de grote hersenen als commandocentrum en de kleine hersenen als uitvoerder van deze opdrachten kan in de prullenbak, vinden Rotterdamse wetenschappers. Zij beschrijven hoe de kleine hersenen van muizen directe invloed uit kunnen oefenen op de grote hersenen.

    Lees meer

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor