Over dit centrum
Wat we doen
Wat doet dit centrum?
Het Erasmus MC Stroke Center biedt specialistische zorg voor patiënten met een beroerte. We werken samen met verschillende specialisten. Dit doen we in een multidisciplinair team.
Om onze zorg zo goed mogelijk te maken, voeren we diverse soorten wetenschappelijk onderzoek uit. Dit varieert van onderzoek op celniveau tot onderzoek waarbij patiënten betrokken zijn.
Als Stroke Center investeren we ook in onderwijs en opleiding. We leiden artsen, verpleegkundigen en laboranten op. Ook organiseren we cursussen en symposia. Op die manier leren we steeds weer bij, zodat onze kennis actueel blijft.
Wat willen we bereiken?
Het Erasmus MC Stroke Center wil de kwaliteit van leven en de overleving van patiënten met een beroerte verbeteren. We willen de beroertezorg beter maken en gezonde mensen zo lang mogelijk gezond houden.
Wat maakt dit centrum bijzonder?
Gekwalificeerd als ESO Stroke Center
Het Erasmus MC is als eerste ziekenhuis en universitair medisch centrum in Nederland gecertificeerd als European Stroke Organization (ESO) Stroke Center. Deze kwalificatie is toegekend, omdat het Erasmus MC Stroke Center de volledige zorg voor patiënten aanbiedt op een hoogwaardig academisch niveau. Alles draait om snelle herkenning en behandeling van een beroerte, aangeboden door een team van artsen, verpleegkundigen en laboranten.
24/7 beschikbare zorg
24 uur per dag, 7 dagen per week kunnen patiënten met een herseninfarct, hersenbloeding of hersenvliesbloeding worden opgenomen in het Erasmus MC Stroke Center voor acute diagnostiek en behandeling.
Ook is het Erasmus MC Stroke Center '24/7' bereikbaar voor overleg met medisch specialisten van andere ziekenhuizen. We hebben een second opinion poliklinisch spreekuur waarnaar medisch specialisten hun patiënten zonder wachttijd kunnen verwijzen voor advies, diagnostiek en/of behandeling.
Liber amicorum Prof. P.J. Koudstaal
Bij elkaar zijn het zeer lezenswaardige, korte hoofdstukken, voor wie Peter kent, maar eigenlijk voor alle neurologen en neurologen in opleiding, vanwege de bijzondere ziektegevallen.
Aandoeningen en ziektebeelden
Het Erasmus MC Stroke Center is er voor patiënten die een beroerte krijgen. Onder een beroerte vallen de volgende aandoeningen:
Hersenbloeding
Herseninfarct
Herseninfarct bij kinderen
Subarachnoidale bloeding
Samenwerking
Wij werken samen met verschillende ziekenhuizen in de regio, zoals het Sint Fransiscus Gasthuis, Maasstad Ziekenhuis, Ikazia Ziekenhuis, IJsselland Ziekenhuis, Admiraal de Ruyter Ziekenhuis en Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
Het Erasmus MC Stroke Center speelt ook een belangrijke rol in de Rotterdam Stroke Service (RSS). De RSS is een samenwerkingsverband van ziekenhuizen, revalidatie-instellingen en eerstelijns zorgaanbieders. Zij leveren ketenzorg aan patiënten met een beroerte.
Wetenschappelijk onderzoek
Wetenschappelijk onderzoek vinden wij belangrijk. Als Erasmus MC Stroke Center willen wij graag meer begrijpen over het ontstaan van beroertes en – vooral – hoe we ze beter kunnen behandelen en voorkomen.
In de afgelopen jaren zijn wij in het nieuws geweest met belangrijke resultaten, die daarna wereldwijd konden worden toegepast. Een voorbeeld is dat we hebben aangetoond dat bloedverdunners goed helpen bij patiënten met boezemfibrilleren en een TIA of herseninfarct. Ook hebben we bewezen dat patiënten met een herseninfarct minder hersenschade en klachten hebben na het verwijderen van het stolsel in de hersenen via een katheter.
Bij al ons onderzoek waar patiënten aan meedoen, worden patiënten volledig op de hoogte gesteld van het doel en wordt om hun toestemming gevraagd. Zonder deze grote betrokkenheid en hulp van onze patiënten zouden wij nooit zoveel onderzoeken kunnen doen. Wij zijn hen daar dan ook erg dankbaar voor.