Informatie voor jou:
Maak een rondleiding met Joep
We begrijpen dat het soms best spannend kan zijn om naar het ziekenhuis te gaan. Je weet niet precies wat er gaat gebeuren en waar je terecht komt. Op deze pagina kun je meekijken met het bezoek dat Joep brengt aan het Sophia Kinderziekenhuis. Kies een van de kamers in het ziekenhuis voor een speciale rondleiding van Joep (en z’n beertje en superaapje) en bekijk 360 graden foto’s van de kamers. Zo weet je alvast hoe ons ziekenhuis eruit ziet, voordat je bij ons langskomt.
Begin meteen met de rondleiding:
Op safari met de Hospital Hero app
Met behulp van de Hospital Hero app kun je alvast kennismaken met veelvoorkomende medische handelingen, zoals bloedprikken, een röntgenfoto of een hartfilmpje. Maak alvast je eigen routekaart door het ziekenhuis. Deze app zorgt ook voor afleiding in de wachtruimte, waar jullie dieren uit het museum Naturalis kunnen verzamelen die virtueel verstopt zijn in verschillende ruimtes van het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis.
Een veilig verblijf in het Erasmus MC Sophia
In deze video leggen we uit wat je zelf kan doen voor een veilig verblijf in ons ziekenhuis. Het is goed (én leuk) om deze interactieve video, inclusief quizvragen, samen met je ouders te bekijken. Deze video kwam tot stand in samenwerking met de Kinderadviesraad. In de Kinderadviesraad denken kinderen samen met de medewerkers van het ziekenhuis mee over onderwerpen die zij belangrijk vinden en die zij willen verbeteren in het Erasmus MC Sophia.
De volgende quizvragen worden in de video gesteld, en kun je met je ouders bespreken: Wie zijn er bij het bespreken van mijn behandelplan aanwezig?; Wat moet je niet vergeten tijdens een afspraak; Wat staat er op mijn polsbandje tijdens een opname?; Wanneer vertel je de arts dat je allergisch bent voor iets?; Wanneer was je je handen in het ziekenhuis?; Wat doe je als je veel pijn hebt tijdens je verblijf?; Wat krijg je mee bij een ontslaggesprek?
Een prettig verblijf op de afdeling
Kom je naar het Erasmus MC Sophia voor een onderzoek of een opname? Dan mogen je ouders natuurlijk altijd bij je blijven. De rest van je familie of overig bezoek is welkom tussen 14.00 - 20.00 uur.
Op de kamer
Blijf je een nachtje of langer in het ziekenhuis? Dan krijg je een kamer op de afdeling toegewezen. Je ouders kunnen bij je op de kamer blijven slapen. Er is naast een douche en toilet ook een tablet aanwezig op de kamer. Op dit tablet kun je onder andere gamen, internetten en je eigen medische gegevens inzien. Ook kun je de live-uitzendingen van Sophia Media op het tablet volgen. Het tablet kan alleen binnen de muren van het ziekenhuis gebruikt worden. In het ziekenhuis kun je ook gebruik maken van de wifi. Kies voor ‘hotspot’ en ga akkoord met de voorwaarden.
Speelkamer
Op de afdeling is vaak ook een speelkamer aanwezig. De speelkamer is dagelijks geopend. Hier kun jij of jouw bezoek gebruik van maken, onder toezicht van een volwassene.
Leuke belevenissen aan je bed
Als je ziek bent, betekent dat niet dat je alleen maar stil in je bed hoeft te liggen. Speciaal om jou en andere kinderen in het ziekenhuis te laten ontspannen, te laten lachen of voor even je zorgen te laten vergeten, organiseren we leuke belevenissen aan je bed. Wil je ook wat afleiding aan je bed, bijvoorbeeld een clown of een tekenaar, laat het dan weten aan de pedagogisch hulpverlener bij jou op de afdeling.
- Lachen met de CliniClowns
Elke week, op dinsdag of woensdag, komen de CliniClowns langs. Ze doen coole goocheltrucs, maken muziek en vertellen grappige verhalen. Je herkent ze aan hun rode neus. Kunnen ze jou aan het lachen maken? In onderstaande filmpje moet Jefferson in ieder geval hard lachen om CliniClown Zabor.
- Liedjesfabriek
Iedere eerste donderdag van de maand komt de Liedjesfabriek in het ziekenhuis. Samen met jou schrijven ze een lied en nemen dat op. De medewerkers van de Liedjesfabriek maken er dan ook nog een toffe videoclip bij. - Magic Care
“Hocus pocus pilatus pas, ik wou dat er een goochelaar aan mijn bed was!” Een keer per maand komen goochelaars in het ziekenhuis langs die je helpen een echte goocheltruc te leren. - Regenboogboom
Wil je wegdromen naar een plek waar alles kan en mag? Vraag dan aan de medewerkers van de Regenboogboom of ze met jou, in gedachten, naar het Regenboogbos gaan. Daar kan alles! - Berendokter
Is je beer, je pop of je knuffel ziek? Ga dan met hem naar de Berendokter. De Berendokters komen regelmatig in het ziekenhuis langs. - BedtimeStories
De medewerkers van BedtimeStories komen bij je voorlezen. En niet alleen voor het slapen gaan. Elke maandag zijn zij aanwezig in het ziekenhuis en nemen een mooie koffer vol verhalen mee. - Tekenen voor Kinderen
Iedere woensdag of donderdag is er op verschillende afdelingen een tekenaar aanwezig, die speciaal voor jou een tekening maakt naar wens.
Sophia Media: activiteiten voor de kinderen
Niemand ligt voor de lol in het ziekenhuis. Daarom doen we er alles aan om een bezoek of opname zo prettig mogelijk te maken voor patiënten. Het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis heeft een eigen evenemententeam dat verschillende activiteiten voor de kinderen organiseert.
Het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis heeft een eigen evenemententeam dat verschillende activiteiten voor de kinderen organiseert.
Twee keer in de maand organiseert Sophia Media de Sophia Fun Day. Deze gezellige dag duurt altijd van 10.00 - 16.00 uur en wordt in de hal van het Sophia Kinderziekenhuis gehouden. Elke dag heeft een eigen thema met superleuke activiteiten. Op de posters in de hal en op het internet kun je zien wanneer onze activiteiten zijn. Zien wij jou daar ook?
Bij Sophia Media mag (bijna) alles en staan de patiënten van het Erasmus MC Sophia centraal. Er wordt veel samengewerkt met andere Rotterdamse partijen bij de evenementen. We organiseren leuke evenementen met Feyenoord, het Internationaal Film Festival Rotterdam, ABN-AMRO Open (tennis), de Doelen, Villa Zebra en Circus Rotjeknor. Via ons eigen YouTubekanaal van Sophia Media & Evenementen, Instagram, Facebook en TikTok account kan je zien wat we allemaal doen in het Sophia Kinderziekenhuis!
Stuur een kaartje aan Olli
In de centrale hal voor de ingang van het Erasmus MC Sophia vind je Olli de olifant. Olli heeft twee grote drollen gelegd. Het zijn hele speciale drollen, ze zijn namelijk voorzien van een gat. Precies groot genoeg om er een briefje of tekening in te doen voor Olli. Wat zou jij aan Olli sturen?
De Kinderadviesraad
Heb je een goed idee voor het ziekenhuis of wil je dat er iets verandert? In de Kinderadviesraad denken en beslissen kinderen mee met het Erasmus MC Sophia. De Kinderadviesraad wordt gevormd door (ex)patiënten, broers, zussen en vrienden van patiënten en spreekt namens alle kinderen die behandeld worden in het ziekenhuis. Zij kunnen vertellen wat ze hebben meegemaakt en wat hun ideeën zijn om het verblijf leuker te maken.
De Kinderadviesraad komt ongeveer vijf keer per jaar samen om te vergaderen over de onderwerpen die zij belangrijk vinden en waarvan ze denken dat het beter kan in het ziekenhuis. Het gaat dan bijvoorbeeld over: het eten in ons ziekenhuis, de inrichting van ons ziekenhuis, of de communicatie tussen patiënten en zorgverleners.
Wil jij ook onderdeel worden van de Kinderadviesraad? Dat kan als je tussen de 8 en 18 jaar oud bent en zelf patiënt bent in het Erasmus MC Sophia, of als een broer/zus/familie/vriend(in) patiënt is in het ziekenhuis. Lees meer over de Kinderadviesraad.
Informatie voor familie:
De beste zorg geven we samen
In ons ziekenhuis staat de beste zorg voor ieder kind voorop. In het Erasmus MC Sophia zijn we ervan overtuigd dat de beste zorg tot stand komt in nauwe samenwerking mét het kind en zijn familie. U kent uw kind het beste. Daarom betrekken we u als familie bij de directe zorg van uw kind en bij keuzes in de behandeling. Door kennis en ervaring met elkaar te delen maken we samen zorg op maat voor iedere patiënt. Dit is één van onze kernwaarden en deze manier van zorg bieden noemen we in ons ziekenhuis: samenzorg.
Samenzorg
Samenzorg betekent dat alle medewerkers van het Erasmus MC Sophia, kinderen en families samen één team vormen. In dit team heeft iedereen een eigen en gelijkwaardige inbreng. Deze manier van zorg passen we onder andere toe bij het opstellen en uitvoeren van persoonlijke behandelplannen. Op veel afdelingen vindt twee of drie keer per week het Samenzorgoverleg plaats. Tijdens dit overleg stellen onze artsen en verpleegkundigen samen met uw kind en u het behandelplan voor de komende dagen op. Iedereen kan vertellen hoe het gaat en welke belangrijke zaken nog besproken of geregeld moeten worden.
Samenzorg maakt ook onderdeel uit van de organisatiestructuur van ons ziekenhuis. Kinderen en ouders delen hun ervaringen, geven ons advies en helpen ons te verbeteren via de Kinderadviesraad, de Familieadviesraad en de familie-adviescommissies. Deze raden geven ook advies aan de Raad van Bestuur en sluiten geregeld aan bij belangrijke overleggen binnen ons ziekenhuis. Zo creëren we met elkaar de beste zorg en een prettig verblijf in het ziekenhuis.
Blijf op de hoogte via Mijn Erasmus MC
U kunt de medische gegevens, labuitslagen en correspondentie van uw kind online inzien via Mijn Erasmus MC, het online patiëntenportaal op de website van het Erasmus MC. U heeft alleen toegang tot deze beveiligde digitale omgeving door gebruik te maken van de persoonlijke DigiD van uw kind. Lees hoe u een DigiD voor uw kind aanvraagt.
Bekijk het online dossier van uw kind regelmatig om op de hoogte te blijven van de belangrijkste medische gegevens en om u voor te bereiden op een volgend gesprek met de arts.
Digitaal contact met het behandelteam
BeterDichtbij
Heeft u een medische niet-spoed vraag? Dan kunt u deze gelijk stellen aan de arts of het behandelteam van uw kind via BeterDichtbij. BeterDichtbij is een app die u op uw telefoon kunt installeren. Via BeterDichtbij kunt u of uw kind laagdrempelig een vraag stellen aan het behandelteam van uw kind. Hierbij kunt u gebruik maken van foto’s. U krijgt dan binnen twee werkdagen een reactie. Vraag naar het gebruik van BeterDichtbij bij uw zorgverlener.
Videoconsult
U hoeft niet meer altijd voor een afspraak naar het Erasmus MC Sophia te komen. De arts kan u of u en uw kind ook uitnodigingen voor een videoconsult. De medische afspraak met de arts vindt dan plaats door te videobellen via uw computer. U kunt bij het videoconsult dus thuisblijven.
Heeft u binnenkort een videoconsult met een van onze zorgverleners? Bekijk dan onderstaande animatie. In anderhalve minuut leggen we u uit hoe een videoconsult in zijn werk gaat. Lees voor een uitgebreide instructie de patiëntenfolder videoconsult door. Zo bent u goed voorbereid op uw afspraak. Heeft u nog vragen? Benader dan de polikliniek via het telefoonnummer dat staat vermeld in uw afsprakenbrief.
Een prettig verblijf op de afdeling
Komt u met uw kind naar het Erasmus MC Sophia voor een onderzoek of een opname? Dan mag u altijd bij uw kind blijven. Ouders en verzorgers zijn 24 uur per dag welkom. De rest van de familie of overig bezoek is welkom tussen 14.00 - 20.00 uur. Voor meer informatie zie: bezoektijden Erasmus MC Sophia.
Opleidingsziekenhuis
Het Erasmus MC Sophia is een opleidingsziekenhuis. Dit houdt in dat er vele opleidingen worden gegeven. Op elke afdeling zijn daarom naast artsen en verpleegkundigen ook coassistenten, arts-assistenten en kinderverpleegkundigen in opleiding aanwezig. De gespecialiseerde arts is hoofdbehandelaar en blijft eindverantwoordelijk over de zorg voor uw kind.
Op de kamer
Het is mogelijk voor u als ouder om bij uw kind te blijven slapen op de kamer. Er is naast een douche en toilet ook een tablet aanwezig op de kamer, deze vindt u in het oplaadpaneel bij het bed. Op dit tablet kunnen u en uw kind internet gebruiken, spelletjes spelen en de medische gegevens inzien. Ook kunnen de live-uitzendingen van Sophia TV op het tablet gevolgd worden. Het tablet kan binnen de muren van het ziekenhuis gebruikt worden. In het ziekenhuis kunt u ook gebruik maken van de wifi. Kies voor ‘hotspot’ en ga akkoord met de voorwaarden.
Blijven slapen in coronatijd
Na toestemming van de arts of verpleegkundige mag u bij uw zieke kind blijven slapen. Ook nu het coronavirus er is. Wij vragen u dan wel om iedere dag een vragenlijst in te vullen over uw eigen gezondheid. Omdat wij dit iedere dag opnieuw aan onze logees vragen, kunnen wij goed in de gaten houden of er iemand misschien verschijnselen van corona ontwikkelt. Wij doen dit voor de veiligheid van onze patiënten, en voor uw en onze gezondheid.
Samenzorg ontbijt
Voor ouders die bij hun kind overnachten is er een ontbijt beschikbaar. Wij verzorgen het ontbijt voor uw kind, en voor u. Zo kunt u samen de dag beginnen. Het Samenzorg ontbijt is ontstaan door inspanningen van de Kinderadviesraad.
Speelkamer
Op de afdeling is vaak ook een speelkamer aanwezig. De speelkamer is dagelijks geopend. Hier kunnen kinderen die opgenomen zijn, en eventueel bezoek gebruik van maken, onder toezicht van een volwassene.
Familiekamer
Tijdens de opname van uw kind kunt u ook van de familiekamer gebruik maken. Hier is een keuken aanwezig waar u een maaltijd kunt bewaren of opwarmen.
Verschoonruimtes
Er zijn verschillende rolstoeltoegankelijke verschoonruimtes aanwezig in het ziekenhuis waar ouders en bezoekers gebruik van kunnen maken.
- Op de polikliniek kinderthoraxcentrum op de 2e etage is SB-2647 een grote verschoonruimte, geschikt voor kinderen van alle leeftijden.
- In de ruimtes SP-1487 en SP-1437 is een opklapbare verschoonbank aanwezig. Deze ruimtes zijn vooral geschikt voor jonge kinderen.
Ouderpas
Om de veiligheid voor onze patiënten te waarborgen werken wij ‘s avonds en ‘s nachts met een elektronische toegangsbewaking. Ouders krijgen een toegangspas om in de avond- en nachturen de afdeling op te kunnen.
Kaartje sturen
Uw kind kan post ontvangen in ons ziekenhuis. Familie en vrienden kunnen een kaartje sturen naar onderstaand adres:
Erasmus MC Sophia
[Het kamernummer en de naam van de patiënt]
Postbus 2040
3000 CA Rotterdam
Belevenissen aan bed
Iedere week organiseren we verschillende belevenissen en activiteiten op de afdeling of aan het bed van uw kind, om hem te laten ontspannen of lachen. Kijk voor de verschillende belevenissen die er zijn bij de informatie voor kinderen, of vraag een pedagogisch medewerker op de afdeling naar meer informatie.
Voor ouders, door ouders: 'Praatje met een taartje'
Doordeweeks is er veel leven in het ziekenhuis: artsen komen langs voor een gesprek, er worden onderzoeken uitgevoerd of er wordt bloed geprikt. Deze activiteiten vinden veelal plaats van maandag tot en met vrijdag. In het weekend is het opeens een stuk rustiger. Zeker ouders van kinderen die lang in het ziekenhuis liggen merken dit verschil.
Daar hebben enkele ouders van patiënten in het Erasmus MC Sophia zelf wat op bedacht: ‘Praatje met een Taartje’. Eén keer in de maand op zondag kunnen ouders terecht in de familiekamer van het Kinderthoraxcentrum ( 2 noord ) of in de familiekamer van 1 noord/zuid voor een praatje met een taartje. Hier staan de initiatiefnemers dan met allerlei zelfgemaakte hapjes, drankjes en een luisterend oor. Ouders zijn welkom om met elkaar aan tafel te komen zitten om ervaringen uit te wisselen of gewoon een praatje te maken. U bent ook welkom iets lekkers te komen brengen of te eten, zonder het praatje.
Praat met de medisch maatschappelijk werker
De medisch maatschappelijk werkers kunnen u als gezin ondersteunen, begeleiden en adviseren. Zij helpen u bij het zoeken naar mogelijkheden om met de problemen als gevolg de ziekenhuisperiode om te gaan. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om: het verwerken van ziekte en behandeling, communicatie over de ziekte, omgaan met verlies/rouw, aanpassingsproblemen bij het hanteren van een nieuwe (sociale) situatie.
U kunt tijdens een opname of poliklinische afspraak aan de arts of aan de verpleegkundige vragen of zij u aanmelden bij het medisch maatschappelijk werk. Lees meer over medisch maatschappelijk werk in de patiëntfolder.
Ondersteuning bij ongeneeslijke aandoening
Onderwijsondersteuning voor uw kind
Denk mee met het ziekenhuis: Familieadviesraad
De Familieadviesraad luistert naar de ervaringen van families en ouders van opgenomen patiënten in het Erasmus MC Sophia. Samen met het ziekenhuis vertaalt de Familieadviesraad deze ervaringen naar verbeteringen binnen de zorg.
De Familieadviesraad komt ongeveer acht keer per jaar samen om te vergaderen over de onderwerpen die zij belangrijk vinden en waarvan ze denken dat het beter kan in het ziekenhuis. Het gaat dan bijvoorbeeld over: op welke manier kan er het beste gecommuniceerd worden in het ziekenhuis, kunnen patiënten een casemanager krijgen, hoe kan de zichtbaarheid van de Familieadviesraad vergroot worden?
Wilt u lid worden? Stuur dan een bericht via de contactknop onderaan de pagina van de Familieadviesraad. De voorzitter neemt daarna contact met u op.
Vrienden van het Sophia
De Stichting Vrienden van het Sophia helpt het verblijf van patiënten en hun ouders in ons ziekenhuis zo comfortabel en prettig mogelijk te maken. De stichting zorgt bijvoorbeeld voor speelgoed en knuffels om mee te spelen, onze speeltuin en een gezellige inrichting van de gangen en ruimtes in het ziekenhuis. Daarnaast financiert Vrienden van het Sophia wetenschappelijk onderzoek naar het verbeteren van onze behandelmethoden. De stichting haalt onder andere geld op door het organiseren van leuke activiteiten, zoals Sporten voor Sophia, Sophietjes verjaardag en Lichtjes voor Sophia.
De Sophia bus
Meedoen aan wetenschappelijk onderzoek is heel waardevol. Heeft uw kind een complexe aandoening waardoor de reis naar het ziekenhuis te zwaar is? Dan brengen de onderzoekers van het Erasmus MC Sophia het onderzoek naar jullie toe met de Sophia bus!
Voorzieningen in en om Erasmus MC Sophia
Reizen en parkeren
Komt u met de auto naar het ziekenhuis? Het Erasmus MC beschikt over twee parkeergarages. De parkeergarage aan de Wytemaweg bevindt zich onder het Erasmus MC Sophia.
Als het om een langere opnameduur gaat, bieden wij ouders en verzorgers een kortingsregeling aan. Daarmee kunt u 14 dagen lang tegen een sterk gereduceerd tarief parkeren.
Meer informatie over reizen naar het Erasmus MC Sophia vindt u op onze contact & route pagina.
Het Speeldek voor broertjes en zusjes
Het Speeldek biedt dagopvang aan broertjes en zusjes van zieke kinderen die opgenomen zijn of behandeld worden in ons ziekenhuis. Uw kind kan op het Speeldek fijn spelen, zodat u met een gerust hart bij uw zieke kind kunt zijn.
De dagopvang op het Speeldek varieert van enkele uren per dag tot de hele dag en is toegankelijk voor kinderen van 0 tot en met 10 jaar. Voor elke leeftijdsgroep is er speelgoed en verzorging op maat. Voor de allerkleinsten zijn er bedjes om te slapen. De begeleiding en verzorging is in handen van vrijwilligers met ondersteuning van het management van het Ronald McDonald Huis. Het Ronald McDonald Speeldek is een kosteloze speelopvang, maar een vrijwillige donatie is altijd welkom.
Locatie
De ingang van het Speeldek zit naast de ingang Wytemaweg op het Plein.
Openingstijden en contact
Het Speeldek is iedere werkdag geopend van 09.00 tot 17.00 uur. Wilt u uw kind(eren) naar het Speeldek brengen? Loop gerust even bij ons langs om te vragen of er een plekje is. Om een plekje te garanderen kunt u bellen naar (010) 310 81 20. Ook als u nog vragen heeft of meer informatie wilt kunt u ons via dit nummer bereiken.
Kom tot rust in het Stiltecentrum
Een periode in het ziekenhuis kan emotioneel zwaar zijn. Soms is het dan fijn als u even niks hoeft. Dan kunt u terecht in het Stiltecentrum. Dat is een ruimte waar u even tot rust kunt komen, mediteren, bidden of een kaarsje kunt branden. Voor islamitische gelovigen is er in het stiltecentrum een naar het oosten gerichte gebedsruimte. U vindt het Stiltecentrum in het Erasmus MC Sophia op de eerste etage, gebouwnummer: Sk-1250.
Logeren in het Ronald McDonald Huis
Als uw kind wordt opgenomen in het Erasmus MC Sophia, dan wilt u natuurlijk het liefst zo vaak en zo dicht mogelijk bij uw kind zijn. Het Ronald McDonald Huis Sophia Rotterdam biedt deze mogelijkheid. In het Ronald McDonald Huis kunt u logeren wanneer uw kind is opgenomen in het Erasmus MC Sophia en bent u tegelijkertijd vlakbij het ziekenhuis. Lees de toelatingscriteria voor een verblijf in het huis op de pagina van het Ronald McDonald Huis Rotterdam.
De kamer
Een kamer heeft een eigen douche, toilet, televisie en telefoon en is geschikt voor maximaal vier personen. Op uw kamer heeft u alle privacy en kunt u tot rust komen. Met de andere aanwezige gezinnen deelt u de gemeenschappelijke voorzieningen zoals de keuken, de woonkamer en de wasmachines. Er kan ook kraamzorg worden aangevraagd in het Ronald McDonald Huis.
Meer informatie
Het Ronald McDonald Huis bevindt zich naast het Erasmus MC Sophia. Aan het gebruik van het Huis zijn (lage) kosten verbonden. Voor meer informatie en het aanvragen van een kamer kijkt u op de website van het Ronald McDonald Huis of belt u naar (010) 310 81 00. Het aanvragen van een kamer kan ook via dit webformulier.