Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Algemene informatie

Second Opinion
Kanker Instituut

iedereen heeft er recht op

Een second opinion aanvragen

Iedereen heeft recht op een second opinion. In het Nederlands wordt dit ook wel een ‘tweede mening’ genoemd. Dit recht is in de wet vastgelegd. Bij het Kanker Instituut bent u welkom voor een second opinion. Wij vinden dat normaal.

Misschien aarzelt u om een second opinion te vragen. Dat is niet nodig. Het gaat immers om uw gezondheid. Het wil niet zeggen dat u uw eigen behandelaar niet vertrouwt. Heeft u behoefte aan een second opinion? Bespreek het dan gerust met uw eigen arts of huisarts.

Hoe werkt een second opinion?

Wat is een second opinion?

Een second opinion (tweede mening) is een onafhankelijk oordeel of advies van een andere medisch specialist dan de arts die u behandelt. Deze deskundige geeft op uw verzoek zijn mening over een diagnose of een behandeling. Uw eigen arts blijft in principe uw behandelaar. Meestal wordt de behandeling niet overgenomen.

Wanneer vraag ik een second opinion aan?

U kunt op verschillende momenten om een second opinion vragen. Het geeft u de mogelijkheid om meer informatie te krijgen. Bijvoorbeeld als u een belangrijke beslissing over uw behandeling gaat nemen, of als u twijfelt over een behandeling of diagnose. Dan kan een andere arts met een nieuwe blik uw situatie bekijken.

Het kan u helpen om een goed en overwogen besluit te nemen over uw behandeling. Andersom kan ook uw behandelend arts aan u voorstellen om een tweede mening in een ander ziekenhuis te gaan halen.

Een second opinion aanvragen bij het Erasmus MC Kanker Instituut

U heeft voor het aanvragen van een second opinion geen toestemming nodig. Ook niet van uw eigen behandelend arts. Toch is het wel goed om er hem over te praten. Uw arts kan u helpen met de verwijzing naar een ander (universitair) medisch centrum. Ook kan hij er voor zorgen dat uw medische gegevens bij dat ziekenhuis terecht komen. Hiervoor moet u uw toestemming aan hem geven. Ook uw huisarts zou u kunnen helpen bij het beschikbaar stellen van uw medische gegevens.

Voor meer informatie of het maken van een afspraak voor een second opinion in het Erasmus MC Kanker Instituut kunt u contact opnemen met de betreffende polikliniek. Als de second opinion afwijkt van de mening van uw eigen arts is het aan u om te beslissen welke behandeling u wilt ondergaan.

Gegevens die wij minimaal nodig hebben voor een second opinion:

  • Verwijsbrief van uw medisch specialist of huisarts, met een duidelijke vraag
  • Beschrijving van uw relevante ziektegeschiedenis en diagnose
  • Belangrijke radiologie-verslagen en uitslagen van laboratoriumonderzoek
  • Verslag van pathologisch onderzoek (weefseldiagnose)
 

Beoordeling medische gegevens

Eén van onze specialisten beoordeelt uw medische gegevens. Daarna krijgt u van ons een eerste afspraak op de polikliniek. Na uw bezoek bespreekt ons oncologisch team uw ziektegeschiedenis. Als het gewenst is, vragen we ook andere specialisten om hierbij mee te kijken. Daaruit volgt een advies voor u. Dit advies bespreken we met u tijdens een tweede bezoek. Dat is ongeveer één week later. Meestal verwijzen wij u daarna weer terug naar uw eigen behandelend arts.

Het is belangrijk dat u aanwezig bent bij uw afspraak met onze specialist. Kunt u door ziekte of om een andere reden niet komen, laat het ons dan op tijd weten. Let op: als u de afspraak minder dan 24 uur van tevoren annuleert, kunnen er kosten in rekening worden gebracht.

Het is mogelijk dat uw afspraak met onze specialist online (via de computer) plaatsvindt. Dat hoort u van ons.

 

Zijn er kosten verbonden aan een second opinion?

Meestal valt een second opinion onder uw zorgverzekering. U krijgt dan de kosten vergoed. Maar dit is niet altijd zo. Het kan ook voorkomen dat u wél verzekerd bent, maar een deel zelf moet betalen. Het is verstandig om hier vooraf naar te informeren bij uw zorgverzekeraar.

Mogelijk uitkomst van het aanvragen van een second opinion

Er zijn meerdere uitkomsten mogelijk ná uw bezoek aan het Erasmus MC Kanker Instituut:

  • Er verandert weinig: uw eventuele behandeling vindt plaats in uw eigen ziekenhuis
  • Uw behandeling wijzigt: deze gaat plaatsvinden in het Erasmus MC Kanker Instituut
  • Wij kunnen u vragen om deel te nemen aan een wetenschappelijke studie in het Erasmus MC Kanker Instituut 
 

Podcast: Second opinion bij prostaatkanker

‘Mannen met prostaatkanker: maak een second opinion bespreekbaar.’ Die oproep doet internist-oncoloog prof. Ronald de Wit van het Erasmus MC Kanker Instituut in de podcast In Opname. Volgens hem vragen niet genoeg prostaatkankerpatiënten om een second opinion.

Lees meer over het interview met prof. Ronald de Wit of beluister de podcast ‘Maak second opinion bespreekbaar bij prostaatkanker' op Spotify, Apple Podcast, Google Podcast en Spreaker.