Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud

Preventie

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom zet het Hart en Vaat Instituut zich elke dag in voor de preventie van hart- en vaatziekten. De manier waarop wij dat aanpakken is nationaal en internationaal toonaangevend.

Feiten

Onderzoek laat zien dat 90 procent van alle hart- en herseninfarcten samenhangt met beïnvloedbare risicofactoren zoals roken, verhoogde bloeddruk of onvoldoende beweging.* Het aanpassen van een ongezonde leefstijl, soms in combinatie met medicatie, kan dan ook veel gezondheidswinst opleveren.

Tot nu toe ontvangen nog te weinig patiënten informatie over dit onderwerp. Dat moet anders, vinden wij. Daarom zetten wij ons voor betere voorlichting. Met leefstijladviezen en gezondheidsprogramma’s motiveren wij onze patiënten om hun leefstijl te verbeteren. Hierbij werken wij samen met zorgverleners binnen en buiten het ziekenhuis, in Nederland en over de grenzen.

* Bron: INTERHEART: Lancet 2004;364:937-52; INTERSTROKE: Lancet 2016;388:761-5

Wij richten ons op

Risicofactoren en vroege opsporing

Voorkomen is beter dan genezen. Om hart- en vaatziekten te voorkomen is het belangrijk om te herkennen welke patiënten een hoger risico lopen. Het Hart en Vaat Instituut zet zich daarom in om risicofactoren van hart- en vaatziekten vroeg op te sporen. Wij meten daarom verschillende risicofactoren zoals:

  • Overgewicht
  • Roken
  • Hoge bloeddruk 
  • Hoge cholesterol in bloed 
  • Hoge suikerwaardes in bloed
  • Hoge zoutconcentraties in de urine. 

Als we een of meerdere van deze risicofactoren vaststellen, gaan we deze behandelen. Zo verkleinen we het risico op hart- en vaatziekten. 

Erfelijke aanleg

Het Hart en Vaat Instituut heeft ook aandacht voor mensen met een erfelijke aanleg voor hart- en vaatziekten. Omdat zij meer kans hebben op hart- en vaatziekten, houden wij risicofactoren bij deze groep extra goed in de gaten. Zo kunnen we hart- en vaatziekten in een vroeg stadium herkennen en op tijd starten met de behandeling. 

Leefstijlprogramma's

Patiënten met hart- en vaatziekten hebben vaak een ongezond levenspatroon. Dit gaat bijvoorbeeld om roken, alcoholgebruik, te weinig bewegen, een ongezonde voeding of een combinatie hiervan. Het Hart en Vaat instituut vindt het belangrijk om patiënten te helpen bij het overstappen naar een gezondere leefstijl. Zo wijzen onze zorgverleners patiënten die roken op Stop Roken programma's, en verwijzen ze patiënten voor verdere leefstijlbegeleiding door naar het Leefstijlloket. Naast deze leefstijlinterventies doet het Hart en Vaat Instituut ook onderzoek naar manieren om onze preventieaanpak te blijven verbeteren.

Nazorg

Onze medisch specialisten hebben bij de behandeling van patiënten ook oog een goede nazorg. Hartpatiënten worden bijvoorbeeld verwezen naar een hartrevalidatie programma. Het doorlopen van dat programma verkleint de kans op nieuwe hartproblemen en verbetert de kwaliteit van leven.

Samen de gezondheidskloof verkleinen

Binnen de regio Rijnmond bestaan er gezondheidsverschillen tussen groepen mensen. Deze verschillen zien we ook terug in andere regio’s. Inwoners van bepaalde postcodegebieden hebben helaas een blijvende achterstand in hun gezondheid. Deze achterstand houdt verband met scholing, werk en inkomen van de bewoners in die wijken.

In deze wijken zijn er ook meer risicofactoren, zoals een hoog cholesterol, hoge bloeddruk en suikerziekte, aanwezig om hart- en vaatziekten te ontwikkelen. De kans om een hart- en vaatziekte te krijgen, is hier dus groter.

Deze verschillen in gezondheid noemen we een ‘gezondheidskloof’. Het Hart en Vaat Instituut wil deze gezondheidskloof verkleinen. En meer gelijke kansen voor iedereen creëren. Daar maken we ons samen hard voor.

Wij dragen ons steentje bij

In Nederland is ongeveer een derde van alle sterfgevallen gerelateerd aan hart- en vaatziekten. Dat vinden wij te veel. Ook zijn er nog te veel mensen die te maken krijgen met de gevolgen van een (acute) hart- of vaataandoening. Als Hart en Vaat Instituut voelen wij de verantwoordelijkheid om onze kennis en kunde in te zetten voor een zo optimaal mogelijke behandeling van onze patiënten.

Daarnaast hebben we een maatschappelijke taak: de hart- en vaatgezondheid van onze bevolking verbeteren. Ons Instituut zet zich daarom in om het ontstaan van hart- en vaataandoeningen te voorkómen. Wij werken daarbij samen met andere zorgverleners in de regio, zoals huisartsen en artsen van regionale ziekenhuizen. Ook werken we intensief samen met de gemeente Rotterdam. Naast deze regionale samenwerking zoeken wij ook de nationale en internationale samenwerking op. Zo dragen wij ons steentje bij aan dit maatschappelijke gezondheidsprobleem.
Lees meer over onze missie

Een leven lang de beste zorg

Wij bieden zorg voor iedereen. Van jong tot oud. Van geboorte tot hoge ouderdom. Voor elke leeftijdsgroep biedt het Hart en Vaat Instituut passende zorg. Voor pasgeborenen met een aangeboren hartafwijking is er een expertisecentrum. Kinderen met hart- en vaatziekten kunnen terecht in het Sophia Kinderthoraxcentrum. Ook is er een expertisecentrum voor zwangere vrouwen met hart- en vaatziekten en een Nazorg Polikliniek voor moeders die pre-eclampsie hebben gehad. Daarnaast werken wij samen met geriaters om ook oudere patiënten de beste zorg op het gebied van hart- en vaatziekten te geven.

Door multidisciplinaire samenwerking bieden we elke patiënt de best passende behandeling, afgestemd op de persoonlijke situatie, waarbij de kwaliteit van leven centraal staat.
Dossier Hart en Vaat Instituut
  • Cindy voelde zich kerngezond, maar bleek doodziek

    Cindy voelde zich kerngezond, maar bleek doodziek

    Als je haar ziet, zou je niet zeggen dat ze hartpatiënt is. Cindy (37) is een energieke moeder van twee kinderen en werkt als verpleegkundige. Alleen een tasje met batterijen verraadt dat ze een steunhart heeft en op de wachtlijst staat voor harttransplantatie. ‘Van mij mogen ze morgen al bellen, ik wil weer mijn normale […]

    Lees meer
  • Emma kreeg op haar 13e een donorhart, over twee jaar is ze arts

    Emma kreeg op haar 13e een donorhart, over twee jaar is ze arts

    De 23-jarige Emma Davids onderging op haar 13e een harttransplantatie in het Erasmus MC Transplantatie Instituut. Nu is ze vijfdejaars student geneeskunde. ‘Als je zelf patiënt bent, weet je hoe het is om in het bed tegenover de dokter te liggen.’

    Lees meer
  • Met mobiel steunhart kan kind straks thuis harttransplantatie afwachten

    Met mobiel steunhart kan kind straks thuis harttransplantatie afwachten

    Het Erasmus MC Sophia heeft als eerste ziekenhuis in Nederland een mobiel steunhart in gebruik genomen. Hiermee kunnen jonge kinderen die wachten op een donorhart vrijer bewegen en zich in de toekomst thuis voorbereiden op de transplantatie. ‘Fantastisch om te zien wat dit apparaat teweegbrengt.’

    Lees meer
  • Heart-in-a-box is een succes: ‘Hopelijk straks ook voor kinderen’

    Heart-in-a-box is een succes: ‘Hopelijk straks ook voor kinderen’

    De heart-in-a-box-techniek, die ook bij harttransplantaties in het Erasmus MC wordt toegepast, heeft de afgelopen twee jaar voor meer harttransplantaties gezorgd. Cardioloog Olivier Manintveld en cardiothoracaal chirurg Yannick Taverne van het Erasmus MC Transplantatie Instituut zijn enthousiast en kijken alvast vooruit. ‘Het zou fijn zijn als er straks ook meer harten voor kinderen beschikbaar komen.’

    Lees meer
  • Zebravis helpt bij ontdekking van nieuw gen voor zeldzame hartspierziekte

    Zebravis helpt bij ontdekking van nieuw gen voor zeldzame hartspierziekte

    Wetenschappers van het Erasmus MC hebben een gen gevonden dat een zeldzame hartspierziekte bij kinderen veroorzaakt. Ze kwamen het gen op het spoor via DNA-onderzoek bij een baby met een onverklaarde ziekte. Een custom made zebravis bevestigde hun vermoedens. ‘Toekomstige patiënten krijgen nu sneller een diagnose.’ 

    Lees meer
  • Hoogste internationale erkenning voor toepassing hart-longmachine

    Hoogste internationale erkenning voor toepassing hart-longmachine

    Het Erasmus MC heeft een hoge internationale onderscheiding gekregen voor de manier waarop artsen, verpleegkundigen en andere zorgprofessionals zorg bieden aan patiënten die aan een hart-longmachine (ECMO) liggen.

    Lees meer