Hersenbloeding: over deze aandoening
Wat is Hersenbloeding?
Bij een hersenbloeding is er een bloeding in het hersenweefsel waardoor dat deel van de hersenen te weinig zuurstof en voedingsstoffen krijgt en beschadigd raakt. De verschijnselen van een hersenbloeding lijken erg op die van een herseninfarct.
Hoe vaak komt het voor?
Ongeveer 15% van de patiënten met een beroerte heeft een hersenbloeding. Hersenbloedingen treden vaker op bij oudere mensen.
Oorzaak
De oorzaak van een hersenbloeding is vaak een combinatie van een zwakke vaatwand en een hoge bloeddruk. Stoornissen in de bloedstolling kunnen ook een oorzaak zijn. Bijzondere oorzaken van een hersenbloeding zijn bijvoorbeeld vaatafwijkingen zoals arterioveneuze malformaties (AVM), aneurysmata en cavernomen.
Arterioveneuze malformatie
Een arterioveneuze malformatie (AVM) is een abnormaal aangelegde verbinding tussen slagaders en aders in het hoofd. De vaten zijn niet altijd goed van kwaliteit. De bloeddruk is meestal hoog in dit soort vaten, waardoor ze kunnen bloeden.
Cavernomen
Cavernomen zijn kleine vaatmisvormingen, waarbij er een ophoping van aderen is. Ze worden ook wel caverneuze hemangiomen genoemd. De vaatjes in een cavernoom zijn niet erg stevig, waardoor ze kunnen gaan bloeden.
Symptomen en gevolgen
Patiënten met een hersenbloeding hebben in het begin vaak een gedaald bewustzijn (van sufheid tot coma), braken vaak en hebben veel hoofdpijn.
Andere verschijnselen van een hersenbloeding kunnen zijn:
- Niet goed zien aan één kant.
- Verlamming van het gelaat, arm en/of been.
- Gevoelsstoornissen van een lichaamshelft.
- Onduidelijk of vreemd praten.
De verschijnselen treden plots op. In de eerste weken na een hersenbloeding overlijdt meer dan een derde van de patiënten, meestal als gevolg van de ernstige hersenbeschadiging die optreedt. Deze sterfte is drie keer zoveel als na een herseninfarct.