Over dit centrum
Wat we doen
Wat doet dit centrum?
In ons centrum staan patiënten met zeldzame stofwisselingsziekten centraal. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft ons centrum erkend als nationaal expertisecentrum voor lysosomale stapelingsziekten en andere metabole aandoeningen.
Ons expertisecentrum is internationaal erkend en staat voor vernieuwing. Wij werken samen met verschillende medische centra in het buitenland. Artsen en wetenschappers werken samen aan het ontwikkelen en toepassen van nieuwe behandelingen en hoogwaardige diagnostiek.
Wat willen we bereiken?
Een betere toekomst voor patiënten met zeldzame stofwisselingsziekten, dat is waar we het voor doen. Een belangrijk doel is om stofwisselingsziekten de wereld uit te helpen.
Alleen de patiënt zelf kan ons leren wat de belangrijkste klachten van de ziekte zijn en hoe een behandeling werkt. Daarom werken we intensief samen met patiënten en patiëntenorganisaties zoals de VSN, VKS en IPA. We organiseren samen patiëntendagen en werken samen aan onderzoek.
Wat maakt dit centrum bijzonder?
Uniek aan ons expertisecentrum is het specialisme-overstijgende karakter. Hierdoor levert ons centrum op maat gesneden multidisciplinaire zorg en behandeling aan patiënten met ingewikkelde zeldzame aandoeningen. We zorgen voor patiënten van alle leeftijden, in het ziekenhuis en thuis.
Aandoeningen en ziektebeelden
- Neuronale ceroid lipofuscinosis.
- Mannosidose.
- Ziekte van Salla (een siaalzuurstapelingsziekte).
- Ziekte van Krabbe (sphingolipidosis).
- Hypophosphatasia.
- Porfyrie.
Lysosomale stapelingsziekten
Metabole ziekten
Mucolipidose
Mucopolysaccharidose
Organische zuursyndromen
Phenylketonurie (PKU)
Ureumcyclus-defecten (UCD)
Ziekte van Pompe
Samenwerking
Binnen het centrum werken we samen met de specialismen kindergeneeskunde, klinische genetica, inwendige geneeskunde, neurologie en de ziekenhuisapotheek.
Wetenschappelijk onderzoek
Binnen het Centrum voor Lysosomale en Metabole Ziekten doen we verschillende onderzoeken naar betere behandelmethoden, maar ook om meer inzicht te krijgen in een zeldzame ziekte waar vaak weinig over bekend is.