Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
klinisch_genetica
Specialisme

Klinische genetica

De afdeling klinische genetica is gespecialiseerd in onderzoek en advisering bij erfelijke ziekten en aangeboren afwijkingen.

Over dit specialisme

Wat we doen

Wat is dit specialisme?

De afdeling klinische genetica geeft antwoord op vragen over de erfelijkheid van een aandoening of aangeboren afwijking. Die vragen komen van patiënten, maar ook van gezonde personen bij wie een erfelijke aandoening voorkomt in de familie.

We doen onderzoek naar de erfelijke oorzaak van de betreffende aandoening. Daarbij kijken we naar de ziektegeschiedenis, de gegevens van familieleden en/of het lichamelijk onderzoek. Ook wordt er vaak DNA-onderzoek verricht (in bloed).

De uitslag van het genetisch onderzoek is vaak erg ingewikkeld. De klinisch geneticus zorgt voor een heldere uitleg.

Wat willen we bereiken?

We onderzoeken de oorzaak van een (erfelijke) aandoening, zodat we daarna informatie kunnen geven over:

  • Het verloop van de aandoening.
  • De overerving en het eventuele risico voor familieleden.
  • De kans op herhaling.
  • Het advies voor behandeling en controles (indien nodig).
  • Bij kinderwens, de mogelijkheden van onderzoek rondom een zwangerschap.

Voorspellend genetisch onderzoek bij gezonde personen is mogelijk zodra een genetische diagnose in de familie is gesteld. De voor- en nadelen van dit genetisch onderzoek worden uitgebreid besproken. 

Waarom naar het Erasmus MC?

Onze afdeling is één van de grootste afdelingen klinische genetica in Nederland. Hierdoor is er uitgebreide kennis over veel verschillende (vaak zeldzame) erfelijke aandoeningen. Jaarlijks ontvangen we ongeveer 8.000 patiënten.

Onze afdeling werkt samen met verschillende afdelingen en expertisecentra binnen en buiten het Erasmus MC.

Het laboratorium van de afdeling beschikt over de nieuwste technieken op het gebied van genetisch onderzoek. Hierdoor kunnen we, als dit nodig is, talrijke onderzoeken inzetten om een diagnose te stellen.

Maatschappelijke gevolgen

Een erfelijke aanleg voor een bepaalde aandoening kan maatschappelijke gevolgen voor u hebben. Denk hierbij aan werk en verzekeringen of het afsluiten van hypotheken. Voor meer informatie hierover verwijzen we u naar de website van het Nationaal informatiecentrum erfelijkheid.

Aandoeningen en ziektebeelden

Zowel volwassenen als kinderen kunnen verwezen worden naar de afdeling klinische genetica.

Bij het specialisme klinische genetica werken we met multidisciplinaire teams. Zo zorgen we voor een optimale kwaliteit van zorg. De multidisciplinaire teams zijn samengesteld rond de volgende thema’s:

Wilt u meer weten over erfelijkheid en erfelijke ziektes? Kijk dan op website van het Nationaal informatiecentrum erfelijkheid.

Aanmelden en formulieren

Op de polikliniek klinische genetica kunt u terecht voor erfelijkheidsvoorlichting en onderzoek naar erfelijke ziekten en aangeboren afwijkingen. Informatie over het voorbereiden van uw afspraak op onze polikliniek en onze formulieren vindt u op de pagina van de polikliniek klinische genetica.

Onze polikliniek(en)

Wetenschappelijk onderzoek

Naast diagnostisch onderzoek, doen we ook wetenschappelijk onderzoek naar verschillende erfelijke en aangeboren aandoeningen.

Met wetenschappelijk onderzoek streven we naar verbetering van genetische diagnostiek en het ontrafelen van ziektemechanismen. Uiteindelijk leidt dit tot betere zorg en toekomstige behandelmogelijkheden. Bij wetenschappelijk onderzoek met behulp van patiëntenmateriaal vragen we altijd expliciet om uw toestemming.

Meer over ons wetenschappelijk onderzoek leest u op de (Engelse) researchpagina van onze afdeling.
onderzoek lab

In de media

Met de specialisten van Klinische Genetica is een video gemaakt over de afdeling, om vertoond te worden op de '67th Annual meeting of the American Society of Human Genetics 2017' in Orlando. De film is gemaakt door WebsEdge, London.

Heeft u vragen?

Gebruik ons contactformulier.

Contactformulier

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor