Over deze operatie
Wat we gaan doen
Wat is deze operatie?
Deze operatie wordt over het algemeen verricht ter voorkoming van een beroerte.
In de halsslagader is aderverkalking ontstaan. De beroerte treedt op doordat vanuit de aderverkalking in de halsslagader bloedpropjes naar de hersenen kunnen schieten en daar zuurstoftekort veroorzaken.
De operatie is dan ook gericht op het verwijderen van de aderverkalking uit de halsslagader.
Hoe gaan we te werk?
De operatie vindt onder volledige narcose plaats. Voordat de narcose wordt toegediend wordt u op de bewakingsapparatuur aangesloten en krijgt u een infuus in de hand of arm.
Tijdens de operatie worden de bloeddoorstroming en uw hersenactiviteit bewaakt.
Er wordt een snede gemaakt aan de zijkant van de hals, waarlangs de halsslagader wordt opgezocht. Een bloedverdunnend medicijn wordt toegediend om bloedstolsels te voorkomen (naast de bloedverdunners die u reeds gebruikt). De binnenkant van de slagader wordt schoongemaakt. Meestal wordt de slagader met een stukje ader of een stukje kunstmateriaal gesloten om te voorkomen dat de slagader door de hechtingen vernauwd raakt.
Indien een stukje ader wordt gebruikt, wordt een oppervlakkige ader opgezocht welke via een sneetje uit uw been wordt verwijderd. Daarna wordt de wond gesloten. Mogelijk wordt een drain in de wond aangebracht om bloed en wondvocht af te voeren.
De operatie duurt circa 2 uur.
Wat is het doel?
Opheffen vernauwing waardoor de kans op een beroerte (TIA of CVA) aanzienlijk afneemt.
Voorbereiding
Voorafgaand aan de operatie
U wordt op de dag van de operatie of de dag ervoor in het ziekenhuis opgenomen. Tussen de opname en de operatie zullen, onder andere, de verpleegkundige, anaesthesist en de arts bij u langskomen om zaken rondom de operatie te bespreken.
U dient vanaf enige tijd voor de operatie nuchter te blijven. U wordt hier tijdens een polikliniek afspraak over geïnformeerd. Ook wordt u geïnformeerd over welke van uw medicijnen u niet of juist wel (bloedverdunners) in dient te nemen.
Bijwerkingen & complicaties
Tijdens de operatie
Tijdens de operatie merkt u niets, omdat u onder narcose bent.
Bij een operatie aan de halsslagader ontstaat soms een nabloeding door de gemaakte wond of door een lek van de naad tussen de vaatprothese en het eigen bloedvat. Dit laatste moet vaak operatief worden gestopt. Het merendeel van deze nabloedingen worden door de noodzakelijke bloedverdunners veroorzaakt en geven een zwelling in de hals waar vaak geen heroperatie voor nodig is.
Andere specifieke complicaties kunnen zijn:
- een beroerte;
- beschadigde zenuwen die kunnen leiden tot slikstoornissen of problemen met de stembanden (heesheid);
- tijdelijke verhoging bloeddruk;
- doof of prikkelend gevoel van de huid op de plek van het litteken;
- wondinfectie;
- hartproblemen.
Kort na de operatie
Na de operatie verblijft u 1 nacht op een bewaakte afdeling, waar u extra in de gaten wordt gehouden. Indien een wonddrain is geplaatst, wordt deze meestal na 1 dag verwijderd.
Soms ontstaat een (na)bloeding, waardoor een heringreep noodzakelijk is.
Eten en drinken mag u al weer een paar uur na de operatie. U mag douchen met een waterbeschermende pleister. Baden is niet toegestaan de eerste 14 dagen.
Uw hals zal nog wel stijf en wat gezwollen zijn. Dit trekt na verloop van tijd weg. Het geopereerde gebied kan wat doof aanvoelen door het doorsnijden van de huidzenuwen. Ook dit vermindert meestal na verloop van tijd. Ter voorkoming van een stijve nek, mag u de hals direct na de operatie reeds normaal bewegen.
Indien u hoofdpijnklachten bemerkt, is het belangrijk dat u dit aan de verpleging meldt.
Thuis
Indien de arts het verantwoord vindt, kunt u meestal 2 tot 3 dagen na de operatie het ziekenhuis verlaten.
U kunt langzamerhand uw oude leven weer oppakken. U voelt zelf wat wel en niet kan. Zwaar huishoudelijk werk en tillen moet u de eerste weken na de operatie vermijden.
Ongeveer 6 weken na de operatie komt u op controle bij de vaatchirurg. Voorafgaand aan deze afspraak wordt het bloedvat op doorstroming gecontroleerd (duplexonderzoek).
Soms ontstaan tijdelijk spraakproblemen of heesheid door een kneuzing van de zenuw naar de tong of stembanden. Ook is het mogelijk dat u na de operatie last heeft van een doof gevoel of tintelingen van de oorlel, de kaak en/of mondhoek. Dit herstelt zich normaal gesproken spontaan.
Door zo gezond mogelijk te leven neemt de slagaderverkalking zo min mogelijk toe. Beweeg voldoende, voorkom overgewicht en niet roken.
Wanneer neemt u contact op?
U dient contact op te nemen als:
- de operatiewond rood, warm en pijnlijk of gezwollen is; dit kan een ontsteking zijn;
- u koorts heeft;
- u aanhoudende hoofdpijn heeft.
Neem bij twijfel, lichamelijke klachten en vragen contact op met het vaatsecretariaat van het Erasmus MC. De contactgegevens ontvangt u na de operatie.
Met wie heeft u te maken?
Aandoeningen
- Carotissenose
- Halsslagadervernauwing
- Ischemisch oculair syndroom