Wat doet dit centrum?
In het Kinderhersencentrum bundelen we al onze kennis en ervaring en werken verschillende specialismen samen om kinderen met aandoeningen op het gebied van hersenen, hoofd of zintuigen zo goed mogelijk te behandelen. Vaak gaat het om complexe aandoeningen, en bij veel kinderen is er sprake van gecombineerde aandoeningen. De intensieve samenwerking tussen verschillende specialismen helpt om de zorg goed af te stemmen op de patiënt.
Innovatie
In het Kinderhersencentrum kunt u rekenen op de nieuwste technologieën en behandelingen. Onze specialisten en wetenschappers werken voortdurend aan verbetering en innovatie en brengen deze snel en veilig bij de patiënt.
Samenzorg
Onze zorg stemmen we af op de behoefte van iedere individuele patiënt. Deze zorg organiseren wij samen met het kind en de ouders. U als ouder bent hierin dan ook onze partner.
Wat willen we bereiken?
Wij zijn pas tevreden als ieder kind met een hersenaandoening of ontwikkelingsachterstand zijn optimale niveau van functioneren en participatie in de samenleving heeft bereikt. Aan de hand van dit doel bepalen we hoe wij onze zorg en onderzoek organiseren.
Wat maakt dit centrum bijzonder?
In het Kinderhersencentrum is er een speciale samenwerking tussen wetenschappers en hersen- en gedragsspecialisten. Door de wetenschap directer te betrekken bij de zorg zetten we een belangrijke stap in het realiseren van gezondheidswinst voor kinderen met een aandoening aan de hersenen. In het Kinderhersenlab, een onderdeel van het Kinderhersencentrum, komt deze directe samenwerking tot uiting. U leest hier meer over onder het kopje wetenschappelijk onderzoek. Tevens zijn we het eerste kinderhersencentrum van Europa.
Onze specialisten en wetenschappers zijn nationaal en internationaal actief in de frontlinies van deze complexe zorg.
Het Kinderhersencentrum biedt specialistische zorg aan kinderen met aandoeningen op het gebied van hersenen, hoofd en zintuigen. Hieronder vindt u een overzicht van verschillende aandoeningen waar sprake van kan zijn.
Aandoeningen van de hersenen, zoals:
- Aangeboren ontwikkelingsstoornissen.
- Epilepsie.
- Multiple Sclerose (MS).
- Hersentrauma.
- Hersentumoren.
- Aangeboren aanlegstoornissen zoals een waterhoofd of een open ruggetje.
Psychiatrische aandoeningen, zoals:
- Angst en stemmingsstoornissen.
- Autismespectrumstoornissen.
- Eetstoornissen.
- Somatische (fysieke) onbegrepen lichamelijk klachten (SOLK).
Craniofaciale aandoeningen en handafwijkingen.
Aandoeningen op het gebied van Keel, Neus en Oorheelkunde.
Aandoeningen op het gebied van de Oogheelkunde, zoals:
Spasticiteit.
Het Kinderhersencentrum werkt samen met de afdeling Design for children van de TU Delft, de kinderrevalidatie van Rijndam, en met Generation R.
Het Kinderhersencentrum is actief in de volgende nationale expertisecentra:
- ENCORE - Expertise Center for Neuro-developmental disorders (A-3-7).
- ErasmusMC Center for Congenital Hand and Upper Limb Malformations (D-1-3).
- ERNICA; ERN eUROGEN.
- Paediatric Brain Tumour Center (B-3-7).
- Dutch Craniofacial Center (D-1-2).
- Expert Center spinal disraphism Rotterdam (D-1-7).
- Center for Perinatal Psychiatry (E-7-9).
En in de volgende European Reference Networks:
- Genturis.
- Ithaca.
- RITA.
- Craniofacial Anomalies and ENT disorder.
- PaedCan.
Kinderhersenlab
Een belangrijk onderdeel van het Kinderhersencentrum is het Kinderhersenlab. In het Kinderhersenlab testen we kinderen met verschillende aandoeningen spelenderwijs. Spraak- en taaltesten worden bijvoorbeeld aangevuld met een parcours vol spelletjes en opdrachten. De metingen voeren we steeds opnieuw en op dezelfde manier uit, om verbanden te kunnen leggen tussen verschillende hersenaandoeningen. Zo leren onze onderzoekers de hersenen steeds beter begrijpen, met als doel om ieder kind de beste behandeling te geven en een optimale kwaliteit van leven te bieden. Ook kunnen we op deze manier beter zien of een therapie aanslaat. De uitkomsten van de testen nemen me direct mee in de gesprekken met u als ouder of verzorger, zodat zorg en onderzoek direct aan elkaar verbonden worden.
Neem een (digitaal) kijkje in het Kinderhersenlab.