Over dit specialisme
Wat we doen
Wat is dit specialisme?
Bij het specialisme Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie houden wij ons bezig met de groei en ontwikkeling van het gezicht, kaak en gebit van uw kind. Naast kaakchirurgen en orthodontisten zijn er ook tandartsen werkzaam die zich hebben gespecialiseerd in aangeboren afwijkingen, het kaakgewricht of tumoren bij kinderen.
Wat willen we bereiken?
Via multidisciplinaire zorg bieden onze specialisten passende zorg voor kinderen met aangeboren afwijkingen van het gezicht. Multidisciplinaire zorg houdt in dat uw kind te maken krijgt met verschillende soorten zorgverleners met verschillende achtergronden.
Wij maken gebruik van multidisciplinaire spreekuren voor kinderen die een behandeling voor ontbrekende tanden en kiezen krijgen (oligodontie) en voor kinderen met stoornissen in de groei en ontwikkeling van het gebit (dentofaciaal).
Waarom naar het Erasmus MC Sophia?
In het Erasmus MC Sophia gebruiken we de nieuwste technologische ontwikkelingen.
Dit noemen we ook wel computergestuurde chirurgie. We vragen ook actief naar de tevredenheid van kinderen en ouders/begeleiders. Zo kunnen we zien waar en wanneer de zorg kan worden verbeterd. In het Erasmus MC Sophia zijn onze specialisten uitstekend opgeleid en goed georganiseerd rond specifieke spreekuren. Door deze aanpak kunnen wij uw kind en u centraal stellen.
Aandoeningen en ziektebeelden
Wij behandelen onder andere de volgende groepen aandoeningen:
- Zeldzame schedel- en aangezichtsafwijkingen.
- Schisis (lip-, kaak- en/of gehemeltespleet).
- Stoornissen in tandontwikkeling.
Alle aandoeningen
Binnen het specialisme Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie zijn wij betrokken bij meerdere aandoeningen. U kunt per aandoening meer informatie vinden door erop te klikken.
22q11-deletiesyndroom
Aangezichtsspleten
Craniofaciale of hemifaciale microsomie
Craniofrontonasaal syndroom
Gehemeltespleet
Lip- en kaakspleet
Lip-, kaak- en gehemeltespleet
Lipspleet
Mondholtekanker
Obstructieve slaapapneus
Pierre Robin sequentie
Stickler syndroom
Treacher collinssyndroom, nagersyndroom, millersyndroom
Verborgen gehemeltespleet
Wetenschappelijk onderzoek
- Op dit moment doen we onderzoek naar het obstructief slaapapneusyndroom bij kinderen met aangeboren afwijkingen van gezicht en schedel. Hierdoor weten we beter hoe we kinderen direct na de geboorte kunnen behandelen en helpen met ernstige functionele problemen zoals ademhaling en slikken.
- We doen onderzoek naar vormen van oligodontie.
- Ook doen we onderzoek naar alternatieve en patiëntvriendelijke methoden om bot te verkrijgen. Met dit bot kunnen we delen van de kaak en het gezicht bij operaties herstellen.