Lip-, kaak- en gehemeltespleet: over deze aandoening
Wat is een lip-, kaak- en gehemeltespleet?
Bij een lip-, kaak- en gehemeltespleet (cheilognathopalatoschisis) heeft uw kind een gedeeltelijke (incomplete) of volledige (complete) splijting van de lip, kaak en het gehemelte. De spleet kan enkel- of dubbelzijdig voorkomen. Ook de neus van kinderen met deze aandoening wijkt hierdoor af.
Meer informatie over deze aandoening leest u op de website van:
- Schisis NL, patiëntenvereniging.
- NVSCA, Nederlandse Vereniging Schisis en Craniofaciale Aandoeningen.
- ERN, European Reference Network; europees netwerk voor zeldzame congenitale aandoeningen in het hoofd-hals gebied.
Hoe vaak komt het voor?
Schisis komt bij ongeveer één à twee op de duizend baby’s voor.
Soorten
Bij een lip-, kaak- en gehemeltespleet is de lip, kaak en het gehemelte helemaal of gedeeltelijk gespleten. De spleet kan aan één (enkelzijdig/unilateraal) of aan beide kanten (dubbelzijdig/bilateraal) van de lip zitten.
Lip
Bij een incomplete lipspleet loopt de spleet door een gedeelte van de bovenlip. Bij een complete lipspleet loopt de spleet door tot in de neus, waardoor de neus van uw kind wat kan afwijken.
Kaak
Een complete kaakspleet is duidelijk zichtbaar. Bij een incomplete kaakspleet lijkt de kaak gesloten, omdat het slijmvlies gesloten is, maar het onderliggende kaakbot ontbreekt. Rondom de kaakspleet staan de tanden soms anders in de kaak. Bij een dubbelzijdige kaakspleet is de kaak links en rechts gespleten.
Gehemelte
Bij een complete gehemeltespleet is het harde en het zachte gehemelte gespleten. Bij een incomplete gehemeltespleet kunnen zowel het harde als het zachte gehemelte in meer of minder mate gespleten zijn. Het kan ook zijn dat de gehemeltespleet verborgen is (submuceuze schisis). Vaak zien we dan dat het slijmvlies nog intact (heel) is, maar de huig wel gespleten is (bifide uvula). De onderliggende spieren zijn dan van elkaar gescheiden.