Stickler syndroom: over deze aandoening
Wat is het Stickler syndroom?
Het Stickler syndroom is een bindweefselaandoening, waar oog-, oor- en skeletafwijkingen door kunnen ontstaan. Kinderen met deze aandoening hebben ook vaak een Pierre Robin sequentie.
Meer informatie over deze aandoening leest u op de website van:
- Schisis NL, patiëntenvereniging.
- NVSCA, Nederlandse Vereniging Schisis en Craniofaciale Aandoeningen.
- ERN, European Reference Network; europees netwerk voor zeldzame congenitale aandoeningen in het hoofd-hals gebied
Hoe vaak komt het voor?
Het Stickler syndroom komt bij ongeveer 1 op de 7.500 tot 10.000 baby’s voor. Een deel van de kinderen heeft ook een gehemeltespleet.
Oorzaak
Symptomen en gevolgen
Het Stickler syndroom is te herkennen aan afwijking van het bindweefsel. De ernst van die afwijkingen is voor ieder kind verschillend. Kinderen met het Sticker syndroom hebben vaak afwijkingen aan de ogen, de oren en het skelet en hebben vaak een Pierre Robin sequentie.
Oog
De meest voorkomende afwijkingen zijn ernstige bijziendheid, het los laten van het netvlies, staar en een verhoogde oogdruk. Het is belangrijk dat een oogarts uw kind regelmatig controleert.
Oor
Ook oorontstekingen komen vaak voor. De KNO-arts bepaalt of uw kind trommelvliesbuisjes nodig heeft. Soms komt het voor dat kinderen minder goed kunnen horen.
Skelet
De gewrichten van kinderen met het Stickler syndroom zijn vaak flexibel, maar worden eerder stijf als de kinderen ouder worden. Ook gewrichtsslijtage zien we eerder op relatief jonge leeftijd bij kinderen met deze aandoening.
Pierre Robin sequentie
Het Stickler syndroom komt vaak voor in combinatie met een Pierre Robin sequentie. Kinderen met deze aandoening hebben een kleine onderkaak, een terugvallende tong en ademhalingsproblemen. Het grootste deel van de kinderen met Pierre Robin sequentie heeft ook een gehemeltespleet.