22q11-deletiesyndroom: over deze aandoening
Wat is 22q11-deletiesyndroom?
Het 22q11-deletiesyndroom - ook wel velocardiofaciaal (VCF) syndroom genoemd - is een aangeboren aandoening waarbij een stukje DNA op chromosoom 22 ontbreekt (deletie). Hierdoor kunnen verschillende afwijkingen ontstaan. De meest voorkomende afwijkingen zijn afwijkingen van het hart, het gehemelte en het gezicht.
Daarnaast komen bij kinderen met dit syndroom gedrags- en ontwikkelingsproblemen voor en ontwikkelen ze soms een verminderde afweer en schildklierfunctie.
- Schisis NL, patiëntenvereniging.
- NVSCA, Nederlandse Vereniging Schisis en Craniofaciale Aandoeningen.
- ERN, European Reference Network; europees netwerk voor zeldzame congenitale aandoeningen in het hoofd-hals gebied.
Hoe vaak komt het voor?
Het 22q11-deletiesyndroom komt bij ongeveer één op de vierduizend tot vijfduizend baby’s voor.
Oorzaak
Symptomen en gevolgen
22q11-deletie openbaart zich bij ieder kind op een andere manier.
Hartafwijkingen
Ongeveer 50% van de kinderen met het syndroom heeft een aangeboren hartafwijking. De meest voorkomende afwijking is een ‘truncus arteriosus’, waarbij er een open verbinding is tussen de kamers van het hart.
Schisis
Een gehemeltespleet, soms samen met een met een lip- en/of kaakspleet, komt ook vaak voor. Kinderen met deze aandoening praten vaak afwijkend.
Aangezicht
Deze kinderen hebben vaak een typisch uiterlijk: een fijne bouw en een lang, smal gezicht.
Overig
Naast zichtbare afwijkingen, hebben deze kinderen vaker problemen op het gebied van ontwikkeling en gedrag (autismespectrumstoornissen of psychosen) en ontwikkelen ze vaker een verminderde afweer en schildklierfunctie.