Over deze behandeling
Wat we gaan doen
Wat gaan we doen?
Een trommelvliesbuisje is een buisje, meestal gemaakt van kunststof, met de grootte van een halve luciferkop. De doorsnede is ongeveer 1,5 mm en de lengte varieert van 3 mm tot 12 mm. Er zijn verschillende typen, die in vorm, afmeting en kleur kunnen variëren.
Hoe gaan we te werk?
Onder plaatselijke verdoving wordt een kleine snede (3mm) gemaakt in het trommelvlies. De ingreep is kortdurend en vindt in het algemeen poliklinisch of in dagbehandeling plaats. Nadat zonodig het vocht uit het middenoor is gezogen, wordt het buisje als een boordenknoopje in het sneetje van het trommelvlies geplaatst; het ene uiteinde steekt in het middenoor terwijl het andere uiteinde zich in de gehoorgang bevindt (zie hieronder).
Wat is het doel?
Door het plaatsen van een trommelvliesbuisje ontstaat een open verbinding tussen de ruimte achter het trommelvlies (het middenoor) en de buitenwereld. Daardoor kan vocht dat zich in het middenoor heeft verzameld, ontsnappen. Dat heeft vaak een gunstige invloed op het gehoor, omdat het trommelvlies en de gehoorbeentjes het beste kunnen functioneren als zich lucht in het middenoor bevindt.
Bijwerkingen & complicaties
Tijdens de operatie
De ingreep kan zowel op de polikliniek onder plaatselijke verdoving als op de operatiekamer in narcose worden verricht. Bij plaatselijke verdoving zal de ingreep te horen zijn en merkt de patiënt vaak direct na de ingreep een verbetering van het gehoor.
Kort na de operatie
Wanneer de ingreep onder plaatselijke verdoving wordt verricht kan na de ingreep heel soms draaiduizeligheid ontstaan als gevolg van het verdovingsmiddel. Dit zakt geleidelijk weer af. Als er een buisje in het trommelvlies zit, kunnen geluiden wat anders klinken.
Thuis
Oorpijn komt na de ingreep meestal niet voor; pijnstilling is dan ook zelden nodig. De eerste dagen na de ingreep kan er soms nog wat vocht uit de gehoorgang komen. Men kan beter geen watje of gaasje in het oor dragen. Dit belemmert een goede beluchting van de gehoorgang en het middenoor en kan daardoor de genezing vertragen.
Resultaat
Een trommelvliesbuisje blijft enkele maanden tot soms wel enige jaren ter plaatse. Het buisje groeit meestal uit het trommelvlies en komt dan in de gehoorgang te liggen, waar het er vanzelf een keer uit valt. Vaak sluit het gaatje in het trommelvlies in de weken daarna vanzelf.
Wanneer neemt u contact op?
Bij oorpijn, aanhoudende duizeligheid of bloed uit het oor.
Hoe kunt u ons bereiken?
Wanneer: maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 16.30 uur.
Gebouwcode: Ns, 3e etage, locatie staat vermeld op uw dagticket.
Telefoon: (010) 704 01 20