Glioblastoom: over deze aandoening
Wat is Glioblastoom?
Patiënten met een glioblastoom hebben meestal klachten van hoofdpijn, braken, gedragsverandering, neurologische uitval en/of epilepsie en die over het algemeen snel erger worden (weken tot het stellen van de diagnose). Het glioblastoom is meestal goed te herkennen op een MRI-scan van de hersenen, maar kan lijken op andere tumoren zoals hersenuitzaaiingen of een lymfoom of op ontstekingen. Daarom is om de diagnose te stellen altijd een operatie of een biopsie nodig.
Hoe vaak komt het voor?
De incidentie van het glioblastoom is ongeveer 3-4 nieuwe gevallen per 100.000 inwoners/jaar.
Soorten
Glioblastomen worden onderverdeeld in verschillende soorten, afhankelijk van bepaalde DNA-afwijkigen in de tumorcellen. Afhankelijk hiervan zijn ze meer of minder gevoelig voor chemotherapie en kan de overleving beter of slechter zijn. Uw dokter kan dit met u bespreken.
Veruit de meest voorkomende soort is het primaire glioblastoom, IDH-wildtype. Een minder vaak voorkomende variant is het secundaire glioblastoom, IDH-gemuteerd. In dit geval is het glioblastoom ontstaan uit een laaggradigere tumor en is de prognose in het algemeen beter dan van het primaire glioblastoom.