Over dit centrum
Wat we doen
Wat doet dit centrum?
Het Hersentumorcentrum is een centrum waarin dokters van verschillende specialismen, die gespecialiseerd zijn in hersentumoren, nauw samenwerken.
We beschikken over de meest ver ontwikkelde, en moderne technieken voor de diagnostiek, de operatie, de bestraling en de behandeling met medicijnen van patiënten met hersentumoren.
Elke patiënt bespreken we in een teamoverleg met alle betrokken specialisten en gespecialiseerde verpleegkundigen. Zo stellen we een individueel behandelplan samen.
Wat willen we bereiken?
Ons doel is om de kwaliteit van leven en overleving van mensen met een hersentumor te verbeteren. Dit lukt alleen als we samenwerken. Daarom focussen wij als team op de patiënt en zijn persoonlijke situatie. Vanaf de diagnose tot en met de behandeling en follow-up.
Wat maakt dit centrum bijzonder?
Een zeer belangrijk doel van het Hersentumorcentrum is het vinden van nieuwe behandelingen tegen hersentumoren.
Steeds duidelijker wordt dat we de behandeling moeten aanpassen op specifiekemoleculaire eigenschappen binnen een hersentumor. Met andere woorden: de therapie tegen hersentumoren wordt steeds persoonlijker.
Daarom moeten laboratoriumonderzoekers enerzijds en artsen en verpleegkundigen anderzijds samenwerken en dat is precies wat ons Hersentumorcentrum beoogt. Binnen ons laboratorium werken meer dan 20 onderzoekers permanent aan hersentumoren.
Aandoeningen en ziektebeelden
Primaire hersentumor, zoals
- het glioom:
- glioblastoom
- anaplastisch astrocytoom
- laaggraadig astrocytoom
- anaplastisch oligodendroglioom
- laaggradig oligodendroglioom
2.en primair centraal zenuwstelsel lymfoom (PCZSL).
Verder:
- Meningeoom
- brughoektumor
- hypofyseadenoom
- schwannoom
- schedelbasistumor
- orbitatumor
- meningeoom
- chordoom
- chondrosarcoom
- hersenmetastasen (uitzaaiingen in de hersenen)
Acromegalie
Astrocytomen, IDH gemuteerd
Brughoektumoren
Ependymoom
Glioblastoom
Hersenlymfoom
Hersenmetastasen
Medulloblastoom (bij volwassenen)
Morbus Cushing
Niet Functioneel hypofyse Adenoom NFA
Oligodendroglioom
Prolactinoom
Rathkes cleft cyste
Zeldzame hersentumoren bij volwassenen
Samenwerking
We werken nauw samen met onderzoeksgroepen van andere afdelingen binnen het Erasmus MC, zoals de pathologie, genetica, bio-informatica, tumor-immunologie en virologie.
Binnen Nederland onderhouden we verschillende samenwerkingsverbanden met andere centra, waaronder het ETZ in Tilburg, HAGA en HMC+ in Den haag, LUMC in Leiden, UMCU in Utrecht en het VUMC in Amsterdam. Ook werken we samen met het Holland PTC in Delft voor eventuele protonenbestraling. Internationaal zijn we sterk betrokken bij het Europese kankeronderzoek verband (de EORTC), en we hebben nauwe banden met enkele vooraanstaande hersentumorinstituten in Europa en de Verenigde Staten.
Wetenschappelijk onderzoek
Het vinden van nieuwe behandelingen tegen hersentumoren is een zeer belangrijk doel van ons.
Steeds duidelijker wordt dat we de therapie moeten aanpassen op bepaalde eigenschappen binnen een hersentumorsoort. Therapie tegen hersentumoren wordt dus steeds persoonlijker.