Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Kliniek
Kliniek

Neurochirurgie

Locatie: Nd-gebouw 9e etage Ne en Nf
Telefoon: (010) 703 32 36

Neurochirurgie is het specialisme wat zich bezig houdt met de behandeling van aandoeningen aan het zenuwstelsel (de hersenen, ruggenmerg en zenuwen) waarvoor een operatie nodig is.

Over

Wat gaan we doen?

Wanneer komt u hier?

De neurochirurgie is gespecialiseerd in onderzoek en behandeling van neurologische aandoeningen aan de hersenen, wervelkolom of de perifere zenuwen. Patienten kunnen hier terecht voor geplande zorg [voor bijvoorbeeld een ingreep] of spoedeisende zorg.

We ondersheiden grofweg de volgende specialismen binnen de neurochirurgie:

  • Neuro-Oncologie
  • Vasculaire neurochirurgie
  • Schedelbasis neurochirurgie
  • Spinale neurochirurgie
  • Perifere neurochirurgie
  • Traumatologie

Wat gaan we doen?

Bij binnenkomst in het Erasmus MC meldt u zich aan bij een aanmeldzuil  in de Centrale Hal en begeeft u zich naar de 9e verdieping van het Nd gebouw, aldaar neemt u plaats in de lounge waarna u wordt opgehaald door een medewerker van de afdeling.

Als u al eens op het Verpleegkundig Opname Spreekuur (VOS) bent geweest, worden alleen eventuele veranderingen in uw situatie aangepast. Er worden enkele controles gedaan zoals het opnemen van uw bloeddruk en temperatuur. Ook wordt er bloed bij u afgenomen.

Uw neurochirurg of een vervangend collega komt meestal de dag voor de operatie bij u langs om eventuele vragen te beantwoorden, tenzij u recent voor uw operatie nog op de polikliniek bent geweest. Soms is voor de operatie nog een nieuwe beeldvorming nodig. Deze wordt dan op de dag van opname gemaakt.

Onze begeleiding

Door wie wordt u geholpen?

Tijdens de opname kunt u te maken krijgen met verschillende zorgverleners:

  • De artsen, arts-assistenten en psychologen zijn verantwoordelijk voor uw behandeling.
  • De verpleegkundigen verplegen en verzorgen u.
  • De Facilitair Zorgmedewerkers zorgen er o.a. voor dat u te eten en te drinken krijgt.
  • De fysiotherapeut kan ingeschakeld worden en oefent met u bijvoorbeeld traplopen.
  • De transferverpleegkundige wordt ingeschakeld indien u hulp nodig heeft na ontslag uit het ziekenhuis. U kunt hierbij denken aan het regelen van Thuiszorg en aanvragen van een plaats in een verpleeghuis.
  • De medisch maatschappelijk werkers bieden zowel u als uw naasten ondersteuning, begeleiding en advies.

 

Samenwerkingen tussen specialismen

De artsen van de kliniek Neurochirurgie werken samen met verschillende artsen van andere specialismen, zoals internisten en neurologen, KNO-artsen en orthopeden.

Onderzoeken

Zowel voor als na de operatie kan uw arts een onderzoek afspreken. De meest voorkomende onderzoeken zijn:

CT-scan: Bij een CT-scan worden er met behulp van röntgenstraling meerdere dunne dwarsdoorsneden van het te onderzoeken lichaamsdeel gemaakt. Van de röntgenstraling merkt u tijdens de scan niets.

 

MRI: MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging. Met een MRI-scan worden afbeeldingen gemaakt van organen en weefsels. Door radiogolven in combinatie met een grote, sterke magneet ontstaan signalen in het lichaam die de computer weer opvangt met een antenne en verwerkt tot een afbeelding.

 

Neuro-angiografie: Een neuro-angiografie is een röntgenonderzoek, waarbij de bloedvaten van de hersenen zichtbaar worden gemaakt door middel van het inspuiten van een contrastvloeistof.

Contact informatie

Wij geven graag informatie aan u en uw naaste. Om uw naaste zorg te kunnen geven hebben wij de volgende afspraken:

Bent u bij ons niet geregistreerd als eerste contactpersoon van de patiënt dan mogen wij u geen informatie geven. Wij vragen u in dit geval contact op te nemen met de patiënt zelf of de contactpersoon van de patiënt.

Bent u bij ons wel geregistreerd als eerste contactpersoon van de patiënt dan ontvangt u informatie over de patiënt tijdens het bezoek. Lukt dat niet dan kunt u ons bellen.
De tijden waarop  u ons kunt bellen op nummer  010- 7033236 zijn:
van 7.00 tot 7.30 uur
van 11.00 tot 11.30 uur
van 21.00 tot 21.30 uur

Bent u zelf patiënt dan krijgt u bij het ontslag een afspraak wanneer u gebeld wordt door de verpleegkundige. Kunnen uw vragen niet wachten op deze afspraak dan kunt u tot 14 dagen na ontslag bellen voor vragen die verband houden met uw ingreep. Voor andere vragen moet u contact opnemen met uw huisarts.
Telefoonnummer VOS-verpleegkundige 06-34860534, bereikbaar tussen 09.00 en 15.00uur.

U kunt uw vragen ook mailen naar vos.neurochirurgie@erasmusmc.nl  Wij streven ernaar u binnen 24 uur antwoord te geven.

Na een operatie wordt de eerste contactpersoon gebeld door de arts wanneer de operatie klaar is en door de verpleging wanneer uw naaste op de verpleegafdeling terug is.
De verpleging neemt contact met de eerste contactpersoon op als er belangrijke veranderingen te melden zijn over de situatie van uw naaste en als er afspraken gemaakt zijn dat u op de hoogte gehouden wordt als de situatie daar om vraagt.

 
 

Komt u binnenkort bij ons voor opname?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor