Niet Functioneel hypofyse Adenoom NFA: over deze aandoening
Wat is Niet Functioneel hypofyse Adenoom NFA?
Niet-functioneel hypofyse adenoom is een goedaardige tumor van de hypofyse. Deze tumor maakt geen hormonen of slechts stukjes van hormonen die niet werkzaam zijn. De tumor wordt meestal gevonden als hij groter is dan 1 cm (macroadenoom) en druk uitoefent op de gezonde hypofyse waardoor er uitval is van de normale functie.
Normaal gesproken regelen de hormonen van de hypofyse de werking van andere organen zoals de schildklier, de bijnieren en de geslachtsklieren. Het niet goed functioneren van de hypofyse kan dus belangrijke gevolgen voor het lichaam hebben. Als het hypofyse adenoom drukt op de oogzenuw kan er uitval van de gezichtsvelden ontstaan, waardoor de zijkanten van uw zicht verdwijnen.
Niet-functioneel hypofyse adenoom is het meest voorkomende type hypofyse tumor. In Nederland wordt deze diagnose jaarlijks bij 480 tot 680 patiënten gesteld. Het komt vooral voor bij volwassenen tussen de 50 en 60 jaar en een enkele keer ook bij kinderen.
Soorten
Wat is de normale functie van de hypofyse?
De hypofyse is een belangrijke hormoonklier die aan de basis van de hersenen ligt, net achter de neus, in een holte van de schedelbasis. In de hypofyse worden hormonen gemaakt. Deze hormonen regelen de werking van andere organen zoals de schildklier, de bijnieren en de geslachtsklieren. Dankzij deze hormonen kunt u zich lichamelijk inspannen, hebt u zin in seks, groeit uw kind, plast u niet te veel en niet te weinig, zweet u als het warm is, kunt u voedsel verteren enzovoort. Het niet goed functioneren van de hypofyse kan dus belangrijke gevolgen voor het lichaam hebben.
De meest voorkomende hypofyseaandoening is een hypofysetumor: een (bijna altijd) goedaardig gezwel van de hypofyse. Dit wordt ook wel hypofyse-adenoom genoemd.
Zo'n tumor kan bij iedereen voorkomen. Bij een tumor van de hypofyse kan de hormoonhuishouding verstoord raken. De hypofyse geeft dan te weinig hormonen af.
Oorzaak
De oorzaak van een niet-functioneel hypofyse adenoom is meestal niet bekend.
Symptomen en gevolgen
De niet-functionele hypofyse tumor, kan druk uitoefenen op de gezonde hypofyse waardoor er uitval van de normale functie ontstaat. De hormonen van de hypofyse regelen de werking van andere organen in het lichaam, zoals de schildklier, de bijnieren en de geslachtsklieren.
Als de aansturing van de geslachtsklier (eierstokken/zaadballen) uitvalt kunnen de volgende symptomen optreden: bij meisjes/vrouwen stopt hierdoor de menstruatie. Bij jongens/mannen, neemt de spiermassa en lichaamsbeharing af. Bij zowel mannen als vrouwen kan er hierdoor onvruchtbaarheid ontstaan. Bij verminderde bijnierfunctie zien we een verminderde inspanning en vermoeidheid. Bij verminderde schildklierfunctie kan naast vermoeidheid ook gewichtstoename gezien worden.
De niet functionele hypofyse tumor, kan druk uitoefenen op de oogzenuw waardoor er uitval van de gezichtsvelden ontstaan. Hierdoor verdwijnen de zijkanten van uw zicht. Als deze druk lang bestaat, wordt het zicht steeds smaller, minder scherp en helder en kan het uiteindelijk tot blindheid leiden. Uw zicht wordt d.m.v. een gezichtsveld onderzoek getest.