Rathkes cleft cyste: over deze aandoening
Wat is Rathkes-cleft-cyste?
Rathkes cleft cyste is een zeer zeldzame goedaardige aandoening van de hypofyse die al voor de geboorte aanwezig is. Een Rathkes cleft cyste is een zakje gevuld met vocht dat geen hormonen aanmaakt. De tumor wordt meestal gevonden als hij al wat groter is en druk uitoefent op omringende weefsels waardoor er uitval van de normale functie ontstaat. Drukt hij op de oogzenuw dan kan er uitval van de gezichtsvelden ontstaan, waardoor de zijkanten van uw zicht verdwijnen.
Deze aandoening geeft niet bij iedereen aanleiding tot klachten en daarom is het niet bekend hoeveel mensen in Nederland deze aandoening hebben.
Soorten
Oorzaak
Nog voor de geboorte bij het ontstaan van de hypofyse moet een stukje darmweefsel vastgeplakt worden aan een stukje hersenweefsel. Tijdens dit proces, ontstaat het zakje van Rathke. Normaal gezien verdwijnt dit zakje voor de geboorte, maar als het niet goed aan elkaar geplakt is dan kan er een Rathkes cleft cyste ontstaan.
Symptomen en gevolgen
Een Rathkes cleft cyste geeft vaak pas klachten als het op het omliggende weefsels drukt, bijvoorbeeld op de hypofyse, waardoor deze niet meer goed functioneert. De hypofyse is een belangrijke hormoonklier die aan de basis van de hersenen hangt en hormonen aanmaakt. Deze hormonen regelen de werking van andere organen in het lichaam, zoals de schildklier, de bijnieren en de geslachtsklieren. Bij druk op de oogzenuw ontstaat er uitval van de gezichtsvelden. Hierdoor verdwijnen de zijkanten van uw zicht.