Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
specialism
Specialisme

Cardiothoracale chirurgie (kinderen)

Kinderhartchirurgie

Onze cardiothoracaal chirurgen behandelen kinderen met (aangeboren) afwijkingen aan het hart en longen vanaf de geboorte tot en met de volwassen leeftijd.

Cardiothoracale chirurgie voor kinderen: Over dit specialisme

Wat we doen

Wat is cardiothoracale chirurgie voor kinderen?

Bij cardiothoracale chirurgie voor kinderen worden patiëntjes behandeld met (aangeboren) afwijkingen aan het hart en de longen. Onze kinderhartchirurgen zijn gespecialiseerd in het behandelen van kinderen met aangeboren afwijkingen aan de bloedvaten in de borstholte, het hart, de luchtwegen en de longen. Tijdens deze behandeling wordt er samengewerkt met diverse andere specialisten zoals een kindercardioloog, een kinderlongarts, een kinder-KNO-arts, een kinderchirurg, een cardio-anesthesioloog en de perfusionisten (zij bedienen de hart-longmachine (ECMO)).

Wat willen we bereiken?

Wij willen patiënten met een aangeboren afwijkingen aan hart, longen of luchtwegen de beste behandeling en kwaliteit van zorg geven die er is. Meestal voeren we de behandeling zelf uit, maar mocht het nodig zijn is er ook een mogelijkheid tot samenwerking met andere ziekenhuizen in binnen- en buitenland.

Waarom naar het Erasmus MC Sophia?

In het Erasmus MC Sophia zijn wij in staat de meeste behandelingen zelf uit te voeren. Voor de chirurgische behandelingen van kinderen met hartfalen zijn wij zelfs het enige centrum voor kinderhartchirurgie in Nederland waar steunharten en harttransplantaties worden verricht. Hierbij zorgen wij voor de samenwerking met hartchirurgen die volwassen patiënten met hartfalen behandelen. Ook voor de hoog complexe zorg en gecombineerde afwijkingen zijn alle mogelijkheden in het Erasmus MC Sophia aanwezig om zo de totale zorg te kunnen leveren die nodig is.

Aandoeningen en ziektebeelden

Wetenschappelijk onderzoek

Binnen ons specialisme wordt er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan. Zo wordt er gekeken naar de resultaten van het gebruik van donorhartkleppen en wordt dit vergeleken met andere alternatieven. Ook worden bij kinderen die geopereerd worden soms onderzoek gedaan naar pijnstilling na de operatie, en kan er materiaal afgenomen om wetenschappelijk onderzoek op te verrichten.

Operatie

Klinieken

Onze kinderhartchirurgen in de media

  • Kinderhartchirurg Wouter van Leeuwen: "Een hele dag opereren doe ik op adrenaline". Lees het hele interview met Wouter over zijn baan als kinderhartchirurg bij het Erasmus MC op de 
    website van het AD.

kinderhartchirurg Wouter van Leeuwen

 

  • Kinderhartchirurg Pieter van de Woestijne: "Een harttransplantatie bij een kind kan niet wachten". In deze podcast vertelt Pieter over een kinderharttransplantatie. Wat komt er bij zo'n transplantatie kijken? Hoe vaak gebeurt het dat een kind een nieuw hart nodig heeft? Luister de hele podcast op Spotify, Spreaker, Apple Podcasts of Google Podcast

Podcast Pieter van de Woestijne

  • In de video "De kinderhartchirurgen van Rotterdam" vertellen kinderhartchirurgen Wouter van Leeuwen en Pieter van de Woestijne over hun bijzondere beroep. In deze video volgen we hen tijdens een operatie en vertellen ze wat hun werk zo bijzonder maakt.

Heeft u vragen?

Gebruik ons contactformulier.

Contactformulier
Meer Hartje Rotterdam artikelen
  • Tijdelijke stop Amerikaanse hiv-hulp kan leiden tot duizenden extra doden in Afrika

    Tijdelijke stop Amerikaanse hiv-hulp kan leiden tot duizenden extra doden in Afrika

    Het voor negentig dagen stopzetten van het hiv bestrijdingsprogramma PEPFAR zal mogelijk 150.000 extra hiv-sterfgevallen en meer dan 200.000 extra nieuwe hiv–besmettingen in Afrika tot gevolg hebben. Dat voorspelt een team internationale wetenschappers onder leiding van het Erasmus MC. 

    Lees meer
  • Een hypothese van het Erasmus MC belandde in een pillenpotje  

    Een hypothese van het Erasmus MC belandde in een pillenpotje  

    Goed nieuws voor kinderen met MCT8-deficiëntie, een superzeldzame genetische schildklierziekte . De Europese medicijnwaakhond EMA heeft het geneesmiddel tiratricol goedgekeurd . Dit medicijn is voor deze patiëntengroep herontdekt en onderzocht door Erasmus MC. ‘Ontzettend mooi dat dit medicijn straks voor patiënten in heel Europa te krijgen is.’   

    Lees meer
  • Digitale intake na ‘foute’ ontlastingstest verkort wachtlijsten MDL-artsen 

    Digitale intake na ‘foute’ ontlastingstest verkort wachtlijsten MDL-artsen 

    Een digitale intake voor 55-plussers die na een ‘foute’ ontlastingstest voor darmkanker een vervolgonderzoek nodig hebben, kan de wachtlijsten van MDL-artsen fors verkorten. Dat blijkt uit onderzoek van MDL-arts en hoogleraar prof. Manon Spaander. Ze bedacht een digitale intaketool voor deelnemers aan het bevolkingsonderzoek darmkanker en deed er onderzoek naar. 

    Lees meer
  • Menselijke hersenplakjes ‘missing piece’ voor virusonderzoek

    Menselijke hersenplakjes ‘missing piece’ voor virusonderzoek

    Wetenschappers van het Erasmus MC zijn erin geslaagd om plakjes van menselijke hersenen in leven te houden in het laboratorium, tot wel twee weken lang. Dit opent nieuwe deuren voor hersenonderzoek, bijvoorbeeld naar virussen die het brein infecteren.

    Lees meer
  • Comfortabel matras vervangt dunne mat bij bestraling

    Comfortabel matras vervangt dunne mat bij bestraling

    Patiënten die voor palliatieve bestraling in het Erasmus MC Kanker Instituut komen, liggen voortaan op een comfortabel matras in het bestralingsapparaat. Dat was lange tijd ondenkbaar. De overtuiging in de wereld van de radiotherapie was namelijk dat de patiënt op een harde ondergrond moet liggen om goed bestraald te kunnen worden.

    Lees meer
  • Ronald de Wit drukte zijn stempel op de behandeling van drie soorten urologische kanker

    Ronald de Wit drukte zijn stempel op de behandeling van drie soorten urologische kanker

    Tijdens de 34 jaar durende loopbaan van prof. Ronald de Wit als internist-oncoloog in het Erasmus MC veranderde er, mede door zijn toedoen, veel voor patiënten met zaadbalkanker, prostaatkanker en blaaskanker. ‘Toen ik begon was de overleving van mannen met hormoonongevoelige prostaatkanker één jaar. Inmiddels is dat vier jaar.’

    Lees meer

Komt u hier voor een eerste bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? En wat vertelt u uw kind? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor