Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
specialism
Specialisme

Cardiothoracale chirurgie (kinderen)

Kinderhartchirurgie

Onze cardiothoracaal chirurgen behandelen kinderen met (aangeboren) afwijkingen aan het hart en longen vanaf de geboorte tot en met de volwassen leeftijd.

Cardiothoracale chirurgie voor kinderen: Over dit specialisme

Wat we doen

Wat is cardiothoracale chirurgie voor kinderen?

Bij cardiothoracale chirurgie voor kinderen worden patiëntjes behandeld met (aangeboren) afwijkingen aan het hart en de longen. Onze kinderhartchirurgen zijn gespecialiseerd in het behandelen van kinderen met aangeboren afwijkingen aan de bloedvaten in de borstholte, het hart, de luchtwegen en de longen. Tijdens deze behandeling wordt er samengewerkt met diverse andere specialisten zoals een kindercardioloog, een kinderlongarts, een kinder-KNO-arts, een kinderchirurg, een cardio-anesthesioloog en de perfusionisten (zij bedienen de hart-longmachine (ECMO)).

Wat willen we bereiken?

Wij willen patiënten met een aangeboren afwijkingen aan hart, longen of luchtwegen de beste behandeling en kwaliteit van zorg geven die er is. Meestal voeren we de behandeling zelf uit, maar mocht het nodig zijn is er ook een mogelijkheid tot samenwerking met andere ziekenhuizen in binnen- en buitenland.

Waarom naar het Erasmus MC Sophia?

In het Erasmus MC Sophia zijn wij in staat de meeste behandelingen zelf uit te voeren. Voor de chirurgische behandelingen van kinderen met hartfalen zijn wij zelfs het enige centrum voor kinderhartchirurgie in Nederland waar steunharten en harttransplantaties worden verricht. Hierbij zorgen wij voor de samenwerking met hartchirurgen die volwassen patiënten met hartfalen behandelen. Ook voor de hoog complexe zorg en gecombineerde afwijkingen zijn alle mogelijkheden in het Erasmus MC Sophia aanwezig om zo de totale zorg te kunnen leveren die nodig is.

Aandoeningen en ziektebeelden

Wetenschappelijk onderzoek

Binnen ons specialisme wordt er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan. Zo wordt er gekeken naar de resultaten van het gebruik van donorhartkleppen en wordt dit vergeleken met andere alternatieven. Ook worden bij kinderen die geopereerd worden soms onderzoek gedaan naar pijnstilling na de operatie, en kan er materiaal afgenomen om wetenschappelijk onderzoek op te verrichten.

Operatie

Klinieken

Onze kinderhartchirurgen in de media

  • Kinderhartchirurg Wouter van Leeuwen: "Een hele dag opereren doe ik op adrenaline". Lees het hele interview met Wouter over zijn baan als kinderhartchirurg bij het Erasmus MC op de 
    website van het AD.

kinderhartchirurg Wouter van Leeuwen

 

  • Kinderhartchirurg Pieter van de Woestijne: "Een harttransplantatie bij een kind kan niet wachten". In deze podcast vertelt Pieter over een kinderharttransplantatie. Wat komt er bij zo'n transplantatie kijken? Hoe vaak gebeurt het dat een kind een nieuw hart nodig heeft? Luister de hele podcast op Spotify, Spreaker, Apple Podcasts of Google Podcast

Podcast Pieter van de Woestijne

  • In de video "De kinderhartchirurgen van Rotterdam" vertellen kinderhartchirurgen Wouter van Leeuwen en Pieter van de Woestijne over hun bijzondere beroep. In deze video volgen we hen tijdens een operatie en vertellen ze wat hun werk zo bijzonder maakt.

Heeft u vragen?

Gebruik ons contactformulier.

Contactformulier
Meer Hartje Rotterdam artikelen
  • Steunhart in de maak voor de ‘vergeten hartkamer’

    Steunhart in de maak voor de ‘vergeten hartkamer’

    Als de rechterkamer van het hart faalt, zijn er vrijwel geen behandelingen mogelijk. Cardioloog Kadir Caliskan van het Erasmus MC Hart en Vaat Instituut is met een internationaal team bezig met een oplossing: een steunhart, speciaal voor rechterhartfalen.

    Lees meer
  • Digitaal spel maakt smeerkampioen van kind met eczeem

    Digitaal spel maakt smeerkampioen van kind met eczeem

    Smeerkampioen worden. Dat is de beloning in een nieuwe game voor kinderen met constitutioneel eczeem. Het spel maakt kinderen wegwijs in de wereld van eczeem en alles wat daarbij komt kijken. Kinderdermatoloog Elodie Mendels van het Erasmus MC Sophia is de creatieve kracht achter de game. 

    Lees meer
  • ‘Nieuw alzheimermiddel niet voor alle patiënten geschikt’

    ‘Nieuw alzheimermiddel niet voor alle patiënten geschikt’

    Geneesmiddelen die het eiwit amyloïde in de hersenen opruimen om zo de ziekte van Alzheimer iets te vertragen, zijn niet geschikt voor de meeste patiënten. Dat blijkt uit de ERGO-studie van het Erasmus MC in de Rotterdamse wijk Ommoord. Wetenschappelijk gezien spreken onderzoekers wel van een hoopvolle ontwikkeling.

    Lees meer
  • Wachten met operatie slokdarmkanker lijkt veilig als voorbehandeling succes had  

    Wachten met operatie slokdarmkanker lijkt veilig als voorbehandeling succes had  

    Patiënten met slokdarmkanker die goed reageren op chemotherapie en bestraling, hoeven waarschijnlijk niet meteen na die behandeling te worden geopereerd aan hun slokdarm. Het lijkt effectief en veilig om – onder goede monitoring – af te wachten hoe de tumor zich ontwikkelt. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC Kanker Instituut. 

    Lees meer
  • ‘Combinatie van diagnostiek en behandeling met radioactieve stoffen zal een vlucht nemen’

    ‘Combinatie van diagnostiek en behandeling met radioactieve stoffen zal een vlucht nemen’

    Ziekenhuisapotheker Harry Hendrikse is recent benoemd tot hoogleraar aan het Erasmus MC. Hij houdt zich bezig met theranostics: een relatief nieuw vakgebied waarin radioactieve stoffen worden gebruikt voor diagnostiek én behandeling. Deze therapie gaat de komende jaren een vlucht nemen, voorspelt Hendrikse in zijn oratie.

    Lees meer
  • Is vader of zoon de dader? Vaker uitsluitsel met nieuwe DNA-techniek

    Is vader of zoon de dader? Vaker uitsluitsel met nieuwe DNA-techniek

    Is dit DNA-spoor van de mannelijke verdachte of van zijn broer of vader? Dankzij nieuw onderzoek van het Erasmus MC kan hier in de rechtszaal vaker uitsluitsel over worden gegeven. ‘Dit gaat een grote impact hebben op het oplossen van strafzaken.’

    Lees meer

Komt u hier voor een eerste bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? En wat vertelt u uw kind? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor