Cardiothoracale chirurgie voor kinderen: Over dit specialisme
Wat we doen
Wat is cardiothoracale chirurgie voor kinderen?
Bij cardiothoracale chirurgie voor kinderen worden patiëntjes behandeld met (aangeboren) afwijkingen aan het hart en de longen. Onze kinderhartchirurgen zijn gespecialiseerd in het behandelen van kinderen met aangeboren afwijkingen aan de bloedvaten in de borstholte, het hart, de luchtwegen en de longen. Tijdens deze behandeling wordt er samengewerkt met diverse andere specialisten zoals een kindercardioloog, een kinderlongarts, een kinder-KNO-arts, een kinderchirurg, een cardio-anesthesioloog en de perfusionisten (zij bedienen de hart-longmachine (ECMO)).
Wat willen we bereiken?
Wij willen patiënten met een aangeboren afwijkingen aan hart, longen of luchtwegen de beste behandeling en kwaliteit van zorg geven die er is. Meestal voeren we de behandeling zelf uit, maar mocht het nodig zijn is er ook een mogelijkheid tot samenwerking met andere ziekenhuizen in binnen- en buitenland.
Waarom naar het Erasmus MC Sophia?
In het Erasmus MC Sophia zijn wij in staat de meeste behandelingen zelf uit te voeren. Voor de chirurgische behandelingen van kinderen met hartfalen zijn wij zelfs het enige centrum voor kinderhartchirurgie in Nederland waar steunharten en harttransplantaties worden verricht. Hierbij zorgen wij voor de samenwerking met hartchirurgen die volwassen patiënten met hartfalen behandelen. Ook voor de hoog complexe zorg en gecombineerde afwijkingen zijn alle mogelijkheden in het Erasmus MC Sophia aanwezig om zo de totale zorg te kunnen leveren die nodig is.
Aandoeningen en ziektebeelden
Wij behandelen onder andere:
- Aangeboren hartafwijkingen en afwijkingen aan de grote bloedvaten in de borstholte.
- Afwijkingen aan de luchtwegen.
- Longafwijkingen.
- Hartfalen bij kinderen (steunhart en kinderharttransplantatie).
Alle aandoeningen
Binnen het specialisme Cardiothoracale chirurgie zijn wij betrokken bij meerdere aandoeningen. U kunt per aandoening meer informatie vinden door erop te klikken.
Aberrante Linker Coronair Arterie uit de Pulmonale Arterie (ALCAPA)
Abnormale pulmonale veneuze connectie
Aortaklepstenose
Atrioventriculair blok (AV-blok)
Atrioventriculair septumdefect (AVSD)
Atriumseptumdefect (ASD)
Coarctatie van de aorta
Double Outlet Rechter Ventrikel (DORV)
Endocarditis
Hypoplastisch Linker Hart Syndroom (HLHS)
Hypoplastisch Rechter Hart Syndroom (HRHS)
Open Ductus Botalli (ODB)
Pulmonalisklepatresie
Pulmonalisklep atresie met intact ventrikel septum
Pulmonalisklepstenose
Tetralogie van Fallot
Totale abnormale pulmonale veneuze connectie (TAPVR)
Transpositie van de grote vaten (TGV)
Tricuspidalisklepatresie
Truncus arteriosus
Univentriculair hart
Ventrikel Septum defect (VSD)
Vernauwde of lekkende hartklep
Wetenschappelijk onderzoek
Binnen ons specialisme wordt er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan. Zo wordt er gekeken naar de resultaten van het gebruik van donorhartkleppen en wordt dit vergeleken met andere alternatieven. Ook worden bij kinderen die geopereerd worden soms onderzoek gedaan naar pijnstilling na de operatie, en kan er materiaal afgenomen om wetenschappelijk onderzoek op te verrichten.
Operatie
Harttransplantatie bij kinderen
Operatie aan het hart en/of de grote bloedvaten
Pacemaker
Steunhart bij kinderen
Klinieken
Onze kinderhartchirurgen in de media
- Kinderhartchirurg Wouter van Leeuwen: "Een hele dag opereren doe ik op adrenaline". Lees het hele interview met Wouter over zijn baan als kinderhartchirurg bij het Erasmus MC op de
website van het AD.
- Kinderhartchirurg Pieter van de Woestijne: "Een harttransplantatie bij een kind kan niet wachten". In deze podcast vertelt Pieter over een kinderharttransplantatie. Wat komt er bij zo'n transplantatie kijken? Hoe vaak gebeurt het dat een kind een nieuw hart nodig heeft? Luister de hele podcast op Spotify, Spreaker, Apple Podcasts of Google Podcast.
- In de video "De kinderhartchirurgen van Rotterdam" vertellen kinderhartchirurgen Wouter van Leeuwen en Pieter van de Woestijne over hun bijzondere beroep. In deze video volgen we hen tijdens een operatie en vertellen ze wat hun werk zo bijzonder maakt.