Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
specialism
Specialisme

Cardiothoracale chirurgie (kinderen)

Kinderhartchirurgie

Onze cardiothoracaal chirurgen behandelen kinderen met (aangeboren) afwijkingen aan het hart en longen vanaf de geboorte tot en met de volwassen leeftijd.

Cardiothoracale chirurgie voor kinderen: Over dit specialisme

Wat we doen

Wat is cardiothoracale chirurgie voor kinderen?

Bij cardiothoracale chirurgie voor kinderen worden patiëntjes behandeld met (aangeboren) afwijkingen aan het hart en de longen. Onze kinderhartchirurgen zijn gespecialiseerd in het behandelen van kinderen met aangeboren afwijkingen aan de bloedvaten in de borstholte, het hart, de luchtwegen en de longen. Tijdens deze behandeling wordt er samengewerkt met diverse andere specialisten zoals een kindercardioloog, een kinderlongarts, een kinder-KNO-arts, een kinderchirurg, een cardio-anesthesioloog en de perfusionisten (zij bedienen de hart-longmachine (ECMO)).

Wat willen we bereiken?

Wij willen patiënten met een aangeboren afwijkingen aan hart, longen of luchtwegen de beste behandeling en kwaliteit van zorg geven die er is. Meestal voeren we de behandeling zelf uit, maar mocht het nodig zijn is er ook een mogelijkheid tot samenwerking met andere ziekenhuizen in binnen- en buitenland.

Waarom naar het Erasmus MC Sophia?

In het Erasmus MC Sophia zijn wij in staat de meeste behandelingen zelf uit te voeren. Voor de chirurgische behandelingen van kinderen met hartfalen zijn wij zelfs het enige centrum voor kinderhartchirurgie in Nederland waar steunharten en harttransplantaties worden verricht. Hierbij zorgen wij voor de samenwerking met hartchirurgen die volwassen patiënten met hartfalen behandelen. Ook voor de hoog complexe zorg en gecombineerde afwijkingen zijn alle mogelijkheden in het Erasmus MC Sophia aanwezig om zo de totale zorg te kunnen leveren die nodig is.

Aandoeningen en ziektebeelden

Wetenschappelijk onderzoek

Binnen ons specialisme wordt er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan. Zo wordt er gekeken naar de resultaten van het gebruik van donorhartkleppen en wordt dit vergeleken met andere alternatieven. Ook worden bij kinderen die geopereerd worden soms onderzoek gedaan naar pijnstilling na de operatie, en kan er materiaal afgenomen om wetenschappelijk onderzoek op te verrichten.

Operatie

Klinieken

Onze kinderhartchirurgen in de media

  • Kinderhartchirurg Wouter van Leeuwen: "Een hele dag opereren doe ik op adrenaline". Lees het hele interview met Wouter over zijn baan als kinderhartchirurg bij het Erasmus MC op de 
    website van het AD.

kinderhartchirurg Wouter van Leeuwen

 

  • Kinderhartchirurg Pieter van de Woestijne: "Een harttransplantatie bij een kind kan niet wachten". In deze podcast vertelt Pieter over een kinderharttransplantatie. Wat komt er bij zo'n transplantatie kijken? Hoe vaak gebeurt het dat een kind een nieuw hart nodig heeft? Luister de hele podcast op Spotify, Spreaker, Apple Podcasts of Google Podcast

Podcast Pieter van de Woestijne

  • In de video "De kinderhartchirurgen van Rotterdam" vertellen kinderhartchirurgen Wouter van Leeuwen en Pieter van de Woestijne over hun bijzondere beroep. In deze video volgen we hen tijdens een operatie en vertellen ze wat hun werk zo bijzonder maakt.

Heeft u vragen?

Gebruik ons contactformulier.

Contactformulier
Meer Hartje Rotterdam artikelen
  • Nieuwe therapie chronische migraine onderzocht in Erasmus MC 

    Nieuwe therapie chronische migraine onderzocht in Erasmus MC 

    In het Erasmus MC is voor het eerst in Nederland een patiënt met chronische migraine behandeld met een implantaat onder de hoofdhuid. Dat gebeurde in het kader van een klinische studie naar deze nieuwe behandeling. 

    Lees meer
  • In ‘Meer dan een patiënt’ vertellen patiënten hun verhaal

    In ‘Meer dan een patiënt’ vertellen patiënten hun verhaal

    Waar ga je doorheen als je ineens ziek wordt? Wat maak je mee in het ziekenhuis en thuis? En wat doet dat met je kijk op het leven? In de nieuwe Erasmus MC-podcast ‘Meer dan een patiënt’ delen patiënten hun verhaal.

    Lees meer
  • Voor het eerst in beeld: hoe microgasbelletjes ervoor zorgen dat medicijnen de bloedbaan verlaten

    Voor het eerst in beeld: hoe microgasbelletjes ervoor zorgen dat medicijnen de bloedbaan verlaten

    Microgasbelletjes kunnen helpen om medicijnen gericht af te leveren in het lichaam. Erasmus MC-wetenschappers Bram Meijlink en Klazina Kooiman brachten als eersten ter wereld in beeld hoe microgasbelletjes ervoor zorgen dat medicijnen de bloedbaan verlaten. ‘Het geraamte van de cel springt als een elastiekje weg.’

    Lees meer
  • Sander leeft al 18 jaar met de nier van zijn vader

    Sander leeft al 18 jaar met de nier van zijn vader

    Sander Bakker is net vader geworden als zijn nieren hard achteruitgaan. Een transplantatie is onvermijdelijk. Van zijn vader Cees krijgt hij een donornier, die inmiddels al 18 jaar meegaat. ‘Ik heb zoveel energie. Ik blijf maar doorgaan.’

    Lees meer
  • Je lichaam schenken aan de wetenschap: hoe gaat dat?

    Je lichaam schenken aan de wetenschap: hoe gaat dat?

    Naast begraven en cremeren is er nog een optie na overlijden: je lichaam schenken aan de wetenschap. Hoe gaat dat in zijn werk en wat gebeurt er dan met het lichaam? Preparateur Lucas Verdonschot legt het uit in de podcast Erasmus MC In Opname.

    Lees meer
  • Miljoenensubsidie voor een langer leven van de donornier

    Miljoenensubsidie voor een langer leven van de donornier

    Hoe gaan we ervoor zorgen dat een donornier na de transplantatie een leven lang mee gaat? Nefroloog prof. dr. Dennis Hesselink van het Erasmus MC Transplantatie Instituut gaat dat uitzoeken, onder meer door mini-donorniertjes te kweken in het lab.

    Lees meer

Komt u hier voor een eerste bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? En wat vertelt u uw kind? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor