Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Operatie

Harttransplantatie bij kinderen

Tijdens een harttransplantatie vervangen we het zieke hart van uw kind door een donorhart.

Over deze operatie

Wat we gaan doen

Hoe gaan we te werk?

Het behandelteam vertelt u wat voor uw kind van toepassing is. U leest in onderstaande patiëntenfolder wat een harttransplantatie betekent en meer over onze werkwijze.

Wat is het doel?

Met een donorhart hopen we uw kind een verbetering van levenskwaliteit en levensduur te geven.

Voorbereiding

Om u voor te bereiden op een eventuele harttransplantatie ontvangt u uitgebreide informatie van de kindercardioloog gespecialiseerd in hartfalen en harttransplantaties en van de kinderthoraxchirurg. De verpleegkundig consulent geeft u aanvullende informatie. 

Bijwerkingen & complicaties

Tijdens de operatie

De kindercardioloog van het harttransplantatieteam en de kinderthoraxchirurg bespreken de mogelijke bijwerkingen, risico’s en complicaties met u. De eerdergenoemde folders geven aanvullende informatie.

Kort na de operatie

Na de transplantatie wordt uw kind op de IC kinderen behandeld. We controleren regelmatig de verschillende medicijnen en de hoeveelheid vocht- en voedingsinname.

Thuis

Uw kind wordt behandeld door het harttransplantatieteam. Er is een speciaal harttransplantatie spreekuur. We maken regelmatig een echocardiografie en electrocardiogram (ECG). Daarnaast nemen we tijdens elke controle bloed af. Af en toe is aanvullend onderzoek nodig met een CT-scan of hartkatheterisatie en een fietsergometrie (inspanningstest).  Als het nodig is wordt een holteronderzoek gedaan.

Resultaat

Uw behandelend kindercardioloog van het harttransplantatieteam bespreekt de bevindingen, uitslagen en een vervolgbehandeling met u en uw kind. Na de harttransplantatie gebeurt dat in de kliniek, na ontslag op de polikliniek. 

Levenslange medicijnen en leefregels moeten er voor zorgen dat afstoting van het hart voorkomen wordt, dat de kans op complicaties verkleind wordt, en dat de levensduur van het donorhart verlengd wordt.

Wanneer neemt u contact op?

U krijgt een ontslaggesprek met de behandelend kindercardioloog en met de verpleegkundig consulent kinderharttransplantatie. U krijgt een formulier mee met adviezen en belangrijke telefoonnummers. U krijgt daarnaast ook te horen wanneer en met wie u contact op moet nemen. Een paar dagen na ontslag neemt de verpleegkundig consulent telefonisch contact met u op om te vragen hoe het gaat. De verpleegkundig consulenten  kindercardiologie zijn voor u en uw kind een vast aanspreekpunt tijdens de behandeling door de kindercardiologen. Natuurlijk vervangen zij niet de gesprekken met de artsen en verpleegkundigen. Zij zijn een aanvulling daarop. 

Bereikbaarheid

De verpleegkundig consulenten kindercardiologie zijn telefonisch bereikbaar op werkdagen tussen 8.00 en 16.00 uur via 06 248 513 57, via e-mail vc.kindercardiologie@erasmusmc.nl of via de BeterDichtbij app.

Met wie heeft u te maken?

Aandoeningen

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor