Over dit onderzoek
Wat we gaan doen
Wat is het?
In een CT-scanner zitten een röntgenbuis en meetinstrumenten. Door middel van de computer worden doorsneden van het lichaam gemaakt. Op basis van deze afbeeldingen kan de arts heel precies de vorm, structuur en ligging van de organen beoordelen. De CT-scanner heeft in het midden een ronde opening. Tijdens het onderzoek ligt uw kind op een tafel. Deze tafel schuift langzaam door de ronde opening naar binnen en schuift aan de achterkant weer naar buiten.
Hoe gaan we te werk?
Het is belangrijk dat uw kind tijdens het onderzoek in dezelfde houding blijft liggen. Bij het onderzoek van de borstkas/buik wordt aan uw kind gevraagd om de adem (indien mogelijk) een aantal seconden in te houden. Heeft uw kind een onderzoek waarbij contrastvloeistof noodzakelijk is, dan hoort u van de laborant(e) wanneer de vloeistof wordt ingespoten. De duur van het onderzoek hangt af van het aantal opnamen dat gemaakt moet worden. Meestal duurt het tien tot vijftien minuten. U kunt bij uw kind in de onderzoekskamer aanwezig zijn, wanneer dit nodig en mogelijk is. Wanneer u zwanger bent, kunt u niet in de onderzoekskamer aanwezig zijn in verband met de röntgenstralen.
Wat is het doel?
Met dit onderzoek is het mogelijk om te kijken of er afwijkingen zijn in een orgaan.
360 graden foto's in het Erasmus MC Sophia
Krijgt uw kind een CT-scan in het Erasmus MC Sophia? Dan kunt u ter voorbereiding 360 graden foto's bekijken op onze website.
Ga naar de pagina Het avontuur van Joep en kies de CT-scan ruimte.
Bijwerkingen & complicaties
Tijdens het onderzoek
Bij een CT-scan wordt röntgenstraling gebruikt. Uw behandelend arts en de radioloog wegen het eventuele risico van het gebruik van röntgenstraling af tegen de informatie die het onderzoek kan opleveren. Bespreekt u het risico met de behandelend specialist.
Contrastmiddel
Voor sommige CT-onderzoeken is het noodzakelijk om tijdens het onderzoek contrastvloeistof via een ader in de arm van uw kind te spuiten. Met dit contrastmiddel kan de arts de bloedvaten goed zien. Sommige kinderen krijgen een warm gevoel door deze inspuiting. In contrastvloeistof zit een jodiumverbinding. Jodium-houdende stoffen kunnen een allergie veroorzaken bij kinderen die gevoelig zijn voor deze stoffen. Dit komt bij kinderen niet vaak voor. Het is voor ons belangrijk om te weten of uw kind hier overgevoelig (allergisch) voor is. Uw kind kan dan voorbereid worden met medicijnen tegen de contrastvloeistof.
Metformine
Is uw kind diabetespatiënt en gebruikt hij Metformine, neemt u dan uiterlijk een week voor het onderzoek contact op met de behandelend arts van uw kind. De nierfunctie van uw kind moet eerst bepaald worden, voordat er een CT-scan gemaakt kan worden.
Uitslag
Na afloop van het onderzoek moet uw kind nog even op de tafel blijven liggen. De radioloog beoordeelt dan of de foto's gelukt zijn. Eventueel worden er nog extra foto's gemaakt. Heeft uw kind contrastvloeistof toegediend gekregen, dan is het belangrijk om na het onderzoek voldoende te drinken. De radioloog kan nog niet direct de uitslag aan u meedelen. De foto's worden later op de dag bestudeerd en met eventuele vorige onderzoeken vergeleken. Hierna maakt de radioloog een verslag voor de behandelend specialist. Deze bespreekt de uitslag met u.