Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud

Hartje Rotterdam

Ongeveer 1 op de 100 baby's wordt geboren met een hartafwijking. In het Kinderthoraxcentrum doen we baanbrekend onderzoek om deze kinderen een betere toekomst te geven.

Uniek in Nederland

In het Kinderthoraxcentrum bieden we de beste zorg aan kinderen met aangeboren hartafwijkingen en  andere organen in de borstkas. Het is de enige plek in Nederland waar harttransplantaties bij kinderen plaatsvinden. Ook de nauwe samenwerking tussen alle specialisten in dit centrum is uniek in Nederland. Door optimale zorg en behandeling is de kans op overleving van kinderen met aangeboren hartafwijkingen tegenwoordig een stuk groter. Maar we zijn er nog niet. Om de kwaliteit van leven van deze patiënten te verbeteren is verder onderzoek nodig. 

IGJ Rapport: ‘Goede en veilige zorg kinderhartchirurgie’ 

De Inspectie Gezondheidszorg Jeugd (IGJ) concludeert dat er goede en veilige zorg wordt uitgevoerd in het Kinderthoraxcentrum. Wel roepen ze de vier Nederlandse kinderhartcentra op tot het blijven investeren in de samenwerking.
 
IGJ Rapport Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis: ‘Het was goed te horen dat het hartcentrum aangaf zeker actief contact te willen en zullen blijven zoeken met de andere centra, niet alleen voor de individuele patiëntenzorg en de bijbehorende MDO’s, maar ook voor uitwisseling van fellows en met bijdragen aan de landelijke complexe casusbespreking. Dit voor het behoud van kwaliteit van de zorg in het bijzonder de congenitale cardiothoracale chirurgie en katheterinterventies bij kinderen met een aangeboren hartafwijking in Nederland.’ 
 
De inspectie heeft de minister in 2021 geadviseerd het aantal centra waar kinderhartchirurgie wordt uitgevoerd bij heel kwetsbare kinderen terug te brengen van vier naar twee. De IGJ bezocht de vier centra en bracht een rapport uit. Lees het persbericht op de site van IGJ.

Kinderhartje in 3D model

Beter voorbereid op kinderhartoperatie met 3D-model

Een kinderhartoperatie vergt veel voorbereiding. Technisch geneeskundige Jet Peek werkt aan manieren om dit driedimensionaal te doen. Chirurgen en cardiologen zijn enthousiast.

Lees meer op Amazing Erasmus MC

Steun ons hartonderzoek

Met uw hulp maken we meer hartonderzoek mogelijk. Voor een beter leven van kinderen en volwassenen met een hartafwijking. U kunt verschillende onderzoeken steunen.

Maak sporten gezond en leuk

Alle kinderen moeten kunnen sporten. Ook kinderen met een aangeboren hartafwijking.

Stop plotselinge hartstilstand bij kinderen

Plotse hartstilstand is de oorzaak van 10% van de overlijdens op kinderleeftijd in Nederland. Dat aantal moet omlaag.

Voorkom
moedersterfte

Ook vrouwen met een hartafwijking verdienen een gezonde zwangerschap.

Meer Hartje Rotterdam artikelen
  • Tijdelijke stop Amerikaanse hiv-hulp kan leiden tot duizenden extra doden in Afrika

    Tijdelijke stop Amerikaanse hiv-hulp kan leiden tot duizenden extra doden in Afrika

    Het voor negentig dagen stopzetten van het hiv bestrijdingsprogramma PEPFAR zal mogelijk 150.000 extra hiv-sterfgevallen en meer dan 200.000 extra nieuwe hiv–besmettingen in Afrika tot gevolg hebben. Dat voorspelt een team internationale wetenschappers onder leiding van het Erasmus MC. 

    Lees meer
  • Een hypothese van het Erasmus MC belandde in een pillenpotje  

    Een hypothese van het Erasmus MC belandde in een pillenpotje  

    Goed nieuws voor kinderen met MCT8-deficiëntie, een superzeldzame genetische schildklierziekte . De Europese medicijnwaakhond EMA heeft het geneesmiddel tiratricol goedgekeurd . Dit medicijn is voor deze patiëntengroep herontdekt en onderzocht door Erasmus MC. ‘Ontzettend mooi dat dit medicijn straks voor patiënten in heel Europa te krijgen is.’   

    Lees meer
  • Digitale intake na ‘foute’ ontlastingstest verkort wachtlijsten MDL-artsen 

    Digitale intake na ‘foute’ ontlastingstest verkort wachtlijsten MDL-artsen 

    Een digitale intake voor 55-plussers die na een ‘foute’ ontlastingstest voor darmkanker een vervolgonderzoek nodig hebben, kan de wachtlijsten van MDL-artsen fors verkorten. Dat blijkt uit onderzoek van MDL-arts en hoogleraar prof. Manon Spaander. Ze bedacht een digitale intaketool voor deelnemers aan het bevolkingsonderzoek darmkanker en deed er onderzoek naar. 

    Lees meer
  • Menselijke hersenplakjes ‘missing piece’ voor virusonderzoek

    Menselijke hersenplakjes ‘missing piece’ voor virusonderzoek

    Wetenschappers van het Erasmus MC zijn erin geslaagd om plakjes van menselijke hersenen in leven te houden in het laboratorium, tot wel twee weken lang. Dit opent nieuwe deuren voor hersenonderzoek, bijvoorbeeld naar virussen die het brein infecteren.

    Lees meer
  • Comfortabel matras vervangt dunne mat bij bestraling

    Comfortabel matras vervangt dunne mat bij bestraling

    Patiënten die voor palliatieve bestraling in het Erasmus MC Kanker Instituut komen, liggen voortaan op een comfortabel matras in het bestralingsapparaat. Dat was lange tijd ondenkbaar. De overtuiging in de wereld van de radiotherapie was namelijk dat de patiënt op een harde ondergrond moet liggen om goed bestraald te kunnen worden.

    Lees meer
  • Ronald de Wit drukte zijn stempel op de behandeling van drie soorten urologische kanker

    Ronald de Wit drukte zijn stempel op de behandeling van drie soorten urologische kanker

    Tijdens de 34 jaar durende loopbaan van prof. Ronald de Wit als internist-oncoloog in het Erasmus MC veranderde er, mede door zijn toedoen, veel voor patiënten met zaadbalkanker, prostaatkanker en blaaskanker. ‘Toen ik begon was de overleving van mannen met hormoonongevoelige prostaatkanker één jaar. Inmiddels is dat vier jaar.’

    Lees meer

Hartje Rotterdam in de media: bekijk het overzicht. >>> 


Kinderthoraxcentrum Hartje Rottedam