Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud

Hartje Rotterdam

Ongeveer 1 op de 100 baby's wordt geboren met een hartafwijking. In het Kinderthoraxcentrum doen we baanbrekend onderzoek om deze kinderen een betere toekomst te geven.

Uniek in Nederland

In het Kinderthoraxcentrum bieden we de beste zorg aan kinderen met aangeboren hartafwijkingen en  andere organen in de borstkas. Het is de enige plek in Nederland waar harttransplantaties bij kinderen plaatsvinden. Ook de nauwe samenwerking tussen alle specialisten in dit centrum is uniek in Nederland. Door optimale zorg en behandeling is de kans op overleving van kinderen met aangeboren hartafwijkingen tegenwoordig een stuk groter. Maar we zijn er nog niet. Om de kwaliteit van leven van deze patiënten te verbeteren is verder onderzoek nodig. 

IGJ Rapport: ‘Goede en veilige zorg kinderhartchirurgie’ 

De Inspectie Gezondheidszorg Jeugd (IGJ) concludeert dat er goede en veilige zorg wordt uitgevoerd in het Kinderthoraxcentrum. Wel roepen ze de vier Nederlandse kinderhartcentra op tot het blijven investeren in de samenwerking.
 
IGJ Rapport Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis: ‘Het was goed te horen dat het hartcentrum aangaf zeker actief contact te willen en zullen blijven zoeken met de andere centra, niet alleen voor de individuele patiëntenzorg en de bijbehorende MDO’s, maar ook voor uitwisseling van fellows en met bijdragen aan de landelijke complexe casusbespreking. Dit voor het behoud van kwaliteit van de zorg in het bijzonder de congenitale cardiothoracale chirurgie en katheterinterventies bij kinderen met een aangeboren hartafwijking in Nederland.’ 
 
De inspectie heeft de minister in 2021 geadviseerd het aantal centra waar kinderhartchirurgie wordt uitgevoerd bij heel kwetsbare kinderen terug te brengen van vier naar twee. De IGJ bezocht de vier centra en bracht een rapport uit. Lees het persbericht op de site van IGJ.

Kinderhartje in 3D model

Beter voorbereid op kinderhartoperatie met 3D-model

Een kinderhartoperatie vergt veel voorbereiding. Technisch geneeskundige Jet Peek werkt aan manieren om dit driedimensionaal te doen. Chirurgen en cardiologen zijn enthousiast.

Lees meer op Amazing Erasmus MC

Steun ons hartonderzoek

Met uw hulp maken we meer hartonderzoek mogelijk. Voor een beter leven van kinderen en volwassenen met een hartafwijking. U kunt verschillende onderzoeken steunen.

 


Maak sporten gezond en leuk

Alle kinderen moeten kunnen sporten. Ook kinderen met een aangeboren hartafwijking.

Stop plotselinge hartstilstand bij kinderen

Plotse hartstilstand is de oorzaak van 10% van de overlijdens op kinderleeftijd in Nederland. Dat aantal moet omlaag.

Voorkom
moedersterfte

Ook vrouwen met een hartafwijking verdienen een gezonde zwangerschap.

Meer Hartje Rotterdam artikelen
  • Miljoenensubsidie voor een langer leven van de donornier

    Miljoenensubsidie voor een langer leven van de donornier

    Hoe gaan we ervoor zorgen dat een donornier na de transplantatie een leven lang mee gaat? Nefroloog prof. dr. Dennis Hesselink van het Erasmus MC Transplantatie Instituut gaat dat uitzoeken, onder meer door mini-donorniertjes te kweken in het lab.

    Lees meer
  • Kaal worden: waarom de een wel en de ander niet?

    Kaal worden: waarom de een wel en de ander niet?

    De helft van de 50-jarige mannen heeft een vorm van kaalheid. En ook veel vrouwen krijgen te maken met dunner wordend haar. Waarom wordt de een wel kaal en de ander niet? We gaan erover in gesprek in de nieuwe aflevering van de podcast In Opname.

    Lees meer
  • Obesitaspreventie moet vicieuze cirkels doorbreken: ‘Er is een rigoureus andere aanpak nodig’

    Obesitaspreventie moet vicieuze cirkels doorbreken: ‘Er is een rigoureus andere aanpak nodig’

    Wat er op het eerste gezicht uitziet als een vrolijk en kleurrijk kunstwerk, is in werkelijkheid de uitkomst van wetenschappelijk onderzoek met een minder vrolijke conclusie: er is een rigoureus andere aanpak nodig om obesitas in de lage inkomenswijken in Nederlandse steden effectief aan te pakken. 

    Lees meer
  • I-Wall brengt aangeboren afwijkingen ongeboren kind levensecht in beeld voor ouders

    I-Wall brengt aangeboren afwijkingen ongeboren kind levensecht in beeld voor ouders

    Met een nieuw virtual reality scherm op de polikliniek Verloskunde en Gynaecologie in het Erasmus MC is het alsof ouders in de baarmoeder stappen. De I-Wall brengt de ongeboren vrucht als hologram in beeld. Het helpt zorgverleners vast te stellen of er aangeboren afwijkingen zijn en wat dit betekent voor het kind en voor de […]

    Lees meer
  • Overlevingstijd van sommige hersentumorpatiënten verdubbeld

    Overlevingstijd van sommige hersentumorpatiënten verdubbeld

    Neuro-oncoloog prof. dr. Martin van den Bent bewees dat chemotherapie toevoegen aan de behandeling van patiënten met een langzaam groeiende hersentumor hun leven kan verlengen. Gedurende zijn carrière verdubbelde de overlevingstijd van deze patiënten. ‘Het is een milestone die staat.’

    Lees meer
  • Dit zijn de 10 meest gelezen artikelen van 2024

    Dit zijn de 10 meest gelezen artikelen van 2024

    Van Eva Hermans-Kroot tot beschermde wiegkamer en van afval-app tot nieuwe kankertherapie. Dit zijn de 10 meest gelezen artikelen van Amazing Erasmus MC van het afgelopen jaar.

    Lees meer

Hartje Rotterdam in de media: bekijk het overzicht. >>> 


Kinderthoraxcentrum Hartje Rottedam