Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud

Hartje Rotterdam

Ongeveer 1 op de 100 baby's wordt geboren met een hartafwijking. In het Kinderthoraxcentrum doen we baanbrekend onderzoek om deze kinderen een betere toekomst te geven.

Uniek in Nederland

In het Kinderthoraxcentrum bieden we de beste zorg aan kinderen met aangeboren hartafwijkingen en  andere organen in de borstkas. Het is de enige plek in Nederland waar harttransplantaties bij kinderen plaatsvinden. Ook de nauwe samenwerking tussen alle specialisten in dit centrum is uniek in Nederland. Door optimale zorg en behandeling is de kans op overleving van kinderen met aangeboren hartafwijkingen tegenwoordig een stuk groter. Maar we zijn er nog niet. Om de kwaliteit van leven van deze patiënten te verbeteren is verder onderzoek nodig. 

IGJ Rapport: ‘Goede en veilige zorg kinderhartchirurgie’ 

De Inspectie Gezondheidszorg Jeugd (IGJ) concludeert dat er goede en veilige zorg wordt uitgevoerd in het Kinderthoraxcentrum. Wel roepen ze de vier Nederlandse kinderhartcentra op tot het blijven investeren in de samenwerking.
 
IGJ Rapport Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis: ‘Het was goed te horen dat het hartcentrum aangaf zeker actief contact te willen en zullen blijven zoeken met de andere centra, niet alleen voor de individuele patiëntenzorg en de bijbehorende MDO’s, maar ook voor uitwisseling van fellows en met bijdragen aan de landelijke complexe casusbespreking. Dit voor het behoud van kwaliteit van de zorg in het bijzonder de congenitale cardiothoracale chirurgie en katheterinterventies bij kinderen met een aangeboren hartafwijking in Nederland.’ 
 
De inspectie heeft de minister in 2021 geadviseerd het aantal centra waar kinderhartchirurgie wordt uitgevoerd bij heel kwetsbare kinderen terug te brengen van vier naar twee. De IGJ bezocht de vier centra en bracht een rapport uit. Lees het persbericht op de site van IGJ.

Kinderhartje in 3D model

Beter voorbereid op kinderhartoperatie met 3D-model

Een kinderhartoperatie vergt veel voorbereiding. Technisch geneeskundige Jet Peek werkt aan manieren om dit driedimensionaal te doen. Chirurgen en cardiologen zijn enthousiast.

Lees meer op Amazing Erasmus MC

Steun ons hartonderzoek

Met uw hulp maken we meer hartonderzoek mogelijk. Voor een beter leven van kinderen en volwassenen met een hartafwijking. U kunt verschillende onderzoeken steunen.

 


Maak sporten gezond en leuk

Alle kinderen moeten kunnen sporten. Ook kinderen met een aangeboren hartafwijking.

Stop plotselinge hartstilstand bij kinderen

Plotse hartstilstand is de oorzaak van 10% van de overlijdens op kinderleeftijd in Nederland. Dat aantal moet omlaag.

Voorkom
moedersterfte

Ook vrouwen met een hartafwijking verdienen een gezonde zwangerschap.

Meer Hartje Rotterdam artikelen
  • Nieuwe therapie chronische migraine onderzocht in Erasmus MC 

    Nieuwe therapie chronische migraine onderzocht in Erasmus MC 

    In het Erasmus MC is voor het eerst in Nederland een patiënt met chronische migraine behandeld met een implantaat onder de hoofdhuid. Dat gebeurde in het kader van een klinische studie naar deze nieuwe behandeling. 

    Lees meer
  • In ‘Meer dan een patiënt’ vertellen patiënten hun verhaal

    In ‘Meer dan een patiënt’ vertellen patiënten hun verhaal

    Waar ga je doorheen als je ineens ziek wordt? Wat maak je mee in het ziekenhuis en thuis? En wat doet dat met je kijk op het leven? In de nieuwe Erasmus MC-podcast ‘Meer dan een patiënt’ delen patiënten hun verhaal.

    Lees meer
  • Voor het eerst in beeld: hoe microgasbelletjes ervoor zorgen dat medicijnen de bloedbaan verlaten

    Voor het eerst in beeld: hoe microgasbelletjes ervoor zorgen dat medicijnen de bloedbaan verlaten

    Microgasbelletjes kunnen helpen om medicijnen gericht af te leveren in het lichaam. Erasmus MC-wetenschappers Bram Meijlink en Klazina Kooiman brachten als eersten ter wereld in beeld hoe microgasbelletjes ervoor zorgen dat medicijnen de bloedbaan verlaten. ‘Het geraamte van de cel springt als een elastiekje weg.’

    Lees meer
  • Sander leeft al 18 jaar met de nier van zijn vader

    Sander leeft al 18 jaar met de nier van zijn vader

    Sander Bakker is net vader geworden als zijn nieren hard achteruitgaan. Een transplantatie is onvermijdelijk. Van zijn vader Cees krijgt hij een donornier, die inmiddels al 18 jaar meegaat. ‘Ik heb zoveel energie. Ik blijf maar doorgaan.’

    Lees meer
  • Je lichaam schenken aan de wetenschap: hoe gaat dat?

    Je lichaam schenken aan de wetenschap: hoe gaat dat?

    Naast begraven en cremeren is er nog een optie na overlijden: je lichaam schenken aan de wetenschap. Hoe gaat dat in zijn werk en wat gebeurt er dan met het lichaam? Preparateur Lucas Verdonschot legt het uit in de podcast Erasmus MC In Opname.

    Lees meer
  • Miljoenensubsidie voor een langer leven van de donornier

    Miljoenensubsidie voor een langer leven van de donornier

    Hoe gaan we ervoor zorgen dat een donornier na de transplantatie een leven lang mee gaat? Nefroloog prof. dr. Dennis Hesselink van het Erasmus MC Transplantatie Instituut gaat dat uitzoeken, onder meer door mini-donorniertjes te kweken in het lab.

    Lees meer

Hartje Rotterdam in de media: bekijk het overzicht. >>> 


Kinderthoraxcentrum Hartje Rottedam