Over dit centrum
Wat we doen
Wij bieden gespecialiseerde zorg aan patiënten met verschillende vormen van bloed- en lymfeklierkanker, zoals leukemie, lymfoom en multipel myeloom. Onze specialisten hebben uitgebreide ervaring met de behandeling van complexe en erfelijke vormen van deze aandoeningen.
Patiënten kunnen in ons centrum terecht voor diagnose en behandeling. Wij maken hierbij gebruik van de meest innovatieve technieken om de juiste diagnose te stellen. Daarnaast bieden we de nieuwste behandelingen aan, zoals:
- (intensieve) chemotherapie
- autologe stamceltransplantatie: waarbij patiënten hun eigen stamcellen ontvangen
- allogene stamceltransplantatie: waarbij stamcellen van een donor worden gebruikt
- Immuuntherapie
- CAR T-celtherapie: een vorm van immuuntherapie waarbij T-cellen van een patiënt zo worden aangepast dat ze kankercellen kunnen aanvallen
Onze zorgverleners en onderzoekers werken ook elke dag aan wetenschappelijk onderzoek om de behandeling van bloed- en lymfeklierkanker verder te verbeteren. Lees hier meer over onder het kopje ‘wetenschappelijk onderzoek’
Aandoeningen en ziektebeelden
In ons centrum zien we patiënten met de volgende aandoeningen:
-
Acute leukemie (AML en ALL)
Acute leukemie is een type bloedkanker dat zich snel ontwikkelt. Wij behandelen patiënten met twee vormen van acute leukemie:
- Acute Lymfatische Leukemie (ALL)
- Acute Myeloïde Leukemie (AML):
In ons centrum hebben we ook aandacht voor ziekten waarbij er een (aangeboren) aanleg bestaat voor het ontwikkelen van acute leukemie. Hierbij werken we nauw samen met het expertisecentrum ‘beenmergfalen en predispositie voor leukemie’.
-
Multipel myeloom (ziekte van Kahler)
Multipel myeloom is een kanker van de plasmacellen in het beenmerg. Het leidt tot bot-aantasting, bloedarmoede, verslechterde nierfunctie en een verzwakt immuunsysteem. Multipel myeloom is ook bekend als de ziekte van Kahler.
-
Lymfeklierkanker (lymfoom)
Wij behandelen verschillende vormen van lymfeklierkanker, zoals Hodgkin lymfoom en non-Hodgkin lymfoom (waaronder Diffuus grootcellig B cel lymfoom (DGBCL)).
Onze polikliniek(en)
Samenwerking
Zorg wordt beter door samenwerking. Ons centrum werkt samen op nationaal en internationaal niveau met:
- Het CTC (Clinical trial center):
Het Clinical Trial Center van het Erasmus MC ondersteunt onderzoekers in het opzetten en uitvoeren van klinisch onderzoek - Het HOVON studieverband
Het HOVON studieverband wil de zorg voor patiënten met hematologische maligniteiten verbeteren. In dit studieverband zitten verschillende Nederlandse ziekenhuizen. Samen organiseren zij klinische trials, ontwikkelen ze nieuwe richtlijnen en werken ze aan betere zorg voor patiënten met bloedkanker. - European Myeloma Network (EMN)
Het EMN organiseert klinische studies om de overlevingkansen van multipel myeloom te verbeteren - Hematon patiëntenorganisatie
Hematon is een organisatie voor patiënten met bloed- of lymfeklierkanker. Ze bieden voorlichting, lotgenotencontact en belangenbehartiging. - Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL)
IKNL is een kennisinstituut voor de oncologische en palliatieve zorg. Ze verzamelen data over kanker in Nederland, doen onderzoek en verspreiden deze kennis. - Oncode institute
Dit instituut voert fundamenteel kankeronderzoek uit. De ontdekkingen die ze opdoen proberen ze te vertalen naar klinische toepassingen. - Europees referentienetwerk - EUROBloodNet
EUROBloodNet is een samenwerking tussen Europese expertisecentra voor hematologische ziekten. Binnen dit netwerk wordt kennis gedeeld over het stellen van diagnoses, behandeling van zeldzame ziekten, en het opzetten van onderzoek.
Wetenschappelijk onderzoek
In ons centrum voeren we verschillende onderzoeken uit om hematologische maligniteiten beter te begrijpen en nieuwe behandelingen te ontwikkelen. Voor ons onderzoek werken we samen met veel andere ziekenhuizen binnen en buiten Europa.
Basaal en translationeel onderzoek
Binnen ons centrum zijn veel onderzoekers bezig met het ontrafelen van ziekten zoals AML, ALL en Multipel myeloom. Kijk voor meer informatie over onze onderzoekslijnen op de website van Hematology Rotterdam en Myeloma Rotterdam.
Klinische trials
We zijn betrokken bij verschillende klinische onderzoeken. Bijvoorbeeld bij klinische studies om nieuwe behandelmogelijkheden te testen, zoals immunotherapie en doelgerichte therapieën. Voor veel van deze klinische studies is ons hemato-oncologie laboratorium het centrale lab.
Op de onderstaande websites vindt u meer informatie over klinische studies naar hematologische maligniteiten:
- Hematology Rotterdam: informatie over de klinische studies waar ons centrum bij betrokken is.
- Stichting Hemato-Oncologie voor Volwassenen Nederland (HOVON): een overzicht van klinische studies naar verschillende hemato-oncologische aandoeningen (bloed en lymfeklierkanker).
- European Myeloma Network (EMN): klinische studies naar multipel myeloom