Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Acute lymfatische leukemie

Acute lymfatische leukemie (ALL) is kanker van het bloed en beenmerg waarbij er een toename is van onrijpe B- en T-lymfocyten, ook wel lymfoblasten.

Acute lymfatische leukemie: over deze aandoening

Wat is Acute lymfatische leukemie?

Beenmerg bevindt zich in de holle beenderen, met name in het bekken, het borstbeen, de ribben en ruggewervels. In het beenmerg vindt de aanmaak van bloedcellen plaats. Alle verschillende bloedcellen (rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes) worden daar gevormd.

Bij acute lymfatische leukemie (ALL) is er een overproductie van onrijpe B- en T-lymfocyten die de normale bloedaanmaak in het beenmerg verdringen.
Hierdoor ontstaan bloedarmoede, meer kans op infecties en eventueel bloedingen.

Voor uitgebreide informatie over deze aandoening verwijzen wij u naar:

Elk jaar krijgen worden in Nederland ongeveer 200 mensen met  acute lymfatische leukemie gediagnostiseerd. Hiervan is de helft jonger dan 18 jaar.
Bron: IKNL

Soorten

Acute lymfatische leukemie (ALL) is onder te verdelen in verschillende soorten.

Door middel van beenmergonderzoek, bloedonderzoek en radiologische onderzoeken wordt bepaald welk type leukemie u heeft.

Allereerst wordt er een onderscheid gemaakt op basis van het celtype: B- of T-ALL. Daarnaast classificeren we een ALL als laag, intermediair of hoog risico op basis van specifieke kenmerken van de leukemiecel en dat zegt iets over de prognose.

Oorzaak

Bij de grote meerderheid van patiënten waarbij de diagnose wordt gesteld, is onbekend waardoor dit is ontstaan. Bepaalde genetische aandoeningen kunnen het risico op het krijgen van ALL vergroten, zoals het syndroom van Down.

Ook kennen we bepaalde stoffen die kankerverwekkend zijn.

Symptomen en gevolgen

De leukemiecellen verdringen de aanmaak van de normale bloedcellen:

Rode bloedcellen (erytrocyten) zijn in het lichaam belangrijk voor het transport van zuurstof naar de verschillende organen. Een tekort hieraan wordt bloedarmoede genoemd en kan klachten geven van vermoeidheid, duizeligheid, bleek zien of kortademigheid.

1200 Rode bloedcellen

Bloedplaatjes (trombocyten) spelen een rol bij de stolling van het bloed. Een tekort hieraan kan de kans op bloedingen vergroten. Daarnaast kunnen onverklaarbare blauwe plekken ontstaan.

Witte bloedcellen (leucocyten) zijn verantwoordelijk voor de afweer tegen virussen en bacteriën. Wanneer deze verdrongen worden door de kwaadaardige zieke cellen neemt de kans op het krijgen van infecties toe.

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

Om de diagnose te stellen volgen wij het onderstaande traject:

  • Gesprek met u (anamnese)
  • Lichamelijk onderzoek
  • Bloedonderzoek
  • Beenmergonderzoek
  • CT-onderzoek
  • Ruggeprik
Bloedafname

Beenmergpunctie

Behandeling

De behandeling van acute lymfatische leukemie bestaat uit chemotherapie, gegeven in verschillende blokken van 4 tot 6 weken. Soms wordt er immunotherapie aan toegevoegd, afhankelijk van bepaalde kenmerken en afhankelijk van de response op de behandeling.

Bij agressieve vormen wordt vaak een allogene stamceltransplantatie overwogen, met stamcellen van een donor. De donor kan een broer of zus zijn, maar ook een onbekende donor kan stamcellen doneren.

 

Immunotherapie

Intensieve chemotherapie

Met wie heeft u te maken?

Tijdens de behandelperiode wordt u door meerdere specialisten en behandelaars gezien, zoals:

  • Internist-hematoloog
  • Arts-assistent
  • Verpleegkundig specialist
  • Gynaecoloog/uroloog
  • Neuroloog
  • Diëtist
  • Psychosociaal team
  • Fysiotherapeut
  • Verpleegkundige

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor