Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Spreekuur

Beenmerg

Wanneer: Elke dinsdagochtend
Gebouw: Polikliniek Hematologie, gebouw Ng, etage 2, wachtgebied 2J

U heeft gehoord dat u voor het stellen van een diagnoe of ter evaluatie een beenmergpunctie moet krijgen van uw behandelend arts of verpleegkundig specialist. Tijdens dit spreekuur komt u voor de punctie en wordt er beenmerg opgezogen (en een botbiopt afgenomen).

Uw bezoek

Wat gaan we doen?

Bij verdenking op een verstoorde aanmaak van de bloedcellen, kan het nodig zijn het beenmerg te onderzoeken. Hiervoor wordt een kleine hoeveelheid beenmergcellen opgezogen, dit noemen we een beenmergpunctie. Soms wordt ook een dun pijpje beenmerg afgenomen (bot), dit noemen we een beenmergbiopsie.

Onze begeleiding

Tijdens dit onderzoek wordt u geholpen door een hematoloog (in opleiding) of verpleegkundig specialist. 

Aandoeningen die we behandelen en/of diagnosticeren

Behandelingen

Het onderzoek vindt plaats op de polikliniek. U wordt binnen geroepen en gevraagd op de onderzoeksbank plaats te nemen. Er wordt uitgelegd hoe de procedure gaat plaats vinden.

Meestal wordt het beenmerg aan de achterzijde uit het bekken gehaald. U ligt dan op uw zij met de knieën opgetrokken. We kunnen ook vanuit het het sternum (borstbeen) beenmerg opzuigen. U ligt in dat geval op uw rug. De hematoloog of verpleegkundig specialist (VS) bepaalt de plaats van de punctie, desinfecteert de huid en verdooft vervolgens de huid en het botvlies. Dit kan gevoelig zijn. De hematoloog of VS controleert of de verdoving goed is ingewerkt en zet hierna de beenmergnaald. Dit geeft ter plaatse een drukkend gevoel. Wanneer er vervolgens beenmergcellen worden opgezogen, kunt u enkele seconden pijn voelen met name in de bil. Dit kan uitstralen naar het been waar de punctie plaats vindt. Deze pijn is na het opzuigen weer verdwenen. Om verschillende onderzoeken met beenmergcellen te kunnen doen, moet soms meerdere malen beenmerg worden opgezogen. Bij een beenmergbiopsie zult u tevens hetzelfde drukkend/pijnlijke gevoel ervaren.

De meeste procedures duren in totaal 15 minuten.

Spreekuur

Een eerste afspraak kunt u niet zelf bij ons maken. U heeft voor een eerste bezoek bij een spreekuur of polikliniek van het Erasmus MC altijd een schriftelijke verwijzing nodig. Zonder verwijzing kunt u geen afspraak maken.

Onderzoek

Heeft u binnenkort een afspraak bij ons?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor