Over dit onderzoek
Wat we gaan doen
Wat is het?
Om goed verstaanbaar te kunnen spreken is het nodig dat de neusholte afgesloten kan worden van de mond- en keelholte. De functie van het zachte gehemelte is hierbij erg belangrijk.
Wanneer het zachte gehemelte open is of niet goed functioneert, kan het de mond- en keelholte niet afsluiten, waardoor er lucht via de neus wegloopt tijdens het praten: ‘open neusspraak’. Hierdoor wordt de spraak minder goed verstaanbaar. Daarnaast kan er voeding en drinken terug de neus inlopen: ‘nasale regurgitatie’, wat voor irritatieklachten zorgt. Deze klachten komen ook voor als het harde gehemelte open is.
Tijdens het keelonderzoek via de neus bekijken we of het zachte gehemelte de mond- en keelholte goed afsluit.
Hoe gaan we te werk?
Het keelonderzoek wordt uitgevoerd in een combinatiespreekuur van de KNO-arts, plastisch chirurg en logopedist.
Tijdens het keelonderzoek kijken via de neus met een kleine, dunne flexibele scoop met camera, naar de werking van het zachte gehemelte. We vragen uw kind om te praten en eventueel iets te drinken en kijken vervolgens of het zachte gehemelte in staat is de mond- en keelholte goed af te sluiten.
Wat is het doel?
Met een fiberscopie beoordelen we bij patienten met ‘open neusspraak’ of ‘nasale regurgitatie’ de functie van het zachte gehemelte. Aan de hand van het onderzoek bepalen we welke behandeling het meest geschikt is voor uw kind: geen behandeling, logopedie of een operatie aan het zachte en/of harde gehemelte.
Voorbereiding
Voorafgaand aan het onderzoek wordt uw kind voorbereid door de logopedist.
Daarnaast moet de neus van uw kind zo schoon mogelijk zijn. Spoel de neus zo nodig met een zoutwateroplossing en druppel of spray de neus met Xylometazoline. Xylometazoline kunt u kopen bij uw apotheek of drogist. Als uw kind een snotneus heeft, moet de neus vlak voor het onderzoek nog een keer goed gesnoten worden.
Bijwerkingen & complicaties
Tijdens het onderzoek
Het onderzoek is niet pijnlijk. Sommige kinderen kunnen het onderzoek wel onprettig vinden, zeker als het niet goed lukt om het hoofd goed stil te houden. Daarom houdt meestal één van de onderzoekers het hoofd vast en vragen we u de handen van uw kind goed vast te houden.
Het kan voorkomen dat uw kind een bloedneus krijgt, dat gaat vanzelf weer over.
Uitslag
Als het zachte gehemelte helemaal gesloten is, kan het luchtverlies door een restspleet in het harde gehemelte komen. In dat geval kan het nodig zijn het harde gehemelte tijdens een operatie te sluiten.
Als het zachte gehemelte bijna (maar net niet helemaal) gesloten is, kunnen we vaak met logopedische behandeling de spleet helemaal sluiten.
Als het zachte gehemelte helemaal niet gesloten is, bespreekt de plastisch chirurg met u of een operatie zinvol is en zo ja, welke operatieve mogelijkheden er zijn.