Epilepsie: over deze aandoening
Wat is epilepsie?
De diagnose epilepsie stellen we als uw kind twee of meer epileptische aanvallen gehad heeft, zonder uitlokkende factoren zoals koorts of een acute ziekte. Een epileptische aanval ziet er niet altijd hetzelfde uit. Sommige kinderen hebben aanvallen met verstijving van de spieren met soms een kaakklem, gevolgd door schokken van de armen en benen. Andere kinderen hebben juist aanvallen waarbij ze gaan staren.
Hoe vaak komt het voor?
Er zijn verschillende vormen van epilepsie. In het Erasmus MC Sophia zien we veel jonge kinderen en ook kinderen met moeilijk behandelbare epilepsie.
We hebben verschillende spreekuren voor epilepsie:
- First-Fit: voor kinderen met een eerste mogelijke epileptische aanval.
- Spreekuur voor moeilijk behandelbare epilepsie (behandeling met ketogeen dieet en neuromodulatie).
- Verpleegkundig spreekuur met epilepsie consulent.
- Spreekuur voor schoolgaande kinderen met epilepsie.
- Second opinion spreekuur voor een tweede mening over epilepsie.
Oorzaak
Symptomen en gevolgen
Epileptische aanvallen kunnen er heel verschillend uitzien. Sommige aanvallen beginnen met een verstijving van het lichaam, gevolgd door schokken van armen en benen. Een ander bekend voorbeeld is een ‘absence’. Hierbij staart een kind een paar seconden tot een minuut voor zich uit en gaat daarna weer verder met waar hij mee bezig was, alsof er niets is gebeurd. Het is belangrijk om het verloop van de aanvallen nauwkeurig met de kinderneuroloog te bespreken.
Soms moet uw kind behandeld worden met medicijnen tegen epilepsie (anti-epileptica). Bij ongeveer 25% van de kinderen lukt het niet om de epilepsie goed onder controle te krijgen met medicijnen. Deze kinderen komen in aanmerking voor een behandeling met het ketogeen dieet of met neuromodulatie (bijvoorbeeld een nervus vagus stimulator). Sommige kinderen krijgen een operatie (epilepsie chirurgie).