Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Behandeling

Ketogeen dieet

Het ketogeen dieet bestaat uit vetrijke en koolhydraatbeperkte voeding. We schrijven dit dieet voor bij vormen van epilepsie en enkele stofwisselingsziekten.

Over deze behandeling

Wat we gaan doen

Wat is het?

Het ketogeen dieet bestaat uit zeer vetrijke, maar koolhydraatbeperkte voeding. Dit dieet gebruiken we bij moeilijk behandelbare epilepsie en bij de behandeling van enkele specifieke stofwisselingsziekten.

In deze video leggen we uit wat het ketogeen dieet precies inhoudt en hoe het werkt. Meer weten? Bekijk dan ook de andere video's van het Erasmus MC over het ketogeen dieet.

Het dieet imiteert het effect van vasten, waarbij het lichaam bij gebrek aan koolhydraten, vet verbrandt. Normaal breekt het lichaam koolhydraten uit voeding af tot glucose. Dit dient als brandstof voor het lichaam en vooral ook voor de hersenen. Bij een tekort aan koolhydraten uit de voeding – zoals bij vasten of het ketogeen dieet – schakelt de lever over op de verbranding van vet tot vetzuren en ketonen. Ketonen, ß-hydroxyboterzuur en acetoacetaat, passeren de bloed-hersenbarrière en vervangen glucose als brandstof voor de hersenen. Als het lichaam ketonen produceert - een proces genaamd ketose - kan dit een anti-epileptisch effect hebben.

Hoe gaan we te werk?

Kinderen en ouders krijgen begeleiding van een team, bestaande uit: een kinderneuroloog, diëtist, epilepsie consulent en een verpleegkundig specialist. We zullen steeds zoveel mogelijk alle afspraken op één dag combineren.

In deze video leggen we uit wanneer je in aanmerking komt voor het ketogeen dieet.

Wat is het doel?

Het doel van het ketogeen dieet is om de hoeveelheid epileptische aanvallen met minstens 50% te verminderen.

Voorbereiding

Voorafgaand aan de behandeling zullen de kinderneuroloog en de diëtist u inlichten over de voor- en nadelen van het ketogeen dieet. Daarnaast zal er een uitgebreid onderzoek van bloed en urine volgen. Zo gaan we na of het wel veilig is om het dieet voor te schrijven.

Bijwerkingen & complicaties

Tijdens de behandeling

Tijdens de behandeling met het ketogeen dieet zal er met enige regelmaat controle van de bloed- en urinewaarden plaatsvinden.

Op de verpleegafdeling

Jonge kinderen stellen we klinisch in het op dieet. Dit betekent dat we uw kind voor ongeveer zes dagen opnemen. Tijdens de opname is er tijd om aan het dieet te wennen, door het stapsgewijs op te bouwen.

Thuis

Oudere kinderen kunnen vaak poliklinisch ingesteld worden, dit betekent dat er geen opname nodig is. In de eerste weken zijn er relatief veel controles. Maar wanneer uw kind eenmaal langer en goed ingesteld is op het dieet, vinden de controles minder vaak plaats. U krijgt als ouder of verzorgende begeleiding om het dieet thuis veilig uit te voeren. Zo krijgt u bijvoorbeeld een kookboek en een apparaat om zelf ketonen en glucose mee te bepalen.

Wanneer neemt u contact op?

U krijgt van uw diëtist een zogenoemd noodplan. Hierin staat hoe u moet handelen bij ziekte of bij opname in een ander ziekenhuis dan het Erasmus MC Sophia.

Met wie heeft u te maken?

Komt uw kind binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? En wat vertelt u uw kind? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor