Ziekte van Hirschsprung: over deze aandoening
Wat is de ziekte van Hirschsprung?
Kinderen met de ziekte van Hirschsprung hebben in het laatste deel van de darm geen zenuwcellen. Dit deel kan vrij kort zijn, maar het kan ook om de hele dikke darm gaan. De darm kan de beweging (peristaltiek) om de ontlasting richting de endeldarm en de anus te stuwen niet maken. Hierdoor hoopt onlasting zich op in de darmen en zetten de darmen zich uit.
Meer informatie over deze aandoening leest u op:
- Vereniging Ziekte van Hirschsprung
- Maag Lever Darm stichting
- Stoma Vereniging
- Hirschprung Expertisenetwerk
Hoe vaak komt het voor?
In Nederland worden jaarlijks ongeveer 40 kinderen geboren met deze aandoening. De ziekte van Hirschsprung komt onder andere voor bij kinderen met een syndroom, zoals het syndroom van Down.
Soorten
Oorzaak
Tijdens de ontwikkeling van het kind in de eerste zwangerschapsweken (in de vijfde tot de tiende week) groeien de zenuwcellen vanuit de hersenen via de slokdarm, maag, en de dunne en dikke darm naar beneden. Soms bereiken deze zenuwcellen het allerlaatste stuk van de darm niet. Dit deel van de darm heeft dan geen zenuwcellen. In het gedeelte van de darm zonder zenuwcellen kunnen de darmspieren zich niet ontspannen en veroorzaken bij wijze van spreken een krampachtige afsluiting.
De precieze oorzaak van de ziekte van Hirschsprung is onbekend, maar waarschijnlijk heeft de ziekte een genetische oorzaak. We weten namelijk dat sommige genafwijkingen, zoals een afwijking in het RET-gen, vaker voorkomen bij kinderen met de ziekte van Hirschsprung.
Symptomen en gevolgen
Kinderen met de ziekte van Hirschprung produceren geen, te weinig of te laat ontlasting. De ontlasting hoopt zich boven de afsluiting in de darmen op. Daardoor zetten de darmen zich uit en gaat de buik bol staan. Ook overgeven komt voor bij kinderen met deze aandoening. Doordat de ontlasting niet weg kan, krijgen schadelijke darmbacteriën de kans om te gaan groeien. Daardoor kan een infectie ontstaan in de darm (enterocolitis), maar later ook in het bloed (sepsis).