Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Operatie

Doorhaaloperatie bij de ziekte van Hirschsprung

Tijdens een doorhaaloperatie bij de ziekte van Hirschprung verwijderen we het deel van de darm waar geen zenuwcellen zitten en hechten we de gezonde darm aan het anale kanaal.

Over deze operatie

Wat we gaan doen

Tijdens een doorhaaloperatie (pull-through) maken we het zieke deel van de dikke darm, waar geen zenuwcellen zitten, los en halen het via de anus door, waarna we het verwijderen en het gezonde deel van de darm vasthechten aan het anale kanaal.

Hoe gaan we te werk?

Uw kind is tijdens de operatie onder narcose. We beginnen met een kijkoperatie (laparoscopie) in de buik. We nemen een stukje weefsel (biopt) af van de dikke darm, op de plek waar we verwachten dat de overgang is tussen de dikke darm mét zenuwcellen en zonder zenuwcellen (transitiezone). Tijdens de operatie doen we weefselonderzoek en bepalen we waar de grens is tussen de normale en abnormale darm. We bekijken direct of er zenuwcellen aanwezig zijn in het stukje weefsel. We maken de abnormale dikke darm (colon) en endeldarm (rectum) los tot op de bekkenbodemspieren. Dit gebeurt nog tijdens de kijkoperatie.

Daarna gaan we verder met het deel dat we via de anus moeten uitvoeren. We maken het het slijmvlies van de endeldarm los, van anderhalve centimeter voor de overgang van het slijmvlies van de endeldarm en de anus, tot de bovengrens van de bekkenbodemspieren.

Vanaf hier nemen we de endeldarmwand door en halen we de endeldarm en dikke darm tot aan het biopt (dus waar de zenuwcellen aanwezig zijn) uit via de anus (pull-through). Daarna hechten we de gezonde darm aan de anus. Soms sluiten we de stoma tijdens deze operatie weer aan. De chirurg kan ook besluiten dit in een volgende operatie te doen.

Voorbereiding

U moet de darm van uw kind goed leegspoelen voor de doorhaaloperatie. De verpleegkundige zal u daarmee helpen. Ter voorbereiding op de operatie nemen we ook wat bloed af bij uw kind.

Bijwerkingen & complicaties

Tijdens de operatie

Belangrijk is dat de aansluiting tussen de darm en de anus goed geneest en geen lekkage optreedt. De aansluiting kan vernauwen, de chirurg zal daarop controleren. Ook is het belangrijk dat het kind zelf zijn ontlasting kwijt raakt en het niet meer nodig is om darmspoelingen te doen.

Kort na de operatie

Na de operatie mag uw kind drinken als het zich goed voelt en honger heeft. Uw kind houdt het infuus tot het zelf voldoende kan drinken. Voordat uw kind naar huis mag, zien we graag dat de ontlasting via de natuurlijke weg goed naar buiten komt. We adviseren u de aansluiting tussen de dikke darm en de anus drie weken rust te geven en geen zetpillen of canules in te brengen. Mocht het nodig zijn om de darm te spoelen omdat er geen ontlasting komt, raden we u aan eerst contact op te nemen met de kinderchirurg. Deze zal kijken of de anus niet te nauw is of dat de aansluiting tussen de darm en de anus goed is genezen.

Resultaat

De doorhaaloperatie is geslaagd als uw kind de ontlasting goed kwijt kan, de ontlasting als gewenst kan ophouden en geen last heeft van verstopping.

Het is belangrijk dat uw kind goed groeit en ontwikkelt. We begeleiden uw kind hierin op de polikliniek en geven u advies.

Wanneer neemt u contact op?

Neem na de operatie contact op met de afdeling Kinderchirurgie of de kliniek Medium care Kinderchirurgie 1 zuid als uw kind:

  • De ontlasting niet goed kwijt kan.
  • Gaat spugen of slecht drinkt.
  • Koorts krijgt.

Contact

Afdeling Kinderchirurgie (kantooruren): (010) 703 62 40
Kliniek Kinderchirurgie 1 zuid (weekend/avond/nacht): (010) 703 61 84

Bij algemene niet-spoed vragen kunt u ook een e-mail kinderchirurgie@erasmusmc.nl sturen.

Aandoeningen

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor