Over dit specialisme
Wat we doen
Wat is dit specialisme?
Wij behandelen kinderen met afweerproblemen en (ongebruikelijke) infecties. Veel van de aandoeningen die wij behandelen komen weinig voor. Om de beste zorg te kunnen leveren voor uw kind is het daarom heel belangrijk om samen te werken met onder andere het Kinderthoraxcentrum, het specialisme Kindermaag-, darm-, leverziekten, interne geneeskunde, het specialisme immunologie voor volwassenen en met andere academische centra.
Wat willen we bereiken
Wij willen onze patiënten de beste zorg volgens de laatste inzichten bieden. Onze verpleegkundig specialisten en verpleegkundig consulenten spelen daarnaast een grote rol in het begeleiden van chronisch zieke kinderen en hun families, met als doel de kinderen een zo gewoon mogelijk leven te laten leiden.
Waarom naar het Erasmus MC Sophia?
Ons afweercentrum is een door de Jeffrey Modell Foundation erkend behandelcentrum. Daarnaast zijn wij een NFU-expertisecentrum (Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra) en zijn aangesloten bij ERN-RITA (European Reference Network for Rare Immunodeficiency, Autoinflammatory and Autoimmune diseases).
Contact
We zijn bereikbaar via:
E-mail: kinderinfectieziekten.
Telefoon: (010) 703 61 04.
Voor patiënten: BeterDichtbij app.
Aandoeningen en ziektebeelden
- Infectieziekten
Zoals hiv bij kinderen, tuberculose, infecties van de lymfeklier en atypische mycobacteriële infecties. - Afweerproblemen
Zoals hypogammaglobulinemie, Common Variable Imuundeficientie (CVID) en APDS. - Auto inflammatoire aandoeningen
Waaronder Familiaire Mediterane Koorts Syndroom (FMF).
Samenwerking
In het afweercentrum werken de specialismen kindergeneeskunde (subspecialisme kinderfectieziekten & immunologie), interne geneeskunde (subspecialisme klinische immunologie) en immunologie samen in de zorg voor patiënten met een afweerstoornis.
Wetenschappelijk onderzoek
Binnen ons specialisme doen wij al lang onderzoek naar infectieziekten en afweerproblemen. Wij publiceren in internationale vaktijdschriften, geven (inter)nationaal lezingen, verzorgen onderwijs aan collega’s en denken en schrijven mee aan (inter)nationale behandelprotocollen. Mogelijk vragen wij u of u wilt deelnemen aan één van onze onderzoeken.