Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
logo voor centrum
Centrum

Kinderpijncentrum

Bij het Kinderpijncentrum zijn wij gespecialiseerd in het behandelen van diverse soorten pijn. Wij zijn een team van specialisten dat zich richt op de diagnose en behandeling van kinderen met aanhoudende pijnklachten.

Over dit centrum

Wat we doen

Wat doet het Kinderpijncentrum?

Bij het Kinderpijncentrum werken wij met een multidisciplinair team. Dit houdt in dat er verschillende specialisten kijken vanuit een andere medische achtergrond naar de pijnklachten van uw kind.

Gezamenlijk bepalen we het beleid hoe we het beste kunnen helpen om de pijnklachten van uw kind te verminderen. De volgende specialisten maken deel uit van ons vast team:

  • Anesthesioloog-pijnspecialist - is hoofdbehandelaar van het pijnteam.
  • Kinderfysiotherapeut - kijkt of eventueel fysiotherapie kan helpen bij het verminderen van pijnklachten.
  • Physician assistant pijngeneeskunde - is gespecialiseerd op het gebied van pijn en pijnbestrijding.
  • Psycholoog - kijkt naar de eventuele psychische gevolgen van de pijn of behandeling. Daarnaast wordt er gekeken of er psychische onderhoudende factoren zijn die er voor zorgen dat de pijnklachten in stand worden gehouden. Mocht hier sprake van zijn dan volgt er een advies wat wordt opgenomen in het behandelplan.

Wat willen we bereiken?

We proberen de pijnklachten van uw kind zo veel mogelijk te verminderen. Hierbij maken wij gebruik van de nieuwste inzichten en ontwikkelingen op pijngebied. Aanhoudende pijn ofwel chronische pijn kan erg complex zijn, wij kunnen dan ook niet altijd beloven dat we uw kind geheel pijnvrij kunnen krijgen. We zullen er alles aan doen om dit te bereiken of proberen daar zo dicht mogelijk bij in de buurt te komen.

We beoordelen de pijnklachten aan de hand van het biopsychosociale model waarmee aanhoudende pijnklachten worden verklaard. Dit zorgt dat we de patiënt als een geheel zien waarbij er ook aandacht is voor de achtergronden en de ontstaanswijze van de klachten, zowel op lichamelijk als op het psychosociale vlak.

In gezamenlijk overleg met de collega’s van het pijnteam wordt er een plan op maat gemaakt waarvan wij als  pijnteam denken dat dit kan zorgen voor vermindering van de pijnklachten.

Wat maakt dit centrum bijzonder?

Het Kinderpijncentrum Erasmus MC Sophia is aangewezen als landelijk expertisecentrum voor chronische pijn bij kinderen.

Daarnaast staan we op de wereldlijst voor pijncentra samen met Utrecht Maastricht. Buiten Nederland zijn wereldwijd nog 89 pijncentra voor kinderen die deze expertise bieden.  

Een expertisecentrum heeft als voordeel dat men door de jaren heen een groot aantal patiënten heeft behandeld, waardoor er veel deskundigheid op kinderpijngebied is opgedaan. Ook is er een mogelijkheid om samen te werken met andere specialismen in het Erasmus MC Sophia. Door deze samenwerkingen kunnen wij sneller een behandeling op maat aan uw kind aanbieden.

Aandoeningen en ziektebeelden

  • Chronische of aanhoudende pijnklachten, klachten die minimaal drie maanden aanwezig zijn of waarbij het herstel langer duurt dan verwacht.
  • Chronische hoofdpijn.
  • Chronische buikpijn (luister ook de onderstaande podcast over chronische buikpijn)
  • ACNES-klachten.
  • Buikwandpijn
  • Pijn van het bewegingsapparaat
  • Aanhoudende lichamelijke klachten (vroeger Somatisch onvoldoende verklaarbare klachten)
  • Perifere neuropathische pijn.
  • Centrale neuropathische pijn.
  • Gemengde pijnklachten.
  • Nociplastische pijn

Meer lezen over pijn? Bezoek dan de website van de Retrain Pain Foundation.

Chronische buikpijn bij kinderen

In deze podcast van Kind bij de Dokter gaan Gerdine Kamp (kinderarts) en Lotte Heijerman (kinderarts in opleiding) in gesprek met Levie en zijn moeder Nike. Zij vertellen over hun ervaring met chronische buikpijn. Daarnaast is ook dr. Vlieger (kinderarts St. Antonius ziekenhuis) te gast. Zij deelt haar kennis over de symptomen, diagnostiek en de behandeling van chronische buikpijn bij kinderen.

Complex Regionaal Pijn Syndroom bij kinderen

 

Complex Regionaal Pijn Syndroom (CRPS)

Pijnklachten

Sikkelcelziekte

Onze polikliniek(en)

Wetenschappelijk onderzoek

Wij zetten ons in om wetenschappelijk onderzoek te verrichten op het gebied van pijn en pijnbestrijding. De resultaten van het onderzoek kunnen we toepassen om de behandeling van kinderen met dezelfde pijnklachten verder te verbeteren.

Pijneducatie

Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie (TENS)

 

Het Biopsychosociale model

 

 

Complex Regionaal Pijnsyndroom (CRPS)

 

 

Sensitisatie

 

Beter in je vel coach

Vanuit onderzoek weten we dat mindfulness kan helpen (chronische) pijnklachten bij kinderen te verminderen. Het kan er ook voor zorgen dat de mentale en fysieke gezondheid van jonge patiënten verbeterd. Daarom hebben we de Beter in je vel coach ontwikkeld. Dit online mindfulness programma ondersteunt de behandeling in het Kinderpijncentrum, aan de hand van acht video’s. Het geluid is afgesteld op het gebruik van een koptelefoon / earpods zodat er zo min mogelijk geluidsschade kan optreden bij het beluisteren van de video’s.

Heeft u vragen?

Gebruik ons contactformulier.

Contactformulier

Komt u hier voor een eerste bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? En wat vertelt u uw kind? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor