Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Hypertrofische Cardiomyopathie (HCMP)

Verworven hartaandoening

Bij deze aandoening is de hartspier ziek en te dik. Er kunnen hartritmestoornissen ontstaan.

Hypertrofische Cardiomyopathie (HCMP): over deze aandoening

Wat is Hypertrofische Cardiomyopathie (HCMP)?

Bij deze aandoening is de hartspier ziek en te dik. Doordat de hartspier zo dik is, stroomt het bloed soms moeilijk vanuit het hart naar de hoofdslagader. Er kunnen hartritmestoornissen ontstaan, zoals een ventriculaire tachycardie. Uw kindercardioloog vertelt u de details van de aandoening van uw kind.

Meer informatie over deze aandoening leest u op de website van Patiëntenvereniging Aangeboren Hartafwijkingen.

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

Om de diagnose te stellen maken we een echocardiografie en electrocardiogram (ECG). Daarnaast is het meestal nodig dat we een holter, een fietsergometrie en een MRI-scan maken.

Behandeling

Het behandelplan bestaat uit medicatie en leefregels met betrekking tot inspanning. Soms is het nodig dat we een Implanteerbare Cardioverter Defibrillator (ICD) plaatsen.

Met wie heeft u te maken?

Uw eigen kindercardioloog bespreekt het behandelplan met u. Afhankelijk van de ernst van de afwijking en van eventuele hartritmestoornissen wordt uw kind verder behandeld door het hartritmeteam. Voor deze kinderen is er een speciaal hartritmespreekuur. Voor het plaatsen van een Implanteerbare Cardioverter Defibrillator (ICD) wordt u aanvullend nog geinformeerd op het pre-operatieve spreekuur. Als het nodig is bieden wij ondersteuning aan van ons psychosociaal team.

Komt u hier voor een eerste bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? En wat vertelt u uw kind? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor