Over deze operatie
Wat we gaan doen
Wat is deze operatie?
ICD staat voor Implanteerbare Cardioverter Defibrillator. Dit betekent:
- Implanteerbaar: wordt onder de huid aangebracht.
- Cardioverter: het omzetten (converteren) van een afwijkend hartritme naar een normaal ritme.
- Defibrillator: het afgeven van een schok om het hart van fibrilleren in het normale ritme te krijgen.
We plaatsen dit apparaatje tijdens een operatie onder de huid op de borstkas. We verbinden de ICD met draden aan het hart van uw kind, zodat het apparaatje constant het hartritme van uw kind beoordeelt en kan ingrijpen, als het nodig is.
Hoe gaan we te werk?
Het behandelteam informeert u tijdens het pre-operatieve spreekuur over hoe we te werk gaan. Op de dag van de ingreep komt u met uw nuchtere kind naar het ziekenhuis. Als uw kind aan de beurt is gaan u en uw kind met de verpleegkundige naar de operatiekamer. De anesthesioloog brengt uw kind onder anesthesie (narcose). Eén ouder mag bij uw kind blijven totdat het slaapt. Een verpleegkundige brengt u terug naar de verpleegafdeling. Daarna starten we met de operatie.
Wat is het doel?
De ICD geeft een schok en herstelt daarmee het normale hartritme. Hiermee voorkomt de ICD gevaarlijke hartritmestoornissen.
Meer algemene informatie over een ICD leest u op de website van de Hartstichting.
Voorbereiding
Voorafgaand aan de operatie
Om u voor te bereiden op de komende ICD plaatsing, krijgt u de inloggegevens van de app kindercardiologie toegestuurd. Daarnaast krijgt u voorlichting op het pre-operatieve spreekuur. Op dit spreekuur praat u met de kinderthoraxchirurg, de kinder anesthesioloog, de verpleegkundig consulent kindercardiologie en de ICD technicus. De aanvullende onderzoeken, die nog nodig zijn, doen we tijdens dit spreekuur. U krijgt een rondleiding over de afdeling Kinderthoraxcentrum en uw kind krijgt de Tikkiering. Een gastvrouw begeleidt u en uw kind naar de verschillende gesprekken en onderzoeken.
Bijwerkingen & complicaties
Tijdens de operatie
De kinderthoraxchirurg bespreekt de mogelijke bijwerkingen, risico’s en complicaties met u op het pre-operatieve spreekuur.
Kort na de operatie?
In de meeste gevallen mag uw kind na de ingreep weer snel eten en drinken. We houden het hartritme van uw kind na de operatie in de gaten met een monitor, waar we uw kind op aansluiten. De medisch technicus controleert de volgende dag de signalen van de ICD en legt u het systeem van de thuis-monitoring uit. De verpleegkundige controleert de wond. Daarnaast maken we nog een echo van het hart en een electrocardiogram (ECG). Als uw kind genoeg is opgeknapt, mag hij weer naar huis. Hoe lang de opname duurt is afhankelijk van de reden voor de ICD plaatsing.
Thuis
Het herstel gaat na ontslag thuis door. Mogelijk heeft uw kind de eerste tijd pijn ter plaatse van de wond. U kunt als dat nodig is paracetamol geven volgens de bijsluiter. Het hartritmeteam behandelt uw kind poliklinisch tijdens het hartritmespreekuur. Tijdens de controle op de polikliniek maken we een ECG. De medisch technici controleren de ICD. Als het nodig is maken we een echo en/of doen we holter- of fietsergometrieonderzoek.
Resultaat
Een ICD reageert bij een levensbedreigende ritmestoornis van de hartkamers vrijwel meteen als de ICD een abnormaal levensbedreigend hartritme signaleert. Binnen de ingestelde tijd (ongeveer 15 seconden) geeft de ICD dan een schok. Als het nodig is wordt dit met tussenpozen van ongeveer 15 seconden herhaald. Meestal is het hartritme na 1 of 2 schokken weer normaal. Na plaatsen van een ICD komen via een thuismonitoring systeem hartritmecontroles van uw kind bij ons binnen. Zo controleren we het hartritme van uw kind ook op afstand.
Wanneer neemt u contact op?
U krijgt een ontslaggesprek met de behandelend kindercardioloog en de verpleegkundig consulent. U krijgt een formulier mee met adviezen na de ingreep en belangrijke telefoonnummers. U krijgt te horen wanneer en met wie u contact op moet nemen. Een paar dagen na ontslag neemt de verpleegkundig consulent kindercardiologie telefonisch contact met u op om te vragen hoe het gaat. De verpleegkundig consulenten kindercardiologie zijn voor u en uw kind een vast aanspreekpunt tijdens de behandeling door de kindercardiologen. Natuurlijk vervangen zij niet de gesprekken met de artsen en verpleegkundigen. Zij zijn een aanvulling daarop.
Bereikbaarheid
De verpleegkundig consulenten kindercardiologie zijn telefonisch bereikbaar op werkdagen tussen 8.00 en 16.00 uur via 06 248 513 57 of een mail te sturen naar vc.kindercardiologie@erasmusmc.nl of via de BeterDichtbij app.
Met wie heeft u te maken?
-
Drs. P.C. (Pieter) van de Woestijne
Cardio-thoracaal congenitaal chirurg
-
Drs. W.J. van Leeuwen
Cardio-thoracaal congenitaal chirurg
-
Dr. M. (Michiel) Dalinghaus
Kinderarts-kindercardioloog
-
Dr. Y.J.H.J. Taverne
Cardio-thoracaal congenitaal chirurg
-
Dr. T.B. (Thomas) Krasemann
Kinderarts-kindercardioloog, hoofd subspecialisme Kindercardiologie
-
Dr. G. (Gert) van den Berg
Kindercardioloog
-
Dr. J.A.E. (Janneke) Kammeraad
Kinderarts-kindercardioloog
-
Dr. B. (Beatrijs) Bartelds
Kinderarts-kindercardioloog
-
Drs. P.L. de Jong
Cardio-thoracaal congenitaal chirurg
-
M.N. (Marco) Kruit
Hartfunctietechnicus
-
A.E. (Arthur) van der Mark
Hartfunctietechnicus
-
M.D. Zeggelaar
Hartfunctietechnicus
-
Dr. J.G. (Geertjan) de Groot
Hartfunctietechnicus