Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Hersenschudding bij kinderen

Bij een hersenschudding is er sprake van een beschadiging van de hersenen door een oorzaak buiten het lichaam. Bijvoorbeeld door een val, een klap op het hoofd of een verkeersongeluk.

Hersenschudding bij kinderen: over deze aandoening

Wat is een hersenschudding bij kinderen?

Wat is deze aandoening?

Bij een hersenschudding is er sprake van een beschadiging van de hersenen door een oorzaak buiten het lichaam. Bijvoorbeeld door een val, een klap op het hoofd of een verkeersongeluk.

Door deze beschadiging kunnen hersencellen, bloedvaten en zenuwbanen kapot gaan. Hierdoor ontstaat een zwelling in de hersenen, soms in combinatie met een bloeduitstorting. Een ander woord voor een hersenschudding is traumatisch schedelhersenletsel.

Dit delen we in naar de ernst van het letsel:

De informatie op deze pagina gaat over licht traumatisch schedelhersenletsel. Bekijk voor meer informatie de pagina over ernstig traumatisch hersenletsel. Lees meer over traumatisch hersenletsel op de website van de Hersenstichting.

Hoe vaak komt het voor?

Jaarlijks bezoeken gemiddeld 13.000 kinderen en jong volwassenen tussen 0 en 24 jaar de spoedeisende hulp van een ziekenhuis vanwege licht traumatisch hersenletsel.

Oorzaak

De meeste oorzaken voor licht traumatisch schedelhersenletsel zijn ongelukken in en rondom huis, ongevallen tijdens het buitenspelen of sporten, verkeersongelukken en lichamelijk geweld.

Symptomen en gevolgen

Verschijnselen van licht traumatisch hersenletsel zijn meestal:

  • Tijdelijke bewusteloosheid.
  • Geheugenverlies rondom het ongeval.
  • Verwardheid.
  • Hoofdpijn.
  • Misselijkheid en braken.
  • Uitwendige verwondingen.

Een enkele keer treden er epileptische aanvallen op.

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

Diagnose

Wanneer u met uw kind naar ons ziekenhuis komt in verband met licht traumatisch schedelhersenletsel, zal er bij het neurologisch onderzoek goed gelet worden of er aanwijzingen zijn voor neurologische schade. Soms is het nodig een CT-scan te maken van de hersenen, maar vaak is dit niet nodig.

Wanneer uw kind licht traumatisch schedelhersenletsel heeft, wordt hij mogelijk ter observatie opgenomen op de afdeling kinderneurologie.

Behandeling

De hersenen herstellen vanzelf na een hersenschudding, er bestaat geen behandeling om dit herstel te beïnvloeden. Het is normaal als uw kind de eerste dagen tot weken na een ongeluk klachten heeft zoals hoofdpijn, duizeligheid, problemen met concentreren, andere emoties en vermoeidheid. Meestal gaat dit vanzelf weer over.

Met wie heeft u te maken?

Tijdens een eventuele opname is de kinderneuroloog de hoofdbehandelaar. Soms komt de kinderchirurg op de kinderafdeling langs om te kijken of er nog sprake is van ander letsel.

Komt u hier voor een eerste bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? En wat vertelt u uw kind? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor