Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Ernstig traumatisch hersenletsel

Een beschadiging van de hersenen of schedel door een oorzaak buiten het lichaam. Kinderen met dit letsel zijn door de beschadiging aan hun hersenen niet wakker, maar in coma.

Ernstig traumatisch hersenletsel: over deze aandoening

Wat is ernstig traumatisch hersenletsel?

Met traumatisch hersenletsel bedoelen we een beschadiging van de hersenen door een oorzaak buiten het lichaam. Bijvoorbeeld door een val, een klap op het hoofd of een verkeersongeluk. Door deze beschadiging kunnen hersencellen, bloedvaten en zenuwbanen kapot gaan. Hierdoor ontstaat een zwelling in de hersenen, soms in combinatie met een bloeduitstorting.

Wilt u meer informatie over deze aandoening, kijkt u dan op:

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

Wanneer een kind met ernstig schedel-hersenletsel op de spoedeisende hulp (SEH) wordt binnengebracht, proberen we eerst het kind stabiel te krijgen. Dit gebeurt door een groot team van artsen en verpleegkundigen. Het houdt in dat een kind wordt beademd. Som zijn er medicijnen nodig om de bloeddruk goed te houden.

Vervolgens maken we een CT-scan om de ernst van de hersenbeschadiging te bekijken. Hierna volgt overplaatsing naar de Intensive Care Kinderen.

Behandeling

Soms opereert de neurochirurg een kind met spoed, bijvoorbeeld bij een bloeding tussen de schedel en de hersenen. Dit kan zijn:

  • Epiduraal hematoom, een bloeduitstorting tussen het harde hersenvlies en het schedelbot.
  • Subduraal hematoom een bloeding tussen het harde hersenvlies en het tweede vlies om de hersenen.

Meestal brengen we een drukmeter in de hersenen in om de druk in de hersenen te kunnen meten.

De dagen hierna proberen we de druk in de hersenen zo stabiel mogelijk te houden. Hiervoor zijn vaak meerdere medicijnen nodig, onder andere slaapmedicatie, zoutinfuus, medicijnen om de bloeddruk goed op peil te houden.

Na enkele dagen, wanneer als de druk in het hoofd goed blijft, proberen we de slaapmedicatie af te bouwen. Als het kind goed wakker wordt kunnen we het beademingsbuisje verwijderen en volgt overplaatsing naar de kinderafdeling.

Er is ook een kans dat het kind niet goed wakker wordt als gevolg van de hersenbeschadiging. Soms is het dan nodig een kind langer te beademen en kiezen wij ervoor gekozen om een buisje - een tracheacanule - in de luchtpijp te plaatsen.

Afhankelijk van het herstel van het kind kijken we waar uw kind vanuit de Intensive Care Kinderen naartoe overgeplaatst wordt. Dit kan de kinderafdeling in ons ziekenhuis zijn, maar ook een overplaatsing naar een revalidatiecentrum is mogelijk.

Met wie heeft u te maken?

Tijdens de opname zijn de kinderintensivist, de kinderneurochirurg en kinderneuroloog er nauw bij betrokken. Zij maken samen het beleid. Na enkele dagen betrekken we ook de revalidatiearts erbij evenals de kinderfysiotherapeut en vaak ook de logopedist.

Vanuit de Intensive Care Kinderen volgt overplaatsing naar de Kinderafdeling of naar een revalidatiecentrum.

Na ontslag is er een vast follow-up-programma, waarbij de kinderintensivist, kinderneuroloog en kinderpsycholoog het kind op vaste momenten terugzien op de polikliniek. Ook zal er een afspraak volgen bij de kinderneurochirurg.

Komt u hier voor een eerste bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? En wat vertelt u uw kind? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor