Angelman syndroom: over deze aandoening
Wat is het Angelman syndroom?
Het Angelman syndroom is een genetische aandoening waarbij er een stoornis ontstaat in hersenontwikkeling. Dit leidt tot een ontwikkelingsachterstand, afwijkende motoriek en taalontwikkeling en slaap- en gedragsproblemen. Ook hebben kinderen meestal epilepsie. We kunnen de diagnose met genetische onderzoek bevestigen.
Hoe vaak komt het voor?
In Nederland worden elk jaar ongeveer 7 kinderen met het Angelman-syndroom geboren. Er zijn dus in Nederland ongeveer 100 - 150 kinderen met deze ziekte. Kinderen met het syndroom worden volwassen en kunnen oud worden. Er zijn dus meer volwassenen met het Angelman-syndroom.
U kunt ook informatie vinden op de website van de patiëntenverening Angelman Syndroom Nederland, VASN.
Er is een video gemaakt door het Angelman expertisecentrum in samenwerking met Vereniging Angelman Syndroom. Hierin vertellen ouders over hun kind met Angelman syndroom.
Soorten
- Deletie-type: de meest voorkomende oorzaak van het angelmansyndroom is een deletie van het maternale chromosoom 15q 11 -q13, dat betekent dat een klein stukje van het 15e chromosoom mist.
- Non-deletie-type: andere oorzaken zijn een UPD, mutatie of impringtingdefect. Kinderen met non-deletie hebben vaak minder ernstige of geen epilepsie en een betere ontwikkeling van motoriek en communicatie.
Oorzaak
De verschillende genetische oorzaken zorgen er allemaal voor dat het UBE3A-gen niet werkt in de hersenen. Daardoor kunnen de hersencellen minder goed verbinding maken. Dat zorgt voor een risico op epilepsie en moeite met dingen leren.
Er is een filmpje gemaakt door het Encore Angelman expertisecentrum in samenwerking met Vereniging Angelman Syndroom. Hierin wordt uitleg gegeven over het syndroom en de behandeling hiervan.
Symptomen en gevolgen
Neurologische symptomen zijn epilepsie, vertraagde motorische ontwikkeling, achterblijven expressieve taal en typische gedrag. Kinderen met het Angelman syndroom staan erom bekend dat ze graag sociaal contact maken, lachen, een fascinatie hebben voor water en speelgoed met geluid en erg beweeglijk zijn.
Zij kunnen ook probleemgedrag hebben met angst of haren trekken/knijpen. Verder zijn er vaak voedingsproblemen of te veel willen eten, reflux van de maaginhoud, scoliose, overgevoeligheid voor warmte en slaapproblemen.