Over deze behandeling
Wat we gaan doen
Wat is het?
Afhankelijke van de huidziekte of huidafwijkingen zal een geschikte laser worden gekozen voor de laserbehandeling.
Door de huid met een laser te beschijnen zal er een verandering in de huid optreden. Bij gebruik van een vaatlaser is dit b.v. het dichtschroeien van een bloedvat, zoals bij de behandeling van wijnvlekken of kleine spataders. Bij gebruik van verdampende lasers kan de huidafwijking (b.v. wratten, xanthelasmata, syringomen) zeer specifiek en met minimaal bloedverlies worden verwijderd.
Hoe gaan we te werk?
Voor sommige laserbehandelingen (met verdampende lasers) is het nodig om de huid voor de procedure plaatselijk te verdoven. Voor andere lasers (b.v. pigmentlasers en vaatlasers) is het meestal voldoende om de huid tijdens en na de behandeling met koude lucht en koude compressen te koelen. Tijdens de laserbehandeling wordt de huid steeds kortdurend met een laser beschenen. Afhankelijk van de gebruikte laser zal hierbij een directe of uitgestelde verbetering van de huid(afwijking) optreden. Omdat er zeer veel verschillende huidafwijkingen met verschillende lasers kunnen worden behandeld zijn er voor de meest voorkomende behandelingen aparte informatiefolders beschikbaar.
Wat is het doel?
Het doel van de laserbehandelingen is om de huidafwijking te verbeteren. Dit kan b.v. een vermindering van de roodheid zijn bij een wijnvlek in het gelaat, of het verminderen van pijn of beweginsbeperking hardnekkige, wratten op de handen of voeten.
Voorbereiding
Afhankelijk van het type laserbehandeling is het van belang om vantevoren goed rekening te houden met de periode van nabehandeling. Voornamelijk behandelingen met verdampende lasers kunnen voor een bepaalde periode van ‘down time’ zorgen. Met ‘down time’ wordt de tijd bedoeld waarin de patient moet herstellen van de behandeling en mogelijk minder goed kan werken of studeren en rust moet houden. Voor laserbehandelingen met vaat en pigmentlasers is de downtime meestal minimaal en is er alleen plaatselijke roodheid en zwelling van het behandelde gebied. Zeker bij de uitgebreide ablatieve laserbehandelingen is het daarom aan te raden iemand (b.v. familielid of vriend) mee te nemen naar de behandelafspraak en niet zelf met de auto of fiets terug terug naar huis te rijden.
Bijwerkingen & complicaties
Tijdens de behandeling
Behandeling met niet-verdampende lasers (zoals vaat, pigment en ontharingslasers) kan tijdens de procedure licht pijnlijk of gevoelig zijn ‘elastiekje tegen de huid’. Om deze reden wordt de huid tijdens de behandeling gekoeld met koude lucht of een zogenaamde ‘cryospray’. Dit is een pufje met vloeibare stikstof dat de huid net voor de laser puls heel efficient kan koelen. De belangrijkste potentiele bijwerkingen en mogelijke complicaties van de behandeling van niet verdampende lasers zijn rode verkleuring en zwelling van huid, blaarvorming, littekenvorming, infecties en het (niet beoogde) donkerder of juist lichter worden van de huid.
Behandeling met volledig verdampende lasers kan tijdens procedure behoorlijk pijnlijk zijn. Om deze reden wordt het te behandelen gebied meestal plaatselijk verdoofd en wordt er soms gekozen voor algehele verdoving in vorm van een roesje of volledige narcose.
Op de verpleegafdeling
Wanneer patienten een zeer uitgebreide behandeling met een verdampende laser hebben ondergaan is soms een opname op de verpleegafdeling nodig. De belangrijkste bijwerkingen en complicaties direct na de behandeling bestaan uit post-operatieve pijn, kans op nabloedingen en infecties.
Thuis
Na een behandeling met niet-verdampende lasers kan er gedurende enkele uren tot dagen zwelling en roodheid van het behandelde gebied zijn. Het is daarom ook van belang om de huid na de behandeling goed te koelen met koude compresssen. Na een behandeling met een verdampende laser zijn er oppervlakkige wonden ontstaan die afhankelijk van de behandelde huidafwijking en gebruikte laser enkele dagen tot 2 weken nodig kunnen hebben om volledig te genezen. De wonden worden in deze periode regelmatig gespoeld en plaatselijk behandeld met een antibiotische zalf.
Resultaat
Met wie heeft u te maken?
Aandoeningen
Indicaties voor lasertherapie (folders):
- Atrofische acne littekens
- Ontharing
- Naevus flammeus
- Neurofibromen
- Rosacea
- Spider naevus
- Syringomen
- Tatoeages
- Venous lake
- erruca vulgaris
- Xanthelasmata
- Litteken na Mohs behandeling
- Lentigo maligna