Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Therapieresistente hand- en voetwratten

Laserbehandeling

Verrucae ofwel wratten zijn bloemkoolachtige verdikkingen die overal op het lichaam kunnen voorkomen. Ze worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV) en zijn besmettelijk. U krijgt ze van iemand die ook wratten heeft. Meestal gaan wratten na enkele maanden tot jaren (1 tot 2 jaar) vanzelf weer over. Voetwratten en wratten onder de nagel kunnen heel hardnekkig zijn en zijn ook moeilijk te behandelen.

Download PDF

Therapieresistente wratten

Voordat wordt gekozen voor lasertherapie ben u waarschijnlijk al behandeld met meerdere lokale behandelingen, zoals salicylzuurzalf- of vloeistof of vloeibare stikstof. In dit geval spreken we van hardnekkige, oftewel therapieresistente, wratten.
Patiënten met een afweerstoornis zijn extra bevattelijk en kunnen uitgebreide therapieresistente verrucae oplopen.
wratten

Over de laserbehandeling

In het Erasmus MC zijn meerdere methoden om wratten met laser te behandelen. De keuze hangt af van de hoeveelheid, grootte en locatie van de wratten. Tijdens de intake bespreekt uw behandelend arts met u welke methode voor u het meest geschikt is. Informatie over de verschillende behandelmethoden en de nazorg ervan staat hieronder.

Pulsed dye laser

Met deze vaatlaser wordt de bloedvoorziening van kleine en oppervlakkige wratten uitgeschakeld. Hierdoor krijgt de wrat geen voeding meer en sterft uiteindelijk af. Er vinden vaak meerdere behandelingen plaats, om de 4 tot 6 weken.

Tijdens de behandeling
Tijdens de behandeling wordt de huid gekoeld met koude lucht. Deze koeling heeft een licht verdovend effect.

Verzorging na de behandeling
U kunt de huid tot enkele uren na de behandeling koelen. Bijvoorbeeld met een gaasje met water uit de koelkast.

Advies
: We adviseren u om de wratten tussen de behandelingen door zoveel mogelijk te vijlen met een eeltvijl of eeltrasp. Dit voorkomt dat de behandeling wordt belemmerd door een dikke laag op de wrat.

Bijwerkingen

Na de behandeling met de pulsed dye laser kan:
  • het behandelde gebied brandend aanvoelen,
  • het behandelde gebied rood tot paars verkleuren en licht gezwollen zijn, dit verdwijnt vaak binnen een week,
  • kan er een blaasje met korstvorming ontstaan.

CO2-laser

Tijdens de behandeling met de CO2-laser wordt de wrat laagje voor laagje verdampt. Na de behandeling blijft er een open wondje, dat in 1 tot 3 weken geneest. Deze behandeling vindt vaak 1 tot 2 keer plaats en is bedoeld voor zeer uitgebreide en dikkere wratten.

Tijdens de behandeling
Tijdens de behandeling krijgt u pijnstilling met een plaatselijke verdoving. Dit zijn injecties die de huid verdoven.

Verzorging na de behandeling

De ontstane wond verzorgt u 2 keer per dag door:
  • spoelen onder een lauwe douche om de korsten er langzaam af te weken en daarna
  • betadinezalf en vetgaas aanbrengen
  • verbinden.
Gemiddeld is de wond binnen 3 weken hersteld.

Advies
: We adviseren u om de wratten tussen de behandelingen door zoveel mogelijk te vijlen met een eeltvijl of eeltrasp. Dit voorkomt dat de behandeling wordt belemmerd door een dikke laag op de wrat.

Bijwerkingen

Bij elke wond is er een kans op wondinfectie. Ook is er een risico op littekenvorming, meestal is dit een oppervlakkig wit litteken.

Wanneer contact opnemen

Neem contact op met de polikliniek dermatologie bij:
  • toenemende van roodheid,
  • warmte en pijn rondom het behandelde gebied,
  • pusvorming.

Gefractioneerde CO2-laser

Deze laser maakt in de wrat meerdere kleine gaatjes (verdampingskolommen) van kleiner dan 1 millimeter. Er zijn vaak meerdere behandelingen nodig, die om de 6 tot 8 weken plaatsvinden.

Tijdens de behandeling

Tijdens de behandeling wordt de huid gekoeld met koude lucht. Deze koeling heeft een licht verdovend effect.

Verzorging na de behandeling

Spoel de huid onder een lauwe douche om de korsten er voorzichtig af te weken en verbind de wratten daarna. Meestal is er herstel binnen 7 dagen.

Advies
: Wij adviseren u de wratten tussen de behandelingen door zoveel mogelijk te vijlen met een eeltvijl of eeltrasp. Dit voorkomt dat de behandeling wordt belemmerd door een dikke laag op de wrat.
Bijwerkingen
Na de behandeling kan het behandelde gebied rood en gezwollen zijn en zijn er kleine puntjes zichtbaar. Na een aantal dagen ontstaan er korstjes.

Aanvullende behandeling bij de (gefractioneerde) CO2-laser

Na de behandeling met de (gefractioneerde) CO2-laser kunnen er sponsjes met bleomycine worden aangebracht. Dit gebeurt op indicatie van de behandelend arts. De sponsjes moeten 48 uur (2 dagen) blijven zitten. Daarna verzorgt u het gebied zoals eerder beschreven.

Het middel bleomycine is een chemotherapeutisch antibioticum. Het maakt de wratcellen kapot en remt nieuwe groei. Hierdoor wordt eventuele nieuwe of verdere groei van de wrat geremd. Omdat bleomycine lokaal wordt gebruikt, ondervindt u hiervan geen bijwerkingen. Bleomycine mag niet gebruikt worden wanneer u zwanger bent of borstvoeding geeft. Smeer de korsten na de behandeling in met vette zalf of vaseline.

Eventueel schrijft uw behandelend arts aanvullend de celdodende crème 5-fluorouracil voor (Efudix), of de afweerstimulerende crème imiquimod (Aldara). 3 dagen na de laserbehandeling brengt u de crème aan volgens het voorschrift van de arts.

Veiligheid

Het laserlicht werkt heel oppervlakkig en gaat niet dieper dan enkele millimeters.
  • Er is geen invloed op de inwendige organen.
  • Een laserbehandeling wordt in het algemeen afgeraden tijdens de zwangerschap.
  • Laserlicht kan schadelijk zijn voor uw ogen. Om uw ogen te beschermen krijgt u tijdens de behandeling een veiligheidsbril op.
Bij de (gefractioneerde) CO2 laser gebruiken we een afzuigapparaat om de mogelijk virusdeeltjes in de vrijkomende dampen af te zuigen.

Resultaat

Het resultaat is afhankelijk van de locatie, de gekozen behandelmethode en de eventuele nazorg. De behandelde wratten kunnen met deze behandeling verdwijnen maar omdat wratten ontstaan door een besmettelijk virus, voorkomt de behandeling niet dat er nieuwe wratten ontstaan.
Per behandeling evalueert de arts met u de voorgaande behandelingen. Zo nodig wordt het behandelplan aangepast om het beste resultaat te bereiken.

Vergoeding

Tijdens de intake stelt de arts met u een behandelplan op en brengt u op de hoogte van de kosten. Deze intake valt onder de vergoede zorg.
De vervolgbehandelingen worden alleen vergoed wanneer u immunosuppressieve middelen gebruikt voor een aandoening of wanneer u een aangeboren of verworven immuunstoornis heeft.

Contact

Polikliniek dermatologie Erasmus MC
(010) 704 01 10

afspraak.derma@erasmusmc.nl
www.erasmusmc.nl/patientenzorg/poliklinieken/dermatologie