Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Laserontharing

Overbeharing komt voor in verschillende mate. Als bij een vrouw sprake is van overbeharing volgens een mannelijk patroon, zoals baardgroei, dan spreken we van hirsutisme. De oorzaak hiervan kan hormonale disbalans zijn. Vrouwen met een licht getinte of donkere huidskleur hebben over het algemeen een sterkere haargroei dan vrouwen met een lichte huidskleur. Er kan ook sprake zijn van hypertrichose, een vorm van overbeharing waarbij meer en dikkere haren groeien op plaatsen waar normaal slechts donsharen zitten. Hypertrichose komt voor bij mannen en vrouwen.

Download PDF

Over de laser- en flitslampbehandeling

In het Erasmus MC zijn twee apparaten beschikbaar voor laserontharing: een Neodymium YAG en een Diodelaser. De arts kiest welk type apparaat voor u het meest geschikt is. Dit is vooral afhankelijk van uw huids- en haarkleur.

De apparaten werken volgens selectieve fotothermolyse. Dit betekent dat het laserlicht goed wordt opgenomen in de kleur in de haar. De geabsorbeerde lichtenergie zet zich om in warmte waarmee het haarzakje wordt vernietigd. De energie wordt voornamelijk opgenomen door het haarzakje en niet door het pigment in de huid. Hoe donkerder het haar en hoe lichter de huid, des te beter doorgaans het resultaat is. Er zijn altijd meerdere behandelingen nodig, omdat vooral de haren in de groeifase worden aangepakt. Niet alle haren bevinden zich op hetzelfde moment in dezelfde fase van het haargroeiproces.

De behandeling duurt per keer ongeveer een kwartier tot een half uur, afhankelijk van de grootte van het te behandelen gebied. Na de intake plant de arts samen met u de behandelingen. Gemiddeld zijn dat 4 tot 6 behandelingen, met een interval van 4 tot 8 weken. laserontharing

Veiligheid

Het laserlicht werkt heel oppervlakkig en gaat niet dieper dan enkele millimeters.
  • Er is geen invloed op de inwendige organen.
  • Laserontharing wordt in het algemeen afgeraden tijdens de zwangerschap.
  • Laserlicht kan schadelijk zijn voor uw ogen. Om uw ogen te beschermen krijgt u tijdens de behandeling een veiligheidsbril op.
Let op: Als u een actieve koortslip heeft, verzetten we de behandeling naar een ander moment. Dat doen we omdat het herpesvirus zich kan verspreiden door de behandeling. Als u vaker last heeft van een koortslip, geeft u dit dan aan bij uw behandelend arts.

Verzorging na de behandeling


Koelen

Om zwelling en roodheid zoveel mogelijk te beperken, is het belangrijk om de huid op de dag van de behandeling 2 x per uur 5 tot 10 minuten te koelen met een koud kompres. Bijvoorbeeld met een gaasje met water uit de koelkast. Dit verzacht de pijn en verkleint de kans op bijwerkingen.

Niet in de zon


Bij sommige patiënten wordt de huid in het behandelde gebied donkerder van kleur, vooral na zonblootstelling (hyperpigmentatie). Ons advies is om deze behandeling niet zongebruind te ondergaan.
Vermijd directe blootstelling aan de zon:
  • 2 weken voorafgaand aan de behandeling
  • tussen de behandelingen door en
  • 2 weken na de laatste behandeling.
Gebruik regelmatig een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor (SPF 30 of 50).

Bijwerkingen en complicaties


Tijdens de behandeling wordt de huid gekoeld met koude lucht. Deze koeling heeft een licht verdovend effect.
  • De meeste mensen ervaren tijdens de behandeling geen duidelijke pijn, maar eerder een prikkend of brandend gevoel.
  • Het behandelde gebied kan 12 tot 24 uur rood en licht gezwollen zijn.
  • Na de behandeling kan soms een blaasje met korstvorming ontstaan.
  • Bij sommige personen kan de huid lichter (hypopigmentatie) of juist donkerder (hyperpigmentatie) van kleur worden.

Resultaat

Laserontharing leidt in de meeste gevallen tot zeer goede resultaten. Gemiddeld zijn er 4 tot 6 behandelingen nodig. Per behandeling evalueert de arts de voorgaande behandelingen en past zo nodig de laserinstellingen aan om het beste resultaat te bereiken. Het is mogelijk dat er in het gelaserde gebied kleine donshaartjes teruggroeien. Op de langere termijn kunnen er ook weer enkele donkere haren ontstaan. Die waren tijdens de behandeling niet in de juiste groeifase. Daarom is het wellicht nodig om na enige tijd de behandeling te herhalen.

Vergoeding

De behandeling van cosmetisch hinderlijke (niet-mutilerende) huidafwijkingen wordt meestal niet vergoed door de zorgverzekeraar. Wij adviseren u om bij uw zorgverzekeraar te informeren naar een eventuele tegemoetkoming in de behandelkosten. De prijs per behandeling is afhankelijk van de grootte van het te behandelen gebied. In uitzonderlijke gevallen kan laserontharing worden vergoed. Bijvoorbeeld wanneer er sprake is van onderliggend medisch lijden. Uw arts bespreekt dit met u tijdens de intake. Ook wordt er dan een proefplek behandeld. Dit is om de juiste instellingen te bepalen, te kijken hoe uw huid reageert op de laser en u bekend te maken met de behandeling. De intake valt onder de vergoede zorg. De behandeling van de proefplek wordt niet verrekend, het consult met de arts wel.

Contact

Polikliniek Dermatologie Erasmus MC
(010) 704 01 10

afspraak.derma@erasmusmc.nl
www.erasmusmc.nl/patientenzorg/poliklinieken/dermatologie