Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Syringomen

Laserbehandeling

Syringomen zijn goedaardige huidkleurige of doorzichtige bultjes die ontstaan uit een afvoergang van een zweetklier. Ze zitten meestal in het gezicht, vooral rond de ogen. De naam komt van het Griekse woord syrinx, dat buis betekent. Syringomen ontstaan meestal rond de puberteit, vaker bij vrouwen dan bij mannen. Behandeling is niet nodig, maar kan wenselijk zijn om cosmetische redenen.

Download PDF


Syringomen
Syringomen

Over de laserbehandeling

Syringomen kunnen worden behandeld met een ablatieve laser, zoals een CO2-laser of een Erbium YAG. Hierbij wordt de huid laagje voor laagje verdampt. Na de behandeling zijn er oppervlakkige wondjes zichtbaar in het behandelde gebied. Hoeveel behandelingen nodig zijn, is afhankelijk van het aantal syringomen.

Voorafgaand aan de laserbehandeling wordt de huid verdoofd met lokale injecties. Bij afwijkingen die zich dicht bij het oog bevinden, brengen we een beschermkapje in het oog aan. Het oog wordt dan vooraf verdoofd met verdovende oogdruppels.

Veiligheid

Het laserlicht werkt heel oppervlakkig en gaat niet dieper dan enkele millimeters.
  • Er is geen invloed op de inwendige organen.
  • Een laserbehandeling wordt in het algemeen afgeraden tijdens de zwangerschap.
  • Laserlicht kan schadelijk zijn voor uw ogen. Om uw ogen te beschermen krijgt u tijdens de behandeling een veiligheidsbril op.

Verzorging na de behandeling


Fucidin zalf
Na de behandeling kan de arts u een antibacteriële zalf (fucidin) voorschrijven. Smeer de zalf 2 x per dag één week lang op de wondjes. Eventuele korstjes die ontstaan, kunt u insmeren met een vette zalf, zoals vaseline.

Niet in de zon
Bij sommige patiënten kan de huid lichter (hypopigmentatie) of donkerder (hyperpigmentatie) van kleur worden, vooral na blootstelling aan de zon. Ons advies is om deze behandeling niet zongebruind te ondergaan.

Vermijd directe blootstelling aan de zon:
  • 2 weken voorafgaand aan de behandeling
  • tussen de behandelingen door en
  • 2 weken na de laatste behandeling.
Gebruik regelmatig een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor (SPF 30 of 50).

Bijwerkingen


In zeldzame gevallen kan een huidinfectie ontstaan in het behandelde gebied. Als u last heeft van roodheid, warmte, pijn, pus en/of gele korsten, neemt u contact op met uw behandelend arts.

Resultaat

We kunnen niet voorspellen hoe succesvol de lasertherapie bij u zal zijn. Bij syringomen zijn gemiddeld 1 tot 2 behandelingen nodig. Het komt vaak voor dat de syringomen terugkomen.

Vergoeding

De behandeling van syringomen valt onder niet-vergoede zorg.

Contact

Polikliniek dermatologie Erasmus MC
(010) 704 01 10

afspraak.derma@erasmusmc.nl
www.erasmusmc.nl/patientenzorg/poliklinieken/dermatologie