Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Profielfoto van professor dr. R (Ronald) de Wit, internist-oncoloog in het Erasmus MC Kanker Instituut
Zorgverlener

Prof. dr. R. (Ronald) de Wit

Internist-oncoloog

Specialist op het gebied van blaas-, nier-, prostaat- en zaadbalkanker.

  • Specialisme
  • Interne oncologie
  • Aandachtsgebied
  • Blaaskanker, nierkanker, prostaatkanker en zaadbalkanker
  • BIG nummer:
  • 19024979001
Neem contact op   Extern profiel

Over prof. dr. Ronald de Wit Prof. dr. R. (Ronald) de Wit

Deskundigheid

Sinds mijn komst naar het Erasmus MC Kanker Instituut in 1990 houd ik mij vooral bezig met de behandeling met medicijnen van prostaatkanker, blaaskanker, zaadbalkanker (testiscarcinoom) en nierkanker.

Internationale samenwerking

Vanaf mijn aanstelling ben ik nauw betrokken bij de internationale samenwerking bij vrijwel alle toonaangevende Europese studies bij

Bij de European Organization for Research and Treatment of Cancer (EORTC) was ik jarenlang betrokken als voorzitter van de Chemotherapy Committee. Daarnaast was ik hierbij zelf als onderzoeker of hoofdonderzoeker verbonden. Ik heb ook een hechte band met het wereldwijd meest vooraanstaand Kankercentrum Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSKCC) in New York. In 2016 was ik hier gasthoogleraar. Vanuit de Nederlandse onderzoeksgroep DUOS (zie hieronder) verrichten we met het MSKCC gezamenlijk klinisch onderzoek.

Klinisch onderzoek en registratiestudies bij prostaatkanker en blaaskanker

Zowel vanuit internationale samenwerking met farmaceutische bedrijven als vanuit de Nederlandse onderzoeksgroep DUOS (zie onder) coördineer ik klinisch onderzoek bij prostaat- en blaaskanker, momenteel met name op het gebied van moleculair gerichte middelen en immunotherapie. Ik ben ook betrokken bij registratieprocedures van nieuwe geneesmiddelen voor de Food and Drug Administration (FDA) en European Medicines Agency (EMA). Bij het onderzoek naar de behandeling van nierkanker heb ik als Data Monitoring Committee Member of Chair juist vooral een controlerende rol op de uitvoering en voortgang van vrijwel alle grote registratiestudies van het afgelopen decennium.

Onderwijs

Internationale nascholing is van groot belang. Ik zet mij daarvoor op zeer regelmatige basis in als scientific commitee member of chair en teaching professor bij zowel de Amerikaanse (ASCO) als de Europese vereniging (ESMO) voor Medische Oncologie zet. Dit doe ik in regio’s als Zuid- en Midden-Amerika, Zuid-Afrika, Azië en het Midden-Oosten. Op basis van mijn onderzoek en onderwijs ben ik in 2009 benoemd tot Hoogleraar Systeemtherapie Urogenitale kanker. Deze leerstoel is in Nederland uniek.

DUOS

In 2011 richtte ik de Dutch Uro Oncology Studygroup (DUOS) op. In deze studiegroep van 25 aangesloten ziekenhuizen worden studies gedaan bij vroeg en laat prostaatcarcinoom, blaascarcinoom en zaadbalkanker. Een deel van het bovengenoemde onderzoek vindt dan ook in meerdere Nederlandse ziekenhuizen plaats. Meer informatie over DUOS vindt u op de website van Stichting DUOS.

Persoonlijke missie

Mijn missie is om het maximale te bereiken voor elke patiënt met de combinatie van goede, op de individuele patiënt toegesneden zorg en vernieuwend klinisch wetenschappelijk onderzoek. Vanwege alle internationale contacten en onderzoek ben ik binnen Nederland een van de aller eerste specialisten die op de hoogte is van de nieuwste studieresultaten. Door deze kennis kan ik mijn patiënten optimaal adviseren en behandelen.

Werkervaring & opleidingen

Ik heb mijn geneeskundestudie aan de Universiteit van Amsterdam gevolgd. Mijn opleidingen tot internist en de vervolgopleiding medische oncologie heb ik in het AMC Amsterdam gedaan. In 1990 heb ik mijn loopbaan voortgezet in Rotterdam.

Opleidingen

  • 1987 - Internist 
  • 1990 - Internist oncoloog
  • 1990 - Promotie 
  • 2009 - Hoogleraar Systeemtherapie urogenitale tumoren

Publicaties en media

Hieronder treft u diverse relevante publicaties, artikelen en filmpjes over tumorsoorten die ik behandel. De onderstaande publicaties linken met name naar Engelstalige teksten.

Publicaties

CARD-studie

Op 14 september jl. is de CARD 'Kwaliteit van Leven-studie' gepubliceerd in het toonaangevende blad Lancet Oncology. De Europese CARD-studie liep in Nederland in 5 ziekenhuizen die bij DUOS zijn aangesloten. Het Erasmus MC Kanker Instituut had de Internationale leiding over deze studie. In de studie werd een cross-over vergeleken tussen abiraterone en enzalutamide (of omgekeerd) met cabazitaxel bij patiënten met uitgezaaide castratieresistente prostaatkanker (mCRPC). Deze patiënten kregen één van beide middelen (abiraterone of enzalutamide) en tevens 1 serie kuren met docetaxel.

De CARD-studie toonde significante en ook relevante overlevingswinst bij patiënten die behandeld zijn met cabazitaxel. Die uitkomsten werden reeds gepresenteerd tijdens de ESMO 2019 en kwamen tegelijkertijd uit in het meest gezaghebbende klinisch medische tijdschrift 'New England Journal of Medicine'.

Vandaag zijn daar dan ook de Kwaliteit van Leven-uitkomsten bijgekomen. De CARD-studie toont duidelijk aan dat de kwaliteit van leven, gerapporteerd door de patiënten, tijdens de behandeling met chemotherapie zowel door een gunstig bijwerkingenprofiel als de reeds bekende evident betere effectiviteit beter is dan bij de cross-over tussen abiraterone en enzalutamide. Daarnaast blijft die kwaliteit van leven ook langer behouden.

Inmiddels zijn naar aanleiding van de CARD-studie zowel de Europese (EAU) als de Amerikaanse (AUA) richtlijnen aangepast. Er dient niet langer een cross-over tussen abiraterone en enzalutamide plaats te vinden. Het gebruik van cabazitaxel heeft de expliciete voorkeur.

Cabazitaxel versus Abiraterone or Enzalutamide in Metastatic Prostate C

De volgende link leidt naar een filmpje uit september 2019. Het betreft een video-interview met Ronald de Wit over de CARD-studie tijdens de ESMO (European Society for Medical Oncology) 2019 voor de Amerikaanse zusterorganisatie ASCO (American Society of Clinical Oncology).

Ronald de Wit, MD, PhD, on Prostate Cancer: results of the CARD Trial on Cabazitaxel, Abiraterone, and Enzalutamide

Randomized phase III KEYNOTE-045 trial of pembrolizumab versus paclitaxel, docetaxel, or vinflunine in recurrent advanced urothelial cancer: results of >2 years of follow-up

Refinement of the Management of Germ Cell Cancer: What's Next?

Pembrolizumab for Treatment-Refractory Metastatic Castration-Resistant Prostate Cancer: Multicohort, Open-Label Phase II KEYNOTE-199 Study

Long-Term Outcomes in KEYNOTE-052: Phase II Study Investigating First-Line Pembrolizumab in Cisplatin-Ineligible Patients With Locally Advanced or Metastatic Urothelial Cancer

Voor verdere informatie over de studie Keynote-52 én andere studies op het gebied van blaaskanker kijkt u op de site van Stichting Duos.

Filmpjes

Hieronder treft u (links naar) twee filmpjes aan over de behandeling van prostaatkanker.

Het eerste filmpje is opgenomen op de Asco 2018 in Chicago en behandelt de meest actuele ontwikkelingen op het gebied van prostaatkanker(studies).

In een tweede filmpje bespreek ik de resultaten van de CARD-studie over Cabazitaxel, Abiraterone en Enzalutamide.

In een artikel in het Nederlands Dagblad laat ik weten dat kankerpatiënten naar mijn mening altijd naar een tweede mening (second opinion) moeten vragen

 

Stichting DUOS

Stichting Dutch Uro-Oncology Studygroup (DUOS) is een multidisciplinaire studiegroep van 25 aangesloten ziekenhuizen, voor investigator initiated en door de farmacie geïnitieerde studies bij vroeg en laat prostaatcarcinoom, blaascarcinoom en zaadbalkanker. DUOS is opgericht in juli 2011 (mede dankzij KWF-subsidie) en heeft sinds 2013 de ANBI status.

Bezoek voor meer informatie de website van Stichting DUOS.

Podcast: Maak second opinion bespreekbaar bij prostaatkanker

Mannen met prostaatkanker: maak een second opinion bespreekbaar. Die oproep doet internist-oncoloog prof. Ronald de Wit van het Erasmus MC Kanker Instituut in de podcast In Opname. Volgens hem vragen niet genoeg prostaatkankerpatiënten om een second opinion.

De podcast is te beluisteren via: