Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud

Harttransplan­tatie

in het Erasmus MC

Harttransplantaties in het Erasmus MC

Wij ontvangen patiënten die met eindstadium hartfalen naar ons verwezen zijn. Bij iedere patiënt bekijken we uitvoerig of we de medicatie kunnen verbeteren. Als dit niet effectief is kijken we of de patiënt een mechanisch steunhart kan krijgen. Dit noemen we een left ventricular assist device. Met een steunhart hebben mensen minder klachten van hartfalen. Ook bouwen zij een betere conditie op en krijgen vaak een betere nierfunctie. We beoordelen of de patiënt voor een harttransplantatie in aanmerking komt. Een operatie voor een steunhart is planbaar. Een operatie voor een transplantatie is niet planbaar. Het wachten op een donorhart kan oplopen tot 3 à 4 jaar, soms met uitschieters naar 6 jaar.

Bekijk ook onze cijfers rondom harttransplantaties.

 

 

 

'Je kunt de jackpot winnen, maar een leven niet. Mijn patiënt had de hoop op een nieuw hart opgegeven. Dat ik het nieuws mocht brengen dat er een donorhart beschikbaar was, vergeet ik nooit meer.'

Anton Voortman, CCU verpleegkundige cardiologie

Heart in a box

Op het moment dat er een donorhart is, zal de chirurg eerst het eventuele steunhart verwijderen. Het steunhart moet er immers uit, voordat het donorhart geplaatst kan worden bij de ontvanger. Door de komst van de ‘heart in a box’ krijgt de chirurg voldoende tijd om dit te doen. Van alle donororganen is het hart het meest gevoelig voor zuurstoftekort. In de ‘heart in a box’ krijgt het donorhart deze zuurstof aangeboden en kan het herstellen en zich weer opladen. Bij de klassieke manier van transplanteren lukt dat niet. Daarbij willen we het hart binnen 4 uur na uitname weer kloppend hebben in de ontvanger. 

Transplantatieteam

De planning rondom een harttransplantatie is een inspanning van een groot team. Zeker wanneer het een ‘heart in a box’ ingreep betreft. Het harttransplantatieteam bestaat uit verschillende specialismen die nauw met elkaar samenwerken: cardiologen, intensivisten, thoraxchirurgen, thoraxanesthesisten, perfusionisten, internisten, verpleegkundigen, verpleegkundig consulenten, verpleegkundig specialisten, fysiotherapeuten en diëtisten. Zij zorgen samen voor een zo optimaal mogelijke begeleiding voor en na harttransplantatie. Hierdoor bereiken we goede resultaten met functionaliteit en overleving ná harttransplantatie.

Meer informatie staat op onze websites:

Patiëntenverhaal: Peter van Maurik

Peter van Maurik onderging 6 jaar geleden een harttransplantatie bij het Erasmus MC Transplantatie Instituut. Twee jaar later werd hij wereldkampioen zwemmen op de World Transplant Games. Tijdens de opening van het Transplantatie Instituut vertelt Peter openhartig over zijn ervaringen. Bekijk dit indrukwekkende verhaal in onderstaande video.

Titel uitklapper

Titel uitklapper

Titel uitklapper

Titel uitklapper

Titel uitklapper

Titel uitklapper

Quicklinks