Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Prostaatkanker

Prostaatcarcinoom

Prostaatkanker is een vorm van kanker die begint in de klierbuisjes van de prostaat. Hierdoor kan de prostaat groter worden of verharden.

Prostaatkanker: over deze aandoening

Wat is Prostaatkanker?

Wat houdt deze aandoening in?

Prostaatkanker begint als wildgroei van cellen in de klierbuisjes van de prostaat. Hierdoor ontstaat een verandering van het zogenaamde prostaatweefsel en ontstaat vergroting of verharding van de prostaat. Prostaatkanker groeit vaak langzaam en geeft weinig of geen klachten. 

Mensen die misschien prostaatkanker hebben, worden in het Prostaatcentrum zuidwest Nederland onderzocht en behandeld. In het Prostaatcentrum zuidwest Nederland werken urologen, radiotherapeuten en oncologen van het Erasmus MC en het Franciscus Gasthuis & Vlietland nauw samen. Door deze samenwerking biedt het Prostaatcentrum veel behandelmethoden aan.

Hoe vaak komt het voor

In Nederland wordt per jaar bij ongeveer 11.000 mannen prostaatkanker vastgesteld. 75% van de mannen met prostaatkanker is 65 jaar of ouder. Tegenwoordig wordt prostaatkanker steeds vaker op jongere leeftijd (vanaf 40 jaar) vastgesteld.

Patiënt bezoeker infuus

Oorzaak

Er bestaat geen duidelijke oorzaak voor prostaatkanker. In 10% van de gevallen komt de kanker in de familie voor. Er wordt een relatie gelegd tussen goede voeding en de langzame uitgroei van prostaatkanker.

Het Prostaat Specifiek Antigeen (PSA) is een eiwit dat normaal in kleine mate in uw bloed aanwezig is. Het wordt gevormd in het klierweefsel van de prostaat, zowel in een gezonde als in een zieke prostaat. Een verhoogde waarde kan op prostaatkanker wijzen.

Symptomen en gevolgen

In veel gevallen geeft prostaatkanker geen klachten en hoeft het niet behandeld te worden.

Wanneer u wel klachten heeft, gaat het meestal om de volgende symptomen:

  • Plasproblemen: pijn bij het plassen of bloed in de urine.
  • Verandering in uw sperma: de kwaliteit en hoeveelheid van uw sperma veranderen. Ook kan er bloed in uw sperma zitten.
  • Stoelgangproblemen: als de kanker zover groeit dat het tegen uw darm aan drukt, kan dit de doorgang van uw ontlasting bemoeilijken.
  • Pijn in uw botten als prostaatkanker is uitgezaaid naar uw botten.
  • Pijn in uw lymfklieren als prostaatkanker uitgezaaid is naar uw lymfeklieren.

Gevolgen

Bij prostaatkanker kunnen uitzaaiingen ontstaan. Bij prostaatkanker ontstaan uitzaaiingen meestal pas in een laat stadium. Uitzaaiingen van prostaatkanker kunnen voorkomen in de lymfeklieren in uw onderbuik en er kunnen via uw bloed uitzaaiingen in uw botten ontstaan.

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

Diagnose

  • Bloedafname.
  • Prostaatechografie.
  • Prostaatpunctie.
  • MRI.
  • Diagnose.

Research onderzoeker lab

Cystoscopie

Behandeling

Behandeling

  • Actieve surveillance.
  • Operatie - radicale prostatectomie.
  • Bestraling.
  • Hormonale therapie.
  • Chemotherapie.
  • Waakzaam afwachten.

Bestraling prostaat

Met wie heeft u te maken?

Bij de behandeling van prostaatkanker zijn drie specialisten van drie verschillende specialismen betrokken; de uroloog, de internist oncoloog en de radiotherapeut . Voor de noodzakelijke diagnostiek spelen daarnaast de gespecialiseerde radioloog en de patholoog een belangrijke rol.

Urologie

Het specialisme Urologie van het Erasmus MC heeft de diagnostiek en behandeling van prostaatkanker ondergebracht bij het Prostaatcentrum zuidwest Nederland als onderdeel van het Anser Prostaat Netwerk. In zowel het Prostaatcentrum als het Prostaat Netwerk werken urologen van het Erasmus MC en het Franciscus Gasthuis & Vlietland. Contactpersonen van het Prostaatcentrum Zuidwest Nederland zijn urologen drs. Martijn Busstra en drs. Egbert Boeve.   

Radiotherapie

Het specialisme Radiotherapie van het Erasmus MC heeft een van de grootste afdelingen op het gebied van de behandeling van prostaatkanker. Hier vindt je daar meer informatie over.

Interne oncologie

Het specialisme Interne oncologie van het Erasmus MC is al decennia lang direct betrokken bij bijna alle Internationale ontwikkelingen op het gebied van uitgezaaide castratie-resistente en uitgezaaide hormoon-naïve prostaatkanker. De sectie Urologische oncologie van Interne oncologie levert nationaal en internationaal expertise, topzorg en klinisch wetenschappelijk onderzoek.

De specialisten bepalen samen met de patiënt het beste behandelplan, waarbij, uniek voor Nederland, ook moleculair onderzoek kan worden verricht naar specifieke afwijkingen in de kanker van een individuele patiënt. Hierdoor behoort gerichte behandeling tot de mogelijkheden. Contactpersoon is professor Ronald de Wit. Hij is tevens voorzitter van de Dutch Uro Oncology Study Group (DUOS), waar ook alle lopende prostaatkankerstudies (die in meerdere prostaatkankercentra gevolgd kunnen worden) zijn terug te vinden.

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor