Over deze behandeling
Wat we gaan doen
Wat is het?
Bij een HIPEC-operatie verwijderen wij alle uitzaaiingen in de buik met een operatie. Daarna spoelen we uw buik met een verwarmde chemo vloeistof. Kankercellen en kleine uitzaaiingen die de chirurg niet kan zien worden hiermee alsnog behandeld.
Een HIPEC-behandeling is alleen nuttig als u geen uitzaaiingen buiten de buikholte heeft en de uitzaaiingen in de buik niet te uitgebreid zijn. Om goed in te schatten of een HIPEC operatie bij u zin heeft, krijgt u vooraf verschillende onderzoeken. De chirurg bespreekt samen met u de uitslagen.
Hoe gaan we te werk?
Nadat de narcose is toegediend, maakt de chirurg de buik open. Hij verwijdert alle zichtbare tumoren en soms ook buikvlies. Het kan zijn dat we ook andere delen van organen verwijderen. Dit kan bijvoorbeeld een stuk van de darmen, de maag of de eierstokken zijn. Het hangt af van de tumoren wat de chirurg weghaalt. Soms is het nodig een stoma (een kunstmatige uitgang voor urine of ontlasting) aan te leggen.
Hierna wordt uw buik 1,5 uur gespoeld met verwarmde chemotherapie. Tijdens de behandeling controleert de chirurg of de chemotherapie komt waar het nodig is. De hele operatie duurt 6 tot 8 uur.
Na de operatie gaat u eerst naar de afdeling Intensive Care voor één of twee dagen. Hierna gaat u naar de verpleegafdeling. U krijgt pijnstillers en we controleren uw lichaamsfuncties, zoals hartslag en urineproductie.
Wat is het doel?
Als we de buikholte spoelen met chemotherapie, komt de vloeistof direct in contact met de tumorcellen. Het effect wordt groter door de chemotherapie warm te maken. De chemotherapie komt met deze behandeling bijna niet in uw bloedbaan of in contact met uw organen.
Bijwerkingen & complicaties
Op de verpleegafdeling
HIPEC is een zware behandeling, waarbij kans op complicaties bestaat. De kans hierop is afhankelijk van de grootte van de ingreep. De grootte van de ingreep is weer afhankelijk van het stadium waarin de ziekte zich bevindt en de hoeveelheid uitzaaiingen die aanwezig zijn.
Mogelijke complicaties zijn:
- Bloedingen.
- Darmlekkage.
- Infecties.
- Trombose.
- Longembolie.
- Longontsteking.
- Blaasontsteking.
Ook kan het zijn dat uw maag niet op gang komt. Soms is het nodig dat wij u opnieuw opereren.
Resultaat
De uiteindelijke resultaten van de behandeling bespreken we met u tijdens een vervolgafspraak op onze polikliniek. Bij deze gesprekken geven wij u ook informatie over een vervolgbehandeling als deze nodig is.