Darmkanker: over deze aandoening
Wat is Darmkanker?
Wat houdt deze aandoening in?
Wanneer een dikkedarmtumor groter wordt, groeit deze door de lagen van de darmwand heen. Dat vergroot het risico dat er tumorcellen losraken, die daarna in het lichaam worden verspreid. Deze kunnen in de lymfeklieren terechtkomen. Daar kunnen de uitgezaaide cellen uitgroeien tot tumoren. Dit zijn uitzaaiingen of metastasen. Cellen van een dikkedarmtumor kunnen zich ook via het bloed verspreiden. Zo kunnen uitzaaiingen ontstaan, bijvoorbeeld in:
- de lever;
- de longen;
- de botten.
Losgeraakte cellen van een dikkedarmtumor kunnen ook in de buikholte terechtkomen. Er ontstaat dan vocht in de buik, waardoor deze gaat opzetten en pijnlijk kan worden.
Vroege opsporing van dikkedarmkanker is belangrijk. Hoe eerder de ziekte wordt ontdekt en behandeld, des te groter is de kans op langdurige ziektevrije overleving en genezing.
Hoe vaak komt het voor?
In Nederland wordt elk jaar bij ongeveer 12.760 mensen dikkedarmkanker vastgesteld. Bij ongeveer 1/3 van hen gaat het om endeldarmkanker. Na prostaatkanker en longkanker is dikkedarmkanker de meest voorkomende soort kanker bij mannen. Bij vrouwen komt dikkedarmkanker op de 2e plaats na borstkanker.
Dikkedarmkanker wordt voornamelijk bepaald bij mensen van 60 jaar en ouder, maar kan ook voorkomen op (veel) jongere leeftijd.
Oorzaak
Een exacte oorzaak van dikkedarmkanker kan niet worden bepaald. Wel is een aantal factoren bekend die het risico op dikkedarmkanker verhogen:
- Darmpoliepen.
- Eerder behandelde dikkedarmkanker.
- Erfelijke vormen van dikkedarmkanker door het
Lynch syndroom (voorheen HNPCC) of Familiaire Adenomateuze Polyposis (FAP). - Rood vlees en vleeswaren eten.
- Dagelijks 3 of meer glazen alcohol drinken.
- Overgewicht.
- Roken.
Symptomen en gevolgen
De symptomen bij dikkedarmkanker hangen sterk af van de plaats van de tumor. In het laatste deel van de dikke darm is de ontlasting al ingedikt. Als daar een tumor zit, remt deze de doorgang van de ontlasting. Dat kan deze symptomen veroorzaken:
- veranderingen in het ontlastingspatroon, zoals verstopping of afwisselend verstopping en diarree;
- bloed en/of slijm bij de ontlasting;
- loze aandrang.
Bij een tumor in het begin van de dikke darm ontstaan klachten veel later. In het begin van de dikke darm is de ontlasting nog dun, waardoor het makkelijk langs de tumor gaat. Er kunnen symptomen ontstaan, zoals:
- vermoeidheid en duizeligheid door bloedarmoede;
- vage buikpijn;
- een gevoelige plek in de buik (bij lichamelijk onderzoek constateert de arts soms een zwelling in de buik).