Adenomateuze Polyposis: over deze aandoening
Wat is Adenomateuze Polyposis?
De kans op een erfelijke aanleg voor darmpoliepen/kanker is afhankelijk van het aantal adenomateuze dikke darmpoliepen en de leeftijd waarop deze gevonden worden.
Wanneer bij het bevolkingsonderzoek minder dan 20 adenomateuze poliepen worden gevonden, is het risico op een erfelijke aanleg niet zo groot. Bij 20-100 adenomateuze darmpoliepen spreekt met van atypische adenomateuze polyposis.
Hoe jonger de persoon bij wie de darmpoliepen gevonden worden, hoe groter is de kans op een erfelijke aanleg. Bij meer dan 100 adenomateuze darmpoliepen spreekt men van Familiaire Adenomateuze Polyposis (FAP), wat in principe erfelijk is.
Soorten
Van deze aandoening bestaan de volgende soorten:
- Familiaire Adenomateuze Polyposis (FAP)
Betrokken gen: APC-gen.
Hierbij is sprake van meer dan 100 adenomateuze dikke darmpoliepen. - Atypische Adenomateuze Polyposis (AFAP)
Betrokken gen; APC-gen.
Hierbij is sprake van 20-100 adenomateuze dikke darmpoliepen. - MUTYH geAssocieerde Polyposis (MAP)
Betrokken gen: MUTYH-gen.
Hierbij is sprake van meer dan 20 adenomateuze dikke darmpoliepen. - Andere syndromen
Daarnaast zijn er meer zeldzame aanlegfactoren bekend voor erfelijke vormen van adenomateuze polyposis zoals PAPP.
Oorzaak
Familiaire Adenomateuze Polyposis (hierna: FAP) wordt veroorzaakt door een verandering (ziekteveroorzakende variant) in de erfelijke eigenschap (gen) APC. Atypische Adenomateuze Polyposis (AFAP) kan door specifieke varianten in APC veroorzaakt worden.
Een APC-variant erft autosomaal dominant over. Bij deze vorm van erfelijkheid heeft ieder kind van een drager een kans van 50% (1 op 2) op het erven van deze aanleg. Een APC-variant kan ook bij iemand nieuw ontstaan.
MUTYH geAssocieerde Polyposis (MAP) wordt veroorzaakt door een ziekteveroorzakende variant in het MUTYH-gen. MAP erft autosomaal recessief over. Dit betekent dat pas MAP ontstaat indien iemand van beide ouders een MUTYH variant erft. Iemand met maar één MUTYH variant heeft geen hoog risico op darmpoliepen/kanker.
Symptomen en gevolgen
Bij Familiaire Adenomateuze Polyposis (FAP) kunnen vanaf ongeveer 10-jarige leeftijd adenomateuze darmpoliepen in de dikke darm ontstaan. Indien de poliepen niet verwijderd worden, is de kans zeer groot dat op op jong volwassen leeftijd kanker in de dikke darmpoliepen ontstaat. Vaak is daarom uiteindelijk een operatie nodig, waarbij (een groot deel van) de dikke darm verwijderd wordt.
FAP-patiënten hebben vaak ook poliepen op andere plaatsen in het maag/darmkanaal. De kans dat deze kwaadaardig worden is echter klein.
Andere afwijkingen die bij FAP kunnen voorkomen zijn:
- goedaardige botverdikkingen (osteomen).
- onschuldige verkleuringen van het netvlies van het oog (congenitale hypertrofie van het retinapigmentepitheel/ CHRPE).
- huidafwijkingen (epidermoïd cysten) en
- goedaardige bindweefsel tumoren (vooral in de buik, desmoïd tumoren). Deze kunnen soms door hun plek wel klachten geven en zijn vaak moeilijk te behandelen.
Een enkele keer komen andere tumoren voor. Op de jonge kinderleeftijd is er een verhoogd risico op zeer zeldzame tumoren van de lever (hepatoblastoom) en hersenen (medulloblastoom).
Bij Atypische Adenomateuze Polyposis (AFAP) komen over het algemeen minder poliepen voor dan bij FAP (20-100). De poliepen ontstaan ook op latere leeftijd. Ook de andere kenmerken van FAP komen bij AFAP minder frequent voor.
MUTYH geAssocieerde Polyposis (MAP) geeft doorgaans op AFAP gelijkende verschijnselen.