Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Operatie

Abdominoperineale rectumamputatie

Tijdens een abdominoperineale rectumamputatie (APR) wordt de door een tumor aangetaste endeldarm en de anus verwijderd.

Over deze operatie

Wat we gaan doen

Wat is deze operatie?

Tijdens de operatie zal de chirurg de door een tumor aangetaste endeldarm, de anus en een deel van de huid rond de anus verwijderen. De chirurg zal ook nabijgelegen vetweefsel met lymfeklieren verwijderen. Dit om de kans op terugkeer van de tumor te verkleinen.

Omdat er door verwijdering van de anus geen mogelijkheid meer is om te ontlasten, zal er altijd een stoma aangelegd worden van de dikke darm.

Hoe gaan we te werk?

De operatie vindt plaats onder volledige narcose. Voordat de narcose wordt toegediend wordt u aangesloten op bewakingsapparatuur en krijgt u een infuus in hand of arm. De operatie kan op twee manieren uitgevoerd worden. Indien mogelijk zal de chirurg kiezen voor een kijkoperatie (laparoscopisch) omdat het herstel hiervan sneller verloopt. Indien dit niet mogelijk is, zal de chirurg via een snede in de buik opereren.

Wat is het doel?

Het doel van de operatie is om de volledige tumor en mogelijke aangetaste lymfeklieren te verwijderen zonder schade aan omliggende organen of structuren.

Voorbereiding

Doorgaans wordt u op de dag voor de operatie of ’s ochtends vroeg opgenomen in het ziekenhuis om u voor te bereiden op de operatie.

Om in de best mogelijke conditie te zijn voor de operatie dient u zo optimaal mogelijk te eten in de weken voor de operatie. U kunt hier eventueel hulp van een dietist bij krijgen.

Voor het bepalen van de stomaplaats is het handig om een (soort) broek wat u vaak draagt mee te nemen.

Bijwerkingen & complicaties

Kort na de operatie

Na de operatie kunt u misselijk zijn. Meld dit bij de verpleegkundige zodat zij u kan helpen. Het is van belang dat u na de operatie zo snel mogelijk gaat eten en drinken, zodat de darmen weer op gang komen.

U zult, samen met de stomaverpleegkundige, gaan oefenen om zelf de stoma te verzorgen. Het krijgen van een stoma is een ingrijpende gebeurtenis. Vertel uw verpleegkundige hoe u zich voelt. Zij ondersteunt u, en uw partner, in deze periode.

Thuis

Wij adviseren de eerste 6 weken niet zwaar te tillen. Normaal bewegen is goed voor herstel. Uw lichaam geeft zelf de grens aan.

In verband met het litteken tussen de billen zal zitten pijnlijk zijn. U kunt een speciaal zitkussen via de thuiszorg lenen. Dit kussen maakt zitten comfortabeler.

Resultaat

Na de operatie zal de patholoog-anatoom het verwijderde weefsel onderzoeken op tumorcellen. Afhankelijk van de hoeveelheid en grootte van de tumorcellen zal er een behandelplan afgestemd worden. Deze uitslag zal de chirurg op de polikliniek met u bespreken. Het duurt ongeveer 10 werkdagen voor de uitslag bekend is.

Wanneer neemt u contact op?

U dient contact met ons op te nemen wanneer:

  • u aanhoudende koorts heeft van meer dan 38º C, blijvend misselijk bent of moet overgeven
  • de pijn verergert en aanblijft
  • het litteken rood wordt, opzwelt of lekt
  • u twee dagen achter elkaar geen ontlasting heeft gehad
Neem bij twijfel, lichamelijke klachten en vragen contact op met de verpleegkundige. De contactgegevens ontvangt u na de operatie.

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor